Akkuyu NGS’de Bir İlk: 1. ünitenin reaktör kurulumu testi başarıyla sonuçlandı!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci ünitesinin reaktör iç parçalarının tümü, güvenli ve emniyetli işletilmesine ilişkin gerekliliklere uygunluğunun kontrolü için tasarım konumuna yerleştirilerek, kurulum testi tamamlandı.

Akkuyu NGS’de Bir İlk: 1. ünitenin reaktör kurulumu testi başarıyla sonuçlandı!
Akkuyu NGS’de Bir İlk: 1. ünitenin reaktör kurulumu testi başarıyla sonuçlandı!
GİRİŞ 07.12.2023 17:15 GÜNCELLEME 07.12.2023 17:20
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, “Reaktörün kontrol için monte edilmesi işlemi, bir güç ünitesinin inşasındaki en önemli aşamalardan biridir.

Bu işlem, kurulumu tamamlanan reaktörün tüm teknik gereklilikleri karşıladığını doğrulamak için gereklidir. Her aşama, Akkuyu NGS’nin 1’inci ünitesinin çok aşamalı devreye alma sürecinin önemli bir parçasıdır.

Reaktör, nükleer yakıt yüklenmeden önce iki kez test edilir. İlk kurulum testini tamamlamış bulunuyoruz. Bu işlemi, çekirdeğin konfigürasyonunu simüle etmek için yakıt montaj simülatörlerinin yüklenmesi takip edecek. İkinci kurulum testi, reaktör tesisinin soğuk-sıcak su sirkülasyonundan hemen önce yapılacak” diye konuştu.

REAKTÖRÜN ANA PARÇALARININ UYUMLULUĞU KONTROL EDİLDİ

Başta reaktör çekirdeğini içeren reaktör çekirdek şaftı olmak üzere pek çok büyük boyutlu ekipman 1’inci üniteye ait kutup vinci kullanılarak reaktör binasına yerleştirildi.

Bu ekipmanlar arasında yakıt demetlerini ayırmak ve nötron ışınlarının reaktör kabı üzerindeki etkisini sınırlandırmak için tasarlanmış bir bölme ve yakıt demetlerini tasarlanan konumlarında sabitleyen koruyucu tüplerden oluşan bir blok da bulunuyor.

Montajın son aşamasında ise kapaklı üst blok reaktörün ana konektörünün sızdırmazlığının yanı sıra kontrol ve koruma sistemleri ile reaktör içi izleme sensörlerinin daha sonra yapılacak kurulumu için monte edildi.

Kurulu halde 600 tondan fazla ağırlığa, 19,3 metre uzunluğa ve 4,8 metre çapa sahip reaktörün ana parçalarının uyumluluğunu kontrol eden uzmanlar, ekipmanın gerçek boyutlarının tasarım gerekliliklerini karşıladığını doğruladı.

KAYNAK: DHA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Adem erdogan 4 ay önce Şikayet Et
    Balıkların nesli kuruyacak bu nükleer santralin tesisi için onlardan izin aldınız mı.
    Cevapla
  • misafir 4 ay önce Şikayet Et
    yerçekimi kuvveti ile ilgili enerji üretimi için gerekli araştırmaları yapın.
    Cevapla
  • İsmail 4 ay önce Şikayet Et
    Toryum santralı kurun çinlilerle temiz enerji ham maddesi bizde bol
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    HÜKÜMET 2 Cİ NÜKLEER SANTRAL İÇİN acaba neyi bekliyor???
    Cevapla
  • Bumin 4 ay önce Şikayet Et
    Para
    Cevapla