Aldananın da suçu yok mu? Ponzi sistemi yeniden gündemde

Arda Turan, Emre Belözoğlu ve Selçuk İnan gibi birçok ünlü futbolcunun dolandırılmasıyla yeniden gündeme gelen ponzi sistemi nedir, nasıl işler? ve sistemin mağdurlarının hiç suçu yok mu?

GİRİŞ 04.12.2023 14:05 GÜNCELLEME 04.12.2023 16:32
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

1900'lü yıllarda ortaya çıkan ponzi sistemi, Charles Ponzi tarafından kurulmuştur. Öyle ki sistemin ismi de kurucusunun adından geliyor. Peki bu ponzi sistemi nasıl işliyor ve kişiler bu sisteme nasıl çekiliyor?. Futbolcuların dolandırılmasıyla yeniden gündeme gelen ponzi sisteminde aldananın da hiç suçu yok mu? Avukat muharrem Özay haber7'ye anlattı. 

PONZİ SİSTEMİ NEDİR, NASIL İŞLER?

 Ponzi sistemini kuran Charles Ponzi'nin ilk bu sistemi kurduğunda iki yatırımcıyla, 100'er dolarla  başladığını hatırlatan Özay, sisteme katılanlara yeni yatırımcılar getirmesi kuralı olduğunu belirtti. Özay, "Sistem ilk kurulduğunda 100'er doların 50 dolarının sistemi kuran kişiye verilmesi gibi bir durum vardı, böylece üzüm salkımı gibi aşağıya doğru sarkan bir durum söz konusuydu" dedi. Ponzi sisteminde mağdurların, en son sisteme katılanlar olduğuna dikkat çeken Özay, ponzi şemasında sisteme ilk katılanların paralarını kurtarabildiklerini, sonradan sisteme dahil olanların ise paralarını alamadığını belirtti.

ALDANANIN SUÇU YOK MU?!

Ponzi sisteminde dolandıran ve dolandırılanların sistem çöken kadar işbirliği halinde olduğuna dikkat çeken Özay, Sülün Osman örneğini verdi. Özay, "Türkiye'de çok meşhur bir örnektir Sülün Osman savunmasında 'ben beni dolandırmak isteyenleri dolandırdım' demiştir, ponzi sisteminde de aynı durumdan bahsedebiliriz" ifadelerini kullandı. Özay, ponzi sistemine katılan kişilerin, aslında yasal ve ahlaki olmadığını bildikleri bir kaynağa yöneldiğinin bilincinde olduğunu belirtti.

FUTBOLDA DOLANDIRICILIK VURGUNU

Özel bir bankada çalışan Seçil Erzan tarafından birçok ünlü futbolcunun dolandırıldığına dair dava devam ediyor. Bu davada en fazla merak edilen konulardan biri de bankanın yükümlükleri olup olmadığı. bankacılık mevzuatlarının yıllar içerisinde yapılan düzenlemelerle sayesinde  çok güvenilir bir konuma geldiğini hatırlatan  Avukat Muharrem Özay, "Bir banka şubesinde yıllarca valizlerle para tahsil ediliyor ve bu paralar banka kayıtları dışarısında tutuluyor. Bankalar zaman zaman 5 kuruş alacaklarının peşine düşüyor, ancak 60 milyon dolarlara ulaşan bir para girişinin yaşandığı bu süreci nasıl göremediler?.  Bu noktada bankanın da denetimler açısından yetersiz kalıp, kalmadığı soruşturulmalı" dedi.

 

 

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 30
  • Artes 5 ay önce Şikayet Et
    Seçil hanım bunlarin hepsini dava etsin hepsi suçlu tefeci bunlar para aklamışlar kadını kullanarak..
    Cevapla
  • Dunyam kucuk 5 ay önce Şikayet Et
    Ben borsada 20 bin dolar kaybettim. Hala uzuluyorum. Kucucuk dunyam varmis.
    Cevapla
  • Ebru 5 ay önce Şikayet Et
    Adı geçen kim varsa ceza almalı vergisiz para suçtur
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    hepsi tutuklanmali
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Asıl suçlu dolandırılanlardır. Kişileri, dolandırmaya, dolandırıcı olmaya teşvik ve tahrik etmişlerdir. Hele ki bu olayda tamamen tek suçlu, olağandışı, akla ziyan faiz oranı için, paralarını kendi rızaları ile teslim edenlerdir. Seçil hanım, suça teşvik ettikleri için bunları dava etmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle