S&P'den Türkiye ile ilgili bir son dakika değerlendirmesi daha!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türk ekonomisindeki yeniden dengelenmeyi "pozitif" değerlendirdi.

S&P'den Türkiye ile ilgili bir son dakika değerlendirmesi daha!
S&P'den Türkiye ile ilgili bir son dakika değerlendirmesi daha!
GİRİŞ 06.12.2023 07:34 GÜNCELLEME 06.12.2023 07:38
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA) Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, son dönemde Türkiye ekonomisinin yeniden dengelendiğine ilişkin işaretlerin giderek güçlenmesi nedeniyle Türkiye'nin kredi notu görünümünün "pozitife" yükseltildiğini belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu, internet üzerinden "Gelişmekte Olan Piyasalara Bakış: Türkiye 2024 Görünümü" başlıklı bir toplantı düzenledi.

Toplantıda, Türkiye'nin son dönemde ekonomik istikrarın artırılması amacıyla atılan adımların etkilerini değerlendiren Gill, "Türkiye ekonomisinin aslında yeniden dengelendiğine dair artan kanıtları yansıtacak şekilde Türkiye'nin B kredi notunu korurken, kredi notunu olumlu yükselttik." dedi.

Türkiye'nin bu yılın üçüncü çeyrek büyüme verisine ilişkin değerlendirmede bulunan Gill, "Genel olarak, ekonomide özellikle Ortodoks para politikasının yeniden uygulamaya konmasının, ekonominin yeniden dengelenmesi, yurt içi tasarrufların artması, tüketimin yavaşlaması ve dolayısıyla ithalatın da azalması açısından fayda sağlamaya başladığı yönünde işaretler olduğunu düşünüyoruz." İfadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisin genel görünümünü de değerlendiren Gill, "Temel senaryomuz Türk ekonomisinin yumuşak inişten faydalanacağı yönündedir." diye konuştu.

Türkiye'nin ilerleyen dönemde kredi notunun yükseltilebilmesi için aranacak koşullara da değinen Gill, "Ödemeler dengesi sonuçlarının iyileşmesi, yurt içi tasarrufların artması, Türk lirasındaki artış, Türkiye'nin kullanılabilir döviz rezervlerinin yükselmesi durumunda notu da yükseltebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıda Türk bankalarının görünümünü değerlendiren S&P EMEA Finansal Kuruluşları Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz da Türk bankalarının yeterli sermaye tamponlarına sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Tabii ki para biriminin daha fazla değer kaybetmesi nedeniyle bankalarda bir miktar sermaye kaybı bekliyoruz. Ama bunun yönetilebilir (koşullar) olacağını düşünüyorum. Ayrıca bankaların çoğunun son iki yıldır ihtiyaç halinde kullanabilecekleri ücretsiz provizyon ayırması da rahatlatıcı bir unsur."

KAYNAK: AA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Mustafa 4 ay önce Şikayet Et
    SP den övgüler Başlıklı haberimiz... Eski düşmanlar dost olur mu?
    Cevapla
  • tufan 4 ay önce Şikayet Et
    Fazciler iyi kazanıyor. aslında kaybediyor. Rabbimiz faizi haram kılmıştır. faiz yiyenler şeytan çarpmış gibi kabirden kalkacak buyuruyor. kredi notumuz iyiymiş.
    Cevapla
  • vatan1 4 ay önce Şikayet Et
    bunların övgüsü hayra alamet değil
    Cevapla
  • Derviş 4 ay önce Şikayet Et
    Ya komple bu sistemi bırakacağız ya da bu sistemin içindeysek kuralına göre oynayacağız. Öyle hem o hem o olmuyor malesef gördük bunu son 2 yılda.
    Cevapla
  • atakan76 4 ay önce Şikayet Et
    Artık SP, fitch falan dostumuz oldu değil mi? nede olsa işimize gelen şeyler söylüyorlar, ee hani tarafsız değildi, hani küresel güçlerin kuruluşuydu bunlar, hani kararlarını tanımıyorduk bunların..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle