Kahramanmaraş'ın tarhanası AB coğrafi işaret belgesi tesciliyle sevindirdi

Kahramanmaraş'ın yazın çerez, kışın çorba olarak tüketilen benzersiz lezzeti "Maraş tarhanası", Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı.

Kahramanmaraş'ın tarhanası AB coğrafi işaret belgesi tesciliyle sevindirdi
Kahramanmaraş'ın tarhanası AB coğrafi işaret belgesi tesciliyle sevindirdi
GİRİŞ 04.12.2023 21:26 GÜNCELLEME 04.12.2023 21:26
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Kentin adıyla özdeşleşen ve sembolü haline gelen Maraş Tarhanası, yazın üretilip, çeşitli türleriyle dört mevsim tüketilme özelliğiyle öne çıkıyor.

Firik, çerezlik cips, çorbalık adlarıyla kendine has tadı ve aromasıyla damaklarda ayrı bir lezzet bırakan tarhana, tok tutma ve organik olmasıyla her kesimin damak zevkine hitap ediyor.

İçerisinde yoğurt, buğday, kekik ve tuz bulunan aşın 2 saat kaynayan sıcak suya dövmenin ilave edilmesiyle çok ince halde üretilen tarhana, çayın yanında ya da günlük hayatta çokça tüketiliyor.

Kentin AB'den coğrafi işaret tescili alan 2'nci ürünü olan tarhanayla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Narlı, gazetecilere, tarhananın şehirle özdeşleşen bir yiyecek olduğunu dile getirdi.

Aroması, tadı ve lezzetiyle tarhanayı herkesin severek tüketebileceğini ifade eden Narlı, tarhananın AB coğrafi işaret tescillenmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Maraş tarhanasının günlük hayatta birçok alanda tüketildiğini belirten Narlı, "Maraş tarhanasının AB'den tescil alması bizleri mutlu etti. Türkiye'nin her yerinde tarhana yapılır ama Kahramanmaraş'ın tarhanasını ayırt eden havası, yoğurdu, kekiği ve kamıştan yapılmış çiğlere serilmesidir. Bizim tarhanamızın kendine özgü şekli vardır. Hem yaş firik şeklinde yenilir hem de kurutularak cips şeklinde tüketilir. Tarhananın AB'den coğrafi işaret alması ürünümüzün dünyada tanınması demektir. Dünya inşallah Kahramanmaraş'ta üretilen tarhanayı yiyecek. Çok sağlıklıdır. Harika bir besin kaynağı." diye konuştu.

Narlı, tarhananın tescil edilme sürecinde emeği geçenlere teşekkür etti.

 

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • mahmuthan 11 ay önce Şikayet Et
    En iyi tarhanalardan biriside GEDİZ tarhanasıdır.
    Cevapla
  • Hambal 11 ay önce Şikayet Et
    Herkesin damak tadı herkese güzel benim kahramanmaraş ımın güzel tarhanası seviyorum seni 7 24
    Cevapla
  • Kahramanmaraş lı 11 ay önce Şikayet Et
    Arkadaşlar bilmeden sallamayın. Her kahramanmaraş lı tarhana yer ve çok sever. Sadece kahramanmaraş a özgü bir yiyecektir, ve dünyada benzeri yoktur.
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Salih efendi maraş tarhanası maraşa özeldir sen bilmezsin dondorma yada öyle dersin şimşd sen belli ki ağzının tadı yok senin unun domatesin yoğurdun sarımsak katkılı tarhana szö ediyormuyuz biz bunu çerz gibi tuketiyorz aynı zöanda çorbasını yapıyoruz, diğerinin sadece çorbası yapılıyor. Yaz kış çayın yanında olmasa olmazımıDır. K. Maraşllara hakaret etme senden ricam.
    Cevapla
  • Salih 11 ay önce Şikayet Et
    Gerçek tarhana un kapya biber domates soğan yoğurt nohut tarhana otu katılıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle