OTOKAR’dan 136 milyon dolarlık ihracat

OTOKAR, yaptığı resmi açıklamada ismi açıklanmayan bir ülkeden 136 milyon dolarlık sipariş aldıklarını duyurdu.

OTOKAR’dan 136 milyon dolarlık ihracat
OTOKAR’dan 136 milyon dolarlık ihracat
GİRİŞ 15.12.2023 16:26 GÜNCELLEME 15.12.2023 16:26

OTOKAR, adı açıklanmayan bir ülkenin açmış olduğu Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç alımına ilişkin ihaleyi kazandığını Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla açıkladı. Belirtilen ihalenin 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç tedarikini kapsadığı ve sözleşmenin değerinin 136 milyon dolar olduğu KAP üzerinden açıklandı. Teslimatın ise 1 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Şirket, KAP üzerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Şirketimiz, 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı araçlar ile bu araçların yedek parça, bakım ekipmanları ve eğitim hizmetleri satışını kapsayan, yaklaşık 136 Milyon USD bedelli yeni bir ihracat sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşme, gerekli resmi makam onaylarının alınması sonrası yürürlüğe girecektir. İlgili teslimatların bu yıl sonunda başlayarak partiler halinde 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.”

Ekvador’a Ural 4×4 zırhlı araç teslimatı

Kasım 2023’te SA Defensa tarafından yapılan habere göre Ekvador, OTOKAR üretimi Ural 4×4 TTZA’ları teslim almıştı. Bu kapsamda Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso‘nun katıldığı törenle Ekvador Ordusu’na 15 adet OTOKAR Ural 4×4 taktik zırhlı araç teslim edilmişti. Ural’lar yakın zaman önce Ekvador’a teslim edilen COBRA II TTZA’lar ile birlikte güvenlik güçlerinde hizmet vermektedir.

Ekvador Devlet Başkanı Lasso, düzenlenen askeri tören sonrasında X’de şu paylaşıma yapmıştı:

“Sevgili Ekvadorlular: Bugün, 430 milyon dolar yatırım yaptığımız, teknik ve operasyonel kabiliyetleri daha iyi olan bir Ordu, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetlerimizi geride bıraktığımızı memnuniyetle ifade ediyorum. Bu kapsamda daha fazla balistik ve mayın karşıtı korumaya sahip zırhlı araçlar, kasklar, kurşun geçirmez yelekler ve tüfekler, 500 paraşüt, telekomünikasyon ekipmanı ve mobil kampların yanı sıra silah ve mühimmat içeren 5.700’den fazla kit tedarik ettik.”

Geçtiğimiz Eylül ayında ise Ekvador’a COBRA-II TTZA teslimatı gerçekleşmişti. Türkiye’nin Quito Büyükelçiliği, Ekvador’a ulaştırılan 20 adet COBRA-II TTZA’nın törenle Ekvator Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildiğini duyurmuştu. Ekvator Devlet Başkanı Guillermo Lasso ve Quito Türkiye Büyükelçisi Makbule Başak Yalçın’ında bulunduğu resmi törenle COBRA-II Ekvator Silahlı Kuvvetleri envanterindeki yerini resmi olarak aldı.

Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Lasso, “Göreve başladığımdan bu yana 3 alanı donatmaya söz verdim. 28 yıllık çalışma dönemimde önemli ilerlemeler kaydettik. Bugün 20 adet Türk yapımı COBRA-II aracı silahlı kuvvetlere teslim ettiğim için mutluyum. Ekim ayının sonunda 15 Ural tipi taktik araç daha gelecek” ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: DEFENCETURK.NET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.