Vatandaşa çifte dolandırıcılık! Şeytanın aklına bile gelmez

Son zamanlarda vatandaşlar, kargo dolandırıcılarının hedefi olmaya başladı. "Kargonuzu almadınız" mesajındaki linke tıklayan vatandaşların kartları boşaltılıyor. İtiraz eden vatandaşları ise sahte avukatlarla tekrar dolandırılıyor.

Vatandaşa çifte dolandırıcılık! Şeytanın aklına bile gelmez
Vatandaşa çifte dolandırıcılık! Şeytanın aklına bile gelmez
GİRİŞ 02.12.2023 14:12 GÜNCELLEME 02.12.2023 14:19
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Vatandaşın cebine göz diken simsarlar boş durmuyor. Dolandırıcıların yeni taktiği ise "sahte kargo" mesajları. Öyle ki,  telefona düşen sahte "Kargonuz teslim edilemedi" mesajına tıklayanlar siber dolandırıcıların hedefi oldu. Dolandırıcılar, bu mesajlarda gönderdikleri linkler ile kişilerin banka ve kredi kartı bilgilerini çalıyor. Bu yöntemde, herkese açık bir numaradan SMS gönderiliyor. Mesajda ‘Koliniz adres nedeniyle gönderim merkezine iade edilmiştir. Tekrar gönderilmesi için lütfen adresinizi güncelleyin’ ifadelerinin ardından açılan sayfada adres bilgilerinin güncellenmesinin ardından ücret talep ediliyor. Bu aşamadan sonra kart bilgisini girenler kurban durumuna düşüyor.

PANİK YAPMAYIN

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bu mesajı alan kişilerin panik yapmamaları gerektiğini söylüyor. Kırık, mesajları teyit etmek için de şu yöntemlerin kullanılması gerektiğini söylüyor:

"Mesajda yer alan ürün veya hizmetin gerçekten sizin tarafınızdan sipariş edilip edilmediğine bakın. Eğer sipariş etmediğiniz bir ürün veya hizmet için mesaj aldıysanız, bu mesajın sahte olduğunu anlayabilirsiniz. Mesajda yer alan iletişim bilgilerini kontrol edin. Mesajda yer alan telefon numarası, e-posta adresi veya web sitesi adresini kontrol edin. Bu bilgiler gerçek bir hukuk bürosuna veya kuruma ait değilse, mesajın sahte olduğunu anlayabilirsiniz. İcra takibi başlatılıp başlatılmadığını kontrol edin. İcra takibi başlatılmışsa, bununla ilgili size tebligat gönderilmiş olmalıdır."

Doç. Dr. Ali Murat Kırık

MESAJLARI SİLMEYİN

Kırık, bu linklere asla tıklanmaması gerektiğinin altını çizerek, mesajları da silmeme tavsiyesinde bulunuyor. "Bu mesajlar ileride sizin için delil olarak kullanılacaktır" diyen Kırık, dolandırıcıların kimliklerinin tespit edilmesi ve cezalandırılması için savcılığa suç duyurusunda bulunmak gerektiğini belirtiyor.

SAHTE HUKUK BÜROSU

Öte yandan bu link mağdurları duruma itiraz ettiklerinde sahte hukuk büroları üzerinden ikna da edilebiliyor. Dolandırıcıların kurduğu tezgah burada da işlemeye devam ederken sahte avukatlar,  "5 bin lira cezası var ama bin TL gönderin halledelim" diyebiliyor. Kırık, avukatın sahte olduğu nasıl anlaşılabilir sorusuna da şu yanıtı veriyor:

"Mağdur, mesajları gönderen büronun gerçekliğini kontrol etmeli. Aceleyle herhangi bir ödeme yapmaktan kaçının. Baro kayıtlarını kontrol ederek avukatın gerçek bir avukat olup olmadığını teyit edin. Dolandırıcılar genellikle kişileri korkutarak veya ikna ederek paralarını almaya çalışırlar. Bu nedenle, soğukkanlılıkla durum değerlendirilmeli."

"TÜKETİCİYE MALİYETİ YOK" 

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü de yeni tarz dolandırıcılık hakkında halkın bilgilendirilmesinin önemine değinirken, "Tüketiciler bilgi eksikliğini ve hakkında icra takibi yapılma korkusu ile kendisini avukat gibi tanıtan kişilerce gönderilen sms ve aramalar karşısında endişeye kapılarak ödeme yapma yoluna gidiyor. Ürünü almamanın veya iade etmenin tüketiciye herhangi bir maliyeti yok. Tüketici bu tür durumla karşılaştığında kendilerinden haksız bir para talep edildiğini ve bunun bir dolandırıcılık eylemi olduğunu bilmeli ve hiçbir şekilde ödeme yapmamalıdır" diye konuştu. 

Dolandırıcıların bir başka yönteminin ise oltalama diye adlandırılan simsarlık olduğunu sözlerine ekleyen Güllü, "Mesaj veya maillerle sahte linkler atarak özellikle banka bilgilerini ele geçirmeye çalışıyor. Kişisel bilgilerin asla paylaşılmaması gerekir" diyor. 

KAYNAK: HABER GLOBAL
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Gerçek akıncı 4 ay önce Şikayet Et
    Şeriat ile amel her Müslümana farzdır. Bütün dolandırıcıların cezaları hazırdır ve çok yakındır bütün dolandırıcılar ve bütün gerçek suçlular sanmasınlarki kimseler bizlere birşeyler yapamazlar diye sanmasınlarki kimseler bizleri bulamazlar diye
    Cevapla
  • Gerçek akıncı 4 ay önce Şikayet Et
    Bütün dolandırıcıların sonları gerçek şeriatın kanununa göre en ağır cezalalarla cezalandirilicaklardir dolandırıcılar sanmasınlarki kimse bizleri bulamazlardiye kimseler bizlere birşey yapamazlar diye dolandırıcıların sonlari çok yakın
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    aynen katılıyorum, iyi insan mahkemeye gitmekten korkuyor. kötünün adresi orası zaten.
    Cevapla
  • Musa 4 ay önce Şikayet Et
    Ülkemin adaleti. Suçluyu koruyan masuma kan kusturan... evde hırsızla kavga çıkar ve hırsız ölürse cinayet.. ama ev sahibi ölürse '''hırsız korkmuştur''' anayasa ile birlikte bu saçma ve suçluyu koruyan ceza yasası da değişsin. İnsanlar suç işlemekten dolandırıcılık yapmaktan korksun korksun. Arka kapıdan çıkıp '''tutuksuz yargılanmak'' diye birakilmasin.
    Cevapla
  • Hüseyin 4 ay önce Şikayet Et
    Sahtekarlık yapana yardım edene 20 yıl hapislik vereceksin ve bu bankadaki hesapları açarken maliye savcılık dan izin alarakhesap açtıracaksın eskiden mahallede kapı zile basarak bohçacı geldi derlerdi şimdi telefon arayarak şunu satıyoruz bunu satıyoruz mesaj atıyorlar kazandınız diyorlar ne hale geldik Allah bu milleti islah eylesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle