Türkiye'den Google hamlesi: İmza atacaklar!

Dijital Telif Hakları Yasası'nın acil bir ihtiyaç haline geldiği bugünlerde, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, "Google gelecek, Türkiye’de telif için imza atacak. Bizim çalışmalarımız bu yönde" dedi.

GİRİŞ 01.12.2023 10:53 GÜNCELLEME 01.12.2023 11:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kanada, Google ile “Çevrim İçi Haberler Yasası” kapsamında, ülkeye her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapması için anlaşmıştı. Söz konusu anlaşmaya göre arama motoru şirketi, Kanada’nın haber kuruluşları ve şirketlerine yıllık yaklaşık 74 milyon dolarlık katkıda bulunacak.

Türkiye’nin, Google ile benzer bir ödeme anlaşması yapabilmesi için “Dijital Telif Yasası”nın acil olarak çıkarılması gerekiyor.

"SORUN CİDDİDİR VE BÜYÜKTÜR"

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milliyet Gazetesi'ne konuşan Yayman, dijital telif konusunda çok açık bir çifte standart olduğunu belirterek, “Bunu asla kabul etmiyoruz. Emek kutsaldır ve saygı duyulmalıdır. Aksi takdirde medeniyetimizin kazanımları tartışmaya açılacaktır. Sorun ciddidir ve büyüktür. Bu konuda maalesef bir düzenleme eksikliği var. Bizim telif hakları kanunumuz eskimiştir, üzerinden 70 yıl geçmiş olan bir kanundan bahsediyoruz. Bunun yeniden düzenlenmesi konusunda toplumsal bir ihtiyaç var. Bu konuda emek üreten, içerik üreten insanların ihtiyaçları var. Biz Dijital Mecralar Komisyonu olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Haberi, bilgiyi veya eseri üreten kaynak ile bunu ücret ödemeden kullanan ve çoğaltan ulusaşırı dijital platformlar arasında yeni bir sözleşme yapılması gerektiğini vurgulayan Yayman, “Bu sözleşmenin adı dijital telif yasasıdır. Politik tavrımız nettir. Almanya’da, Fransa’da, İngiltere’de, Avusturya’da, Amerika’da ne varsa Türkiye’de de bu olmalıdır. Dijital ağlar Berlin, Londra, Paris, Washington’da hangi dijital telif normunu uyguluyorsa Ankara’da da o normları uygulamalıdır. AB normlarının işlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Google’ın gelip Türkiye’de telif için imza attığını görmek istiyorum. Google gelecek, Türkiye’de telif için imza atacak. Bizim çalışmalarımız bu yönde” diye konuştu.

"EN BÜYÜK FAYDAYI BASIN GÖRECEK"

Dijital telif hakları konusu üzerinde çalışan akademisyenlerden SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ise, medyanın dijitalleşmesiyle birlikte “dijital telif hakkı” sorununun ortaya çıktığına dikkat çekti.

Eraslan, şunları söyledi:

“Özellikle arama motorlarında yapılan taramalarda hem görüntü hem haber hem fotoğraf, birçok telif eser kullanılmakta ve anonimleşmekte. Yerel basın bu konudan çok zarar görmekte. Üllkemizde çıkacak bir dijital telif yasasından basının geneli fayda görecek, ama en önemli katkıyı ve faydayı yerel basın görecek. Çünkü br kentin, ilçenin, bölgenin özel haberlerinin çok kıymeti var.

Bu haberleri yapmak, yayınlamak çok zor. Google’ın özellikle yasal olarak baskılandığı ülkelerde, Fransa’da, İspanya’da bunun örnekleri var, en son Kanada da bu sürece dahil olmakta. Bizim de bunu artık yasalaştırmamız gerekmekte. Yeni dünyada veri dediğimiz bir kavram var, veri çağındayız, bu verinin üretiminin korunması ve mutlaka teliflendirilmesi gerekiyor. Bu yüzden de bu yasanın acil olarak çıkmasını biz hem SODİMER hem de bu konuda çalışan bir akademisyen olarak destekliyoruz. Ulusal medya kanalları hem yazılı hem görsel, bu süreçlerden kazançlı çıkacaktır.”

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • bülent duman 4 ay önce Şikayet Et
    evet gereken yapılsın.ülkemiz aleyhinde çalışmasın.hiçbir
    Cevapla
  • Kelle koltukda 4 ay önce Şikayet Et
    Yazılımcılar hep boş, hepsi iş arıyor. Yerli netflix, youtube,facebook,twitter,tarayıcı,işletim sistemi,instagram,telegram yaptır. Paralar yurt dışına gideceğine türkiyeye gelsin. MEMURLARA ZAM VERME. Zaten akp ye oy vermek zorundalar. Çünkü muhalefet hepsini zaten işten atacak. Kaybedersek zaten halk işimizi bitirecek. Haksızlık yaptık. Ekmeklerini çaldık. Her şeyi hakettik.
    Cevapla
  • Onur 4 ay önce Şikayet Et
    Telif yetmez. Siyonist sahipleriyle herşeyimizi takip ediyorlar. Google'dan vazgeçmek zorundayız. Duckduckgo kullanın. Takibe hayır. Ülke olarak Siyonist sosyal medyayanın hükümranlığına son vermek zorundayız.
    Cevapla
  • alp 4 ay önce Şikayet Et
    elon musk gazzeye destek verdiğinde reklamlarını çeken bütün kurum ve kuruluşlara yaptırım uygulayın gerekirse ekstra vergiler getirin veya kotalar koyun. yada satış yaptırmayın. serbest piyasa siyonizm ürünüdür. müslüman yeri ve zamanı geldiğinde müdahale eder hadis ve ayetlerle sabittir. hassasiyeti kamu ve özel her alanda bekliyoruz
    Cevapla
  • net 4 ay önce Şikayet Et
    Türkiye kendi google'ını yapmalı bu önemsiz gözükebilir bazılar için ama bağımsız Türkiye için çok kritik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle