Siparişi Türkiye verdi, ses dünyadan geldi! 10 yıl sonrasını düşünmeye başladılar

THY'nin 355 adet yeni nesil uçak alımı konusunda Airbus firmasıyla anlaşma imzalaması dünyada büyük ses getirdi.

GİRİŞ 16.12.2023 10:37 GÜNCELLEME 16.12.2023 10:54
Bu Habere 135 Yorum Yapılmış

Türk Hava Yolları'nın (THY), Airbus firmasından 355 adet yeni nesil uçak sipariş etmesi dünyada geniş yankı buldu. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok yabancı gazete söz konusu anlaşmayı manşetlerine taşıdı.

355 adet uçak siparişinin Türk Hava Yolları'nın son yirmi yıldaki dikkat çekici genişlemesi olarak nitelendirildi.

TÜRKİYE'NİN "MEGA UÇAK SİPARİŞİ" DÜNYADA SES GETİRDİ!

"Airbus, Broughton kanat tesisini güçlendirecek mega uçak siparişini aldı" başlığını kullanan İngiliz basını, "Bundan on yıl sonra Türkiye, yılda 100 milyondan fazla yolcuya hizmet veren 800'den fazla uçaktan oluşan bir filoya sahip olmayı hedefliyor" ifadelerini kullandı.

THY'nin dünyada en çok destinasyona hizmet veren havayolu şirketi olduğundan söz eden ABD basını ise "Türk Hava Yolları, bu yeni uçaklarla filosunu ve uçuşlarını yeni İstanbul Havalimanı'ndaki merkezinden genişletmek istiyor" yorumunda bulundu.

THY bu siparişle 150 adet kesin sipariş ve 100 adet satın alım hakkı bulunan toplam 250 adet A321 NEO; 60 adet kesin sipariş, 20 adet satın alım hakkı bulunan toplam 80 adet A350-900, 15 adet kesin sipariş A350-1000 ve 5 adet kesin sipariş, 5 adet satın alım hakkı bulunan toplam 10 adet A350-Freighter olmak üzere toplam 105 adet yüksek verimli A350 geniş gövdeli uçağı filosuna kattığı duyuruldu.

BOLAT: TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞIDIR

Açıklamada, tarihi uçak siparişiyle ilgili olarak THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat'ın da görüşlerine yer verildi.

Bolat, "Bu önemli sipariş, bir genişlemeden çok daha fazlasını ifade ediyor; inovasyon, operasyonel mükemmellik ve sürdürülebilir bir geleceğe olan bağlılık. Gelişmiş Airbus uçaklarının filomuza katılması sadece operasyonel kabiliyetlerimizi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda çevresel hedeflerimize de önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. Bu yatırım, Türkiye havacılık sektörünün daha da gelişmesi açısından önemli bir kilometre taşıdır. Ayrıca bu genişlemenin Türkiye'nin turizm sektörüne de oldukça olumlu etkileri olacak ve bu son teknolojiye sahip uçaklar sayesinde gelişmiş uçuş operasyonları ve artan bağlantı, daha fazla uluslararası turist çekerek turizm ekonomisini canlandıracak. İstanbul’daki kıtaları birleştiren ana üssümüzün eşsiz konumuyla, dünyanın dört bir yanından gelen insanlar arasında köprü kurma misyonumuzu sürdüreceğiz ve bu yeni uçaklar daha da parlak bir geleceğe doğru yolculuğumuzda önemli bir rol oynayacak" ifadelerini kullandı.

"BU SİPARİŞ, THY'NIN CESUR VİZYONUNUN BİR GÖSTERGESİDİR"

Airbus Ticari Direktörü ve Uluslararası Başkanı Christian Scherer ise, "En yeni nesil uçaklar için verilen bu sipariş, THY'nın cesur vizyonunun bir göstergesidir. A350-900, A350-1000, A350F ve A321 kendi kategorilerinde amiral gemisi uçaklar olacak ve daha fazla menzil, daha az yakıt, gürültü, emisyon ve sınıfının en iyi kabini ile havayolunun geleceğini ve sürdürülebilir büyümesini şekillendirecek. A350-1000 ve A350F’in hizmete girmesi, A350 ailesinin modeller arası değerini vurguluyor ve Türk Hava Yolları ve genel olarak Türkiye’nin havacılık sektörüyle uzun süreli ortaklığımızı pekiştiriyor" dedi.

YENİLİKÇİLİĞİN ZİRVESİ

Açıklamada, "Her iki uçak tipinin de yakıt yakma, işletme maliyetleri,  CO2 (karbondioksit) emisyonları ve gürültü azaltma konularında kayda değer iyileştirmeler sağlayan ileri teknolojiler içeriyor ve Türk Hava Yolları’nın sürdürülebilirlik ve misafir konforu konusundaki kararlılığın altını çiziyor. THY, operasyonel verimliliğini, çevre yönetimini ve yolcu konforunu artırma konusundaki kararlılığını, bünyesine kattığı bu yeni nesil uçaklarla gözler önüne seriyor ve bu tarihi satın alma ile havacılık sektörüne liderlik etmeye devam ediyor" denildi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 135
  • Torun 4 ay önce Şikayet Et
    Hiçbir siyasi hedefe ulaşmadan bu siparişi nasıl verdik
    Cevapla
  • Rugyu 4 ay önce Şikayet Et
    Teknik hedeflete ulaşarak
    Cevapla
  • Bekir Bursa 4 ay önce Şikayet Et
    Askeri alanda kazanılan tecrübeler kullanılıp sivil havacılık sektörü ne aktararilmali şirketler birleşip kendi sivil uçağımızı yapabilirsek daha iyi olur
    Cevapla
  • Biz 4 ay önce Şikayet Et
    S.aleykum. Euro figter vermiyorlar.vizeler kaldirilmiyor. Amborgolar kalkmiyor. Gurbetcilerin pahali olmasindan cogu thy ile ucamiyor. Tebrikler ne diyeyim ab dem hayurli olsun. Eine cile Biz.turklere...
    Cevapla
  • Malik Atalay 4 ay önce Şikayet Et
    Muhteşem bir haber bu bizim büyüklüğümüzün ve gücümüzün göstergesi Türk hava yollarının büyüklüğünün göstergesi elhamdülillah Allah için yapılan hayırlı ve güzel bir işe de bismillah diyerek başlayın arkadaşlar bu millet bizim bu devlet bizim taş taş üstüne koyandan Allah razı olsun bu filoyla daha çok yolcu taşıyacağız daha çok turist taşıyacağız hem kendimize hem de insanlığa hizmet.
    Cevapla
  • alp 4 ay önce Şikayet Et
    göz önünde fransayla kavga kapalı kapılar ardındı fransadn 350 uçak alımı iyi iş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle