ABD bir silahını daha kaptırdı: Kritik parçayı üretip bağımlılıktan kurtuldular

Ekran kartından sonra kritik öneme sahip 5G teknolojileri için de harekete geçen Çin, ABD'nin tekelinde bulunan hassas teknolojileri yerlileştirerek dışa bağımlılığını kırmayı başardı.

GİRİŞ 11.12.2023 15:23 GÜNCELLEME 11.12.2023 15:42
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

ABD'nin rezerv para birimi olan doları ve kritik teknolojik cihazları ülkeler üzerinde bir güç unsuru olarak kullanılması, aynı zamanda bu durumun küresel rekabeti olumsuz etkilemesiyle birlikte; ülkeler ABD teknolojilerine ve dolara olan bağımlılıklarını azaltma amacıyla adımlar atmaya başladı. Bu bağlamda, ülkeler, kendi teknolojik bağımsızlıklarını güçlendirmek ve ekonomik sürdürülebilirliklerini artırmak için çeşitli önlemler alıyor.

ABD'ye olan bağımlılığı azaltmak için bir yandan ekran kartı (GPU) geliştirme ve üretimine hız veren Çin, önümüzdeki yılların en önemli teknolojileri arasında yer alacak 5G için de benzer gelişmelere imza atıyor.

Geçtiğimiz ay Çinli GPU üretici GITSTAR, ABD merkezli dünyanın en büyük GPU üreticilerinden biri olan Nvidia'nın GTX 1050'sinden daha hızlı olacak bir ekran kartı tanıtmıştı.

GPU,

5G TEKNOLOJİLERİNE BÜYÜK YATIRIM

Şimdi ise Çin, ABD ile olan bağımlılığını azaltmak adına büyük bir adım attı ve Huawei'nin yeni akıllı telefonu Mate 60 Pro, yerli radyo frekans çipleri tasarımı ve mühendisliği konusunda önemli ilerlemeler kaydetti. Artık Huawei, 5G teknolojisi tedarikçileri arasında ABD'nin yerini alarak Çin'in ABD'ye olan bağımlılığını azaltmaya yönelik önemli bir adım atmış bulunuyor.

ABD'DEN SATIN ALIYORLARDI

Huawei'nin telefonlarının bileşenlerini genellikle ABD'li tedarikçiler sağlıyordu, ancak Çin, bu bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla kendi çip tasarımında büyük ilerlemeler kaydetti. Huawei, şimdi kendi yerli radyo frekans çiplerini tasarlayarak akıllı telefon üreticileri ve tedarikçileri arasında daha fazla işbirliği imkanı buluyor.

Huawei'nin çip tasarımındaki ilerlemeler, şirketin dünya genelinde marka değerini artırmak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Henüz Huawei'nin donanımı ABD tedarikçilere erişim sağlamıyor olsa da, şirketin dünya çapında rekabet edebilecek kapasitede olduğunu gösteriyor. Radyo frekans çipleri, akıllı telefonların internete bağlanan baz istasyonlarıyla iletişimini yönetmek için temel bir rol oynar.

BAĞIMLILIĞI ORTADAN KALDIRDILAR

Mate 60, 7 nanometrelik uygulama işlemcisiyle dikkat çekti ve Qualcomm Inc. yongalarına olan bağımlılığını ortadan kaldırdı. Böylece Huawei, modern akıllı telefonlarını ABD dışında üretebilecek bir konuma geldi. Bu gelişme, 5G teknolojisinin tek bir ülkenin tekelinden çıkmasına katkı sağlayacak.

Huawei, ABD'nin ticari yaptırımlarına karşı koymak ve Çin'i bu alandaki baskı altından kurtarmak amacıyla daha fazla araştırma yaparak, ABD endüstrisinin temel taşları olan Skyworks ve Qorvo gibi şirketlerle geçici çözümler bulma çabalarını sürdürdü.

Tasarladığı 7 nanometrelik işlemcisi ile Huawei, ABD baskısı altındaki Çin'i desteklemek ve teknoloji alanında bağımsızlığını güçlendirmek adına önemli bir hamle yaptı. Ancak, bu başarıya rağmen, Semiconductor Manufacturing International Corp tarafından üretilen işlemci, Çin üzerinde hala sınırlı bir ABD baskısının varlığını gösteriyor.

5G TEKNOLOJİSİ

5G, beşinci nesil kablosuz iletişim teknolojisini temsil eden bir terimdir. Bu teknoloji, önceki nesil kablosuz iletişim standartlarından daha yüksek hızlar, daha düşük gecikme süreleri ve daha geniş bağlantı kapasiteleri sunmayı amaçlamaktadır. İlk olarak 2019 yılında ticari olarak kullanılmaya başlanmıştır.

5G'nin bazı temel özellikleri şunlardır:

Yüksek Hızlar: 5G, önceki nesil standartlara göre çok daha yüksek veri indirme ve yükleme hızları sağlar. Bu, kullanıcılara daha hızlı internet deneyimi sunar.

Düşük Gecikme Süreleri: Gecikme süresi, kullanıcının veri gönderip alması arasındaki zaman gecikmesidir. 5G, düşük gecikme süreleri sağlayarak gerçek zamanlı etkileşimli uygulamaların, oyunların ve diğer hizmetlerin daha iyi performans göstermesini sağlar.

Daha Büyük Bağlantı Kapasiteleri: 5G, daha fazla cihazın aynı anda bağlanmasına olanak tanıyan geniş bir bağlantı kapasitesine sahiptir. Bu, nesnelerin interneti (IoT) cihazlarının ve akıllı şehir uygulamalarının daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlar.

Daha Enerji Verimli: 5G ağları, enerji verimliliğini artırmak amacıyla tasarlanmıştır. Bu, pil ömrünü uzatan ve genel enerji tüketimini azaltan bir avantaj sağlar.

Yüksek Yoğunluklu Bağlantılar: 5G, yoğun nüfuslu alanlarda bile yüksek performans sunabilir. Konserler, stadyumlar veya şehir merkezleri gibi kalabalık bölgelerde daha iyi bağlantı kalitesi sağlar.

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 53
  • Türkiyeihaneti 4 ay önce Şikayet Et
    Türkiye İsraile barut, silah çeliği, savaş uçağı ve tank yakıtı göndererek nasıl hain olduğunu ümmetin bağrına saplanmış natonun ihanet münafıkı olduğunu tekrar gösterdi. Şaşırmadık ihanet dna sında var.
    Cevapla
  • Masada 4 ay önce Şikayet Et
    Halkımız çok kolay birilerin gazına gelip Çin propagandasını bal gibi yutuyor! Dünyanın çip üretim makinasını Hollanda "ASML" üretir ABD bu şirketin üretmiş olduğu en ileri çip teknoloji makinasını Çine ihracatını yasakladı! Çip üretimde bir çok kritik püf noktalar vardır bu kritik sır noktaları burada saymak asla istemem! Ama bu püf.... noktalar bir çipin kalitesini belirler!
    Cevapla
  • Fikret 4 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru bir tespit! Çip üretiminde bir çok kritik püf Noktaları vardır bu kritik püf noktalar üretilmiş çiplerin kalitesine ömrünü dayanaklığını belirler yani çip çipten çok farklıdır! Dünyanın en ileri çiplerin 3nm Tayvanlı (TSCM) ve Güney Koreli (Samsung) şirketi üretir Google iĺe ingilizce "US Bans ASLM from selling chipmaking gear to china" arayın okuyun!
    Cevapla
  • Beyt 4 ay önce Şikayet Et
    Önce rekabet
    Cevapla
  • şenel Cihan 4 ay önce Şikayet Et
    Al birini vur ötekine ABD, Rusya,Çin birinin diğerinde farkı yok.
    Cevapla
  • Doğru mu? 4 ay önce Şikayet Et
    Hamas huawei kullandığı için dinlenemedi diyorlar. Doğruysa harika...
    Cevapla
  • Yolcu. 4 ay önce Şikayet Et
    Ne abd ne çin hepsinin altından yahudi çıkıyor, , yahudi mallarını boykota devam bZı şirketleri kapatıyor, zenginlerin yahudi mallarına alternatif mal uretsinler birlik olalım yoksa yok oluruz slm.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle