Ticaret Bakanlığı'ndan iade ücreti açıklaması! Tüketiciyi sevindiren haber

Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak'tan itibaren kargo iade masraflarının tüketiciler tarafından ödeneceğine yönelik haberlere ilişkin açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Ticaret Bakanlığı'ndan iade ücreti açıklaması! Tüketiciyi sevindiren haber
Ticaret Bakanlığı'ndan iade ücreti açıklaması! Tüketiciyi sevindiren haber
GİRİŞ 12.12.2023 18:48 GÜNCELLEME 12.12.2023 18:48
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Son dakika Ticaret Bakanlığı haberleri: Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak'tan itibaren internetten alınan ürünlerin iadesinin tüketiciler tarafından karşılanacağı düzenlemesi iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

BAKANLIK KARGO İADE ÜCRETİ İDDİALARINI YALANLADI

İnternet üzerinden alışverişin son yıllarda artmasıyla kargo şubelerindeki iade işlemlerinde yaşanan sorunların çözümü için ürünlerin iade sürecinde değişiklik yapıldığı iddia edilmişti.

İnternetten alınan ürünlerin iadesinin tüketiciler tarafından karşılanacağı düzenlemenin, 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlanacağı öne sürülmüştü.

Ticaret Bakanlığı'ndan iddialara yönelik açıklama geldi. Bakanlığın açıklamasında,  kargo iade masraflarının tüketiciler tarafından ödeneceğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

'HABERLER GERÇEK DIŞIDIR'

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

E-Ticarette Cayma Hakkını kullanan tüketicilerin yılbaşından sonra kargo iade masraflarını ödeyeceğine ilişkin haberler yanlıştır.

Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya paylaşımlarında; 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak düzenleme ile internet üzerinden yapılacak alışverişlerde satılan malın ayıplı olması dışında cayma hakkını kullanan tüketicilerin malın iadesine ilişkin kargo ücretini ödemek zorunda olduklarına ilişkin haber ve içeriklere yer verilmiştir.

Elektronik ticaret işlemlerinin ve dolayısıyla mesafeli sözleşme hacminin büyümesi neticesinde oluşan yeni satış ve pazarlama tekniklerine karşı daha etkin bir tüketici koruma sisteminin oluşturulması ve mevcut tüketici mevzuatımıza kaynaklık teşkil eden Avrupa Birliği Direktifleri düzenlemelerine ve 1 Nisan 2022 tarihli ve 31796 sayılı resmi gazetede yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılan değişikliklere uyum sağlanması amaçları ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde 23.08.2022 tarihli ve 31932 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeler ile bazı hususlarda değişiklikler yapılmıştır.

'SÖZ KONUSU DÜZENLEME 1 OCAK 2025'E KADAR ERTELENMİŞTİR'

Anılan düzenlemelerden, cayma hakkı kullanımında iade masraflarının ön bilgilendirmede belirtilmek ve ilk teslim masraflarını aşmamak kaydıyla tüketici tarafından da karşılanabileceğine dair düzenlemenin uygulanması 04/11/2023 tarih ve 32359 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik değişikliği ile 1/1/2025 tarihine kadar ertelenmiş olup, söz konusu haberler gerçek dışıdır.

Söz konusu düzenlemelerin uygulanmaya başlayacağı tarih olan 1/1/2025'e kadar mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanımında kargo iade bedelini satıcı karşılamakla yükümlü olup, tüketicilerin iade kargo ücretlerini ödemesi kesinlikle söz konusu değildir. Başta e-ticaret olmak üzere, mesafeli sözleşmelerde cayma hakkını kullanan tüketicilerden iade kargo ücretini talep veya tahsil eden satıcılar için 6502 sayılı Tüketicinin korunması Hakkında Kanun uyarınca 2023 yılı için 1,371 TL idari para cezası uygulanacak olup, söz konusu ceza tutarı 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İNTERNET ALIŞVERİŞİNDE SORUN YAŞAYANLARIN ORANI YÜZDE 27

2023 yılının ilk 3 ayında internet üzerinden mal veya hizmet satın alan ya da sipariş veren bireylerin yüzde 75,5'i giyim, ayakkabı ve aksesuar aldı.
2023 yılının haziran, temmuz ve ağustos aylarında web sitesi veya mobil uygulama üzerinden yaptığı satın alma işleminde sorunla karşılaşan bireylerin oranı yüzde 27,1 oldu.

En fazla karşılaşılan sorunlar sırasıyla yüzde 13,6 ile teslimatın belirtilenden daha yavaş olması ve yüzde 11,1 ile yanlış veya hasarlı mal, hizmet teslimi oldu.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • Sema 4 ay önce Şikayet Et
    Urunu alip tam 15. Gunde vazgectin diye iade acan ve etiketini cikartip kullanmasina ragmen iadesi kabul olan mi hakli, urunu gonderirken guzelce paketleyip ozenle gonderen, gidis-gelis ucreti 100tl odeyen ve hicbir kar etmeyen ben mi hakliyim. Musterilerin artik simarikca her urundsn alip alip vazgectim, buyuk geldi, kucuk geldi gibi keyfi iadelerinden sıkıldık, yorulduk!
    Cevapla
  • Babacan 4 ay önce Şikayet Et
    Bence bu düzenleme olmalı sadece keyfi alınıp ,sonra almaktan vazgeçtim deyip satıcıya gidiş geliş kargo bedeli ödetiriyor.
    Cevapla
  • gökhan 4 ay önce Şikayet Et
    Saçmalamışsın. Bir işi yapıyorsun diye haksızlıkları dile getirmeyecek misin ? Adam ürünü alıyor kullanıyor keyfine göre iade ediyor. Trendyol hb de buna çanak tutuyor. Hem gidiş hem dönüş kargosunu satıcıya ödetiyorsun. Bu şekilde satıcıyı zarara uğratıyorsun ve bunu savunuyorsun
    Cevapla
  • Nuri 4 ay önce Şikayet Et
    Bir tüketici olarak belirtiyorum, şöyle olmalı, ürün kusurluysa iade ücreti alınmamalı, fakat yanlış ürün, uyumsuz ürün alınmışsa bu tüketicinin hatası ve böylesi alışverişten kesinlikle ücret talep edilmeli, satıcıları da düşünmek lazım, yazık adamlara.
    Cevapla
  • Hakan 4 ay önce Şikayet Et
    Bizimde isteğimiz sizin belirttiğiniz şekilde Nuri bey satıcı hatası nedeni ile olan sorunlarda elbette satıcı tüm.masraflari karşılamalı fakat iş çığırından çıkmış keyfi yere ürünün farklı modellerinden aliyorlar bir tanesini seçip geri iade ediyorlar 20 desi bir paketin kargo maliyeti gidiş ve geri geliş yaklaşık. 240 tl bu para satıcının cebinden çıkıyor aşırı bir zarar var ortada
    Cevapla
  • f.ö 4 ay önce Şikayet Et
    iade durumunda alıcı öderse intermetten alış veriş azalır azda normal esnaf kazansın tekleşmeye gidecek yoksa
    Cevapla
  • Uygurlu 4 ay önce Şikayet Et
    Katılmıyorum. Satıcı ürünün döneceğimi hesap ederek kargo parasını iki katı olarak fiyata yansıtıyor. Eğer satıcı kargo dönüş ücretini ödemezse fiyatlar düşer ve alıcı sayısı artar. Bulunduğum yerdeki esnaflar TY'da satışları zaten durdurmuş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle