Zeytinyağlar mercek altında

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince kent genelinde zeytin ve zeytinyağı satışı yapılan iş yerleri denetlendi. 8 zeytinyağından alınan numunelerin 8'inde de olumsuzluk tespit edildi.

GİRİŞ 05.12.2023 15:50 GÜNCELLEME 05.12.2023 16:33
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Kentteki 39 ilçede denetimler yapan gıda kontrol ekipleri, toptan ve perakende satış gerçekleştiren iş yerlerinden çeşitli numuneler aldı.

Zeytin ve zeytinyağlarından alınan numuneler, analiz edilmek üzere İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne götürüldü.

İstanbul Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Sultanbeyli'de bulunan İstanbul Anadolu Yakası Gıda Toptancıları Sitesi'nde (AYTOP) denetimlere katıldı.

Karaca, burada yaptığı açıklamada, vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için birincil üretimden son tüketiciye kadar denetimleri sürdürdüklerini belirtti.
Playvolume00:00/01:00ntvmansetTruvidfullScreen
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın 28 Kasım'daki talimatıyla denetimlerini yoğunlaştırdıklarını dile getiren Karaca, bu yıl şu ana kadar İstanbul'daki 131 bin gıda işletmesinde 206 bin denetim yaptıklarını kaydetti.

Karaca, 28 Kasım'dan itibaren 2 bin 521 denetim yaptıklarını aktararak, zeytinyağı, bal, süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin taklit ve tağşiş açısından sıkıntılı olduğu için biraz daha dikkatli davrandıklarını anlattı.

Tüketicilerin de piyasa fiyatlarının altında satılan ve güvenilir olmayan gıdalara karşı dikkatli olmaları çağrısında bulunan Karaca, "Özellikle elektronik ortamda satış yapan yerlerden de numuneler alıyoruz. Bu dönemde aldığımız 8 zeytinyağı numunesinin 8'inde de olumsuzluk tespit ettik." dedi.

Denetçilerin bugün 39 ilçeden de numune aldığına dikkati çeken Karaca, taklit ve tağşiş yönünden olumsuz çıkan numuneler sonucunda işletmelere 65 bin ile 6 milyon 600 bin lira arasında idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Kişinin, şirketin ve firmanın gayrisafi milli hasılasına göre bu cezaların arttığını vurgulayan Karaca, üçüncü tespitte ise işletmeler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ve ticaretten men edildiğini söyledi.

Karaca, bu yılki denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen işletmelere 141 milyon lira idari para cezası uyguladıklarını kaydetti.

En iyi denetçinin tüketicinin kendisi olduğunun altını çizen Karaca, ürünlerin Bakanlıktan izinli olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi, son tüketim tarihi veya son kullanım tarihinin mutlaka incelenmesi tavsiyesinde bulundu.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Sakin 4 ay önce Şikayet Et
    Dağıtıma girmeden yatağında yap denetimi daha etkili olur. Madem bir denetim yapıyorsun mal çıkmadan yola baskını yap yükle malı al elinden
    Cevapla
  • murah han 4 ay önce Şikayet Et
    bir millet faize bu kadar bulaşırsa doğru insan doğru esnaf bulamazsınız. doğru olmayanda para kazanmak için her türlü hileye başvurur. sokaki cocuklarda faizin ürünüdür. uzakta aramayın belayı
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Saçma sapan ekonomi politikaları ile bu ülkeyi bu hale getirenler, yatacak yeriniz yok!
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    şuanki tüm gıdalarda hile vardır. tüm firmaların kontrolcusu varmı....? o zaman 2 uyaracak 3 ünlüye kapatacaksın. ceza yazmakla sağlık geri gelmez bayım.
    Cevapla
  • Nevzat 4 ay önce Şikayet Et
    ülkede doğru düzgün dürüst işletme varmı acaba herşey de bir üçkağıt olayı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle