Kırmızı et sektörüne inceleme başlatıldı

Rekabet Kurulu, fiyat artışları ve arz sıkıntısı üzerine başlatılan ön araştırmaların ardından kırmızı et piyasasına yönelik sektör incelemesi başlatılmasına karar verdi.

GİRİŞ 06.12.2023 10:22 GÜNCELLEME 06.12.2023 10:45
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Karar, kırmızı et üretiminde yer alan bir teşebbüsün perakendecilerin raf fiyatlarını belirlediği eleştirileri üzerine alındı.

Kararda şöyle denildi:

"Kırmızı et sektörü, kırmızı etin beslenmedeki önemi ve sektörün yapısı sebebiyle Rekabet Kurumunun başlıca inceleme alanlarından birini oluşturmaktadır. Kurumumuz, son iki yılda, sektöre yönelik bir soruşturma ve iki ön araştırma yürütmüştür. 

Hayvan besiciliğinin yanı sıra et ve et ürünlerinin üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren bir teşebbüsün perakendecilerin raf fiyatlarını belirlediği iddiasına yönelik olarak başlatılan ve uzlaşma usulüyle sonlandırılan soruşturma sonucunda, soruşturma tarafı teşebbüsün alıcılarının yeniden satış fiyatlarını belirlemek suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (4054 sayılı Kanun) 4. maddesini ihlal ettiğine ve ilgili teşebbüse idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. 

Kırmızı ette yaşanan fiyat artışları ve arz sıkıntısı üzerine başlatılan ön araştırmaların odak noktasını ise, sektörde faaliyet gösteren teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar ve/veya teşebbüs birliği kararları ile 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri iddiası oluşturmuştur. Ancak, bu önaraştırmalar sonucunda, kırmızı et fiyatlarında son dönemde meydana gelen fiyat artışlarının rekabet karşıtı eylemlerden ziyade sektörün genelinde karşılaşılan çeşitli yapısal sorunlardan kaynaklandığı değerlendirilmiştir.

Bu çerçevede; sektöre ilişkin piyasa dinamiklerinin derinlemesine incelenmesi, pazarda faaliyet gösteren oyuncuların karşılaştığı yapısal sorunların ayrıntılı bir şekilde tespiti, söz konusu sorunlara çözüm önerileri getirilebilmesi ve pazardaki rekabet koşullarının iyileştirilmesine yönelik rekabet politikası önerilerinin geliştirilmesi amacıyla kırmızı et piyasasına yönelik bir sektör incelemesi başlatılmıştır."

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 31
  • Yawhehe 4 ay önce Şikayet Et
    Çocukken fakirdik, bir çikolataya bile bakkalda kedinin ciğere baktığı gibi bakardık, şimdi yaş 40 ı geçti ama şimdi de ete, balığa bakıyoruz. Yani değişen bir şey yok. Zenginlere afiyet olsun.
    Cevapla
  • ali 4 ay önce Şikayet Et
    Siyasetçileri seviyorum umurlarında bile değil nasıl sa vatandaş her türkü destekliyor
    Cevapla
  • Nigdeli 4 ay önce Şikayet Et
    400 TL ye et aldım ve kasap hala zam gelecek böyle kalmiyacak diyor
    Cevapla
  • Efe 4 ay önce Şikayet Et
    Doğrudur önce üretenin maliyetin düşürecek
    Cevapla
  • C.Türk 4 ay önce Şikayet Et
    Et fiyatlarını kasıtlı arttırıyorlar!.. Piyasayı etkilemek Fiyatların her alanda artması için Süt veren Hayvanları bile kesime gönderiyorlar!....Bunun tek çözümü Rusyadaki Türk ülkelerinden Et ithali ..çünkü Türk ülkelerinde hem İslami kesime uygun hemde Çok ucuz..
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Siyasetçilerden nefret ediyorum artık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle