Hedef vatandaşın eti ucuza tüketmesi

Kırmızı et sektörün incelediklerini söyleyen Küle, ''Amacımız, vatandaşların kırmızı eti daha ucuza tüketebilmesi'' dedi.

GİRİŞ 10.12.2023 10:11 GÜNCELLEME 10.12.2023 16:06
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Kırmızı et sektörüne yönelik başlatılan inceleme hakkında bilgi veren Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, "En temel amacımız, vatandaşların kırmızı eti daha ucuza tüketebilmesi ve pazarın daha rekabetçi olabilmesi için neler yapılabileceğini araştırmak. Kısa sürede tamamlamayı düşündüğümüz incelememizde, sorunlara yönelik çözüm önerilerine tüm ayrıntılarıyla yer vermeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Son dönemde kırmızı et sektöründeki fiyat artışlarına yönelik çok sayıda şikâyet aldıklarını aktaran Küle, şunları anlattı: "Bu yıl uzlaşma usulüyle sonlandırılan ve resen açtığımız bir soruşturmamızda hayvan besiciliğinin yanı sıra et ve et ürünlerinin üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren pazardaki lider bir teşebbüse, perakendecilerin raf fiyatlarını belirlediği tespiti sonucunda idari para cezası tesis edildi. Teknik bilgi ve vasıflı insan kaynağı için üniversitelerin, üretim maliyetlerinin düşürülmesi adına üretici örgütlerinin, finansman olanakların artırılması için tarım kredi kooperatiflerinin ve finansal kurumların çözüme katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca üretici örgütlerinin sektörde daha etkin şekilde yer alması sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır."

DÜZENLİ TAKİP EDİLİYOR

Kırmızı etin beslenmedeki önemli rolü nedeniyle kurum tarafından düzenli takip edilen sektörlerden biri olduğunu belirten Küle, "Bu konuda ilk sektör incelememizi 2011'de tamamlamıştık ve raporumuzu yayımlamıştık ancak o dönemden günümüze sektörde ve tüm dünyada birçok değişiklik oldu" dedi. Birol Küle, diğer yandan son iki yılda iki ayrı ön araştırmayla sektörde yaşanan fiyat artışlarının rekabeti kısıtlayıcı nitelikteki teşebbüsler arası anlaşmalar veya teşebbüs birliği kararları kaynaklı olup olmadığını incelediklerini vurguladı.

REKABET POLİTİKASI ÖNERİLECEK

Sektöre ilişkin piyasa dinamiklerini derinlemesine inceleyerek, pazarda faaliyet gösteren oyuncuların karşılaştığı yapısal sorunları ayrıntılı bir şekilde tespit etmek istediklerini söyleyen Küle, "Bu tespitle söz konusu sorunlara çözüm önerileri getirmeyi ve pazardaki rekabet koşullarının iyileştirilmesine yönelik rekabet politikası önerileri geliştirmeyi hedefledik" dedi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    kurbanı kesmek kolaymi oda pahalı
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    az kaldı günlük asgari ücreti geçmesine
    Cevapla
  • Yawhehe 4 ay önce Şikayet Et
    Kedinin ciğere baktığı gibi bakıyoruz, alıp yemek çok zor, çok. Kurbanda kestiğini yiyorsun işte, daha sonrası yok. Üretim zayıf, politika yok, umursayan da yok. Balık da yemek zor, et de. Hollanda'ya bakıp öğrensinler bu işi.
    Cevapla
  • Fatih SAYAN 4 ay önce Şikayet Et
    rüyalarda bile görmek mümkün değil...
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    serbest piyasa kalksın bütün tüketim maddeleri ulaşım ikamet dahil devlet fiyatları belirlesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle