S&P'den Türkiye değerlendirmesi

Standard & Poor’s EMEA Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, son dönemde Türkiye ekonomisinin yeniden dengelendiğine ilişkin işaretlerin giderek güçlenmesi nedeniyle Türkiye'nin kredi notu görünümünün "pozitife" yükseltildiğini belirtti.

GİRİŞ 06.12.2023 02:34 GÜNCELLEME 06.12.2023 11:10
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Kredi derecelendirme kuruluşu, internet üzerinden "Gelişmekte Olan Piyasalara Bakış: Türkiye 2024 Görünümü" başlıklı bir toplantı düzenledi.

Toplantıda, Türkiye'nin son dönemde ekonomik istikrarın artırılması amacıyla atılan adımların etkilerini değerlendiren Gill, "Türkiye ekonomisinin aslında yeniden dengelendiğine dair artan kanıtları yansıtacak şekilde Türkiye'nin B kredi notunu korurken, kredi notunu olumlu yükselttik." dedi.

S&P’den Türkiye notu kararı! Kredi not görünümü pozitife çevrildiS&P’den Türkiye notu kararı! Kredi not görünümü pozitife çevrildi

"TEMEL SENARYOMUZ TÜRK EKONOMİSİNİN YUMUŞAK İNİŞTEN FAYDALANACAĞI YÖNÜNDEDİR"

Türkiye’nin bu yılın üçüncü çeyrek büyüme verisine ilişkin değerlendirmede bulunan Gill, “Genel olarak, ekonomide özellikle Ortodoks para politikasının yeniden uygulamaya konmasının, ekonominin yeniden dengelenmesi, yurt içi tasarrufların artması, tüketimin yavaşlaması ve dolayısıyla ithalatın da azalması açısından fayda sağlamaya başladığı yönünde işaretler olduğunu düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisin genel görünümünü de değerlendiren Gill, "Temel senaryomuz Türk ekonomisinin yumuşak inişten faydalanacağı yönündedir." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN KULLANILABİLİR DÖVİZ REZERVLERİNİN YÜKSELMESİ DURUMUNDA NOTU DA YÜKSELTEBİLİRİZ"

Türkiye’nin ilerleyen dönemde kredi notunun yükseltilebilmesi için aranacak koşullara da değinen Gill, “Ödemeler dengesi sonuçlarının iyileşmesi, yurt içi tasarrufların artması, Türk lirasındaki artış, Türkiye'nin kullanılabilir döviz rezervlerinin yükselmesi durumunda notu da yükseltebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıda Türk bankalarının görünümünü değerlendiren S&P EMEA Finansal Kuruluşları Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz da Türk bankalarının yeterli sermaye tamponlarına sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Tabii ki para biriminin daha fazla değer kaybetmesi nedeniyle bankalarda bir miktar sermaye kaybı bekliyoruz. Ama bunun yönetilebilir (koşullar) olacağını düşünüyorum. Ayrıca bankaların çoğunun son iki yıldır ihtiyaç halinde kullanabilecekleri ücretsiz provizyon ayırması da rahatlatıcı bir unsur."

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • dedem 7 ay önce Şikayet Et
    bız bunların cıgerını bılıriz, haber yapmaya degmez,
    Cevapla
  • Anladim 7 ay önce Şikayet Et
    Bu sirket kotu haber verdimi siyasi deniliyor iyi haber verdimi yere goge sigdirilmiyor ilginc
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Ekonomi kötü diye diye hükümeti ehlileştirdiler. Neyimiz eksik Allah aşkını gereksiz her şeye para veriyoruz ve ekonomi kötü. Filistin Suriye kardeşlerimiz diyorsun biz açız önce biz diyor Senin gözünü toprak doyurur. Hükümet dışarda pasif kalsın diye bir oyun bu ekonomi bozuk olayı.
    Cevapla
  • Ömer Genç 7 ay önce Şikayet Et
    İki faiz daha artırıp ekonomiyi tamamen düze çıkarıp bunlardan tam not alınır gibi...Ha gayret sayın Bakan yakında tam verirler sınıfı geçersiniz...
    Cevapla
  • yazı/yorum 7 ay önce Şikayet Et
    kaale almayın bunları. 2015 yapımı the big short filmini izleyin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle