Devlet desteği ile 6 milyon TL tasarruf etti

Fabrikasındaki elektrik giderlerini azaltmak için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) hibe desteği alan İbrahim Çelebi, kurduğu güneş enerjisi santraliyle yılda yaklaşık 6 milyon lira tasarruf sağlanıyor.

Devlet desteği ile 6 milyon TL tasarruf etti
Devlet desteği ile 6 milyon TL tasarruf etti
GİRİŞ 02.12.2023 15:55 GÜNCELLEME 02.12.2023 15:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Samsun'da, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteğiyle gaz beton üretimi yapılan tesiste kurulan güneş enerjisi santraliyle (GES) elektrik giderinden yılda yaklaşık 6 milyon lira tasarruf sağlanıyor.

İşletmenin enerji ihtiyacını karşılayabilmek için araştırma yapan firma yetkilileri, fabrikanın çatısına GES kurmak için TKDK'ye başvurdu.

İşletmenin enerji ihtiyacını karşılayabilmek için araştırma yapan firma yetkilileri, fabrikanın çatısına GES kurmak için TKDK'ye başvurdu.

Toplam yatırım bedeli 7 milyon 157 bin 646 lira olan GES için TKDK'den 3 milyon 936 bin 705 lira hibe almaya hak kazanan firma, fabrikanın çatısına 7 bin 500 metrekare alanda 1200 kilovat kurulu güce sahip yatırım oluşturdu.

Çatıya kurulan GES sayesinde fabrikanın yıllık 12 milyon lira civarında olan elektrik gideri yarı yarıya azalarak yaklaşık 6 milyon liraya geriledi.

"5 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ"

Fabrikanın genel müdürü İbrahim Çelebi, Havza Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) üç yıl önce kurdukları fabrikada yılda 400 bin metreküp gaz beton üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Fabrikada 120 kişiye istihdam sağladıklarını, 5 ülkeye de ihracat yaptıklarını belirten Çelebi, "Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan'a gaz beton ihracatı yapıyoruz. yurt içinde de birçok bölgeye ürünlerimizi gönderiyoruz. Gaz betonun dayanımı çok kuvvetli, ısı yalıtımlı. Yurt dışında kullanımı çok yaygın. Fayda ve maliyet açısından baktığımızda çok ucuz bir ürün" diye konuştu.

TKDK'den aldıkları destekle GES kurduklarını anlatan Çelebi, tükettikleri elektrikten yılda 6 milyon liraya yakın tasarruf sağladıklarını vurguladı.

Fabrikanın çatısına kurdukları güneş enerji panelleri ile elektrik faturalarında yaklaşık yüzde 50 tasarruf sağladıklarının altını çizen Çelebi, "Elektrik tüketimimizin yaklaşık yüzde 50'sini karşılıyoruz. Etrafımızdaki komşularımıza da bunu tavsiye etmekteyiz. Hatta yatırımlarımız büyüdükçe bu konuda da ciddi aksiyon alacağız. GES konusunda kapasitemizi artırmayı planlıyoruz" dedi.

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 1
  • Mehmed 4 ay önce Şikayet Et
    Başta sanayi tesisleri olmak üzere, konutların çatıları ve çorak arazilerde güneş enerjisi panellerinin yaygınlaşması, cari açık veren ve enerji ithal eden ülkemiz için büyük fayda sağlayacaktır.
    Cevapla