TCMB'den TL mevduatı destekleyecek adım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemini, Türk lirasını (TL) cazip kılacak şekilde dönüştüren adımlarına kararlılıkla devam ediyor.

GİRİŞ 01.12.2023 01:59 GÜNCELLEME 01.12.2023 11:01
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

TCMB'nin konuya ilişkin tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilecek ancak bu oran, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 85'inden daha düşük olamayacak. Böylece standart TL mevduat desteklenirken döviz dönüşümlü kur korumalı mevduata (KKM) verilen faizin cazibesi azaltılacak.

KATILIM FONU HESAPLARI TL'YE ÇEVRİLEBİLECEK

Ayrıca, gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda teknik değişikliğe gidildi. Buna göre, yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 30 Kasım 2023 itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını TL'ye çevirebilecek.

Merkez Bankasının politika faizinden düşük oranlar uygulanan döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarında, kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka, üzerindeki kısmı ise TCMB tarafından ödenecek.

MERKEZ BANKASI, TL MEVDUATI CAZİP HALE GETİRMEYİ AMAÇLIYOR

TCMB, TL mevduatı cazip kılmak amacıyla bir dizi adım atmıştı.

TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, eylülde yüzde 2,5'e, ekimde de yüzde 3,5'e yükseltilmişti.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Esnaf 5 ay önce Şikayet Et
    Arkadaşlar Bizim devlet ve ekonomi miz Malum dolar gavur parası peki Müslüman lar parasının değerini korumak için vadeli ye yatırsa caiz mi
    Cevapla
  • nazım 5 ay önce Şikayet Et
    Önce faiz düşürdük ekonomi süper olacaktı şimd faiz artıyor yine ekonomide uçacağız
    Cevapla
  • Ahmet 5 ay önce Şikayet Et
    İnanan sığırlar olduğu sürece çoban ne yapsın? Adamlar haklı. Bugün beyaz dediklerinde destekleyenler ertesi gün siyah dediklerinde de destekliyor.
    Cevapla
  • Sinan 5 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar acı lakin gerçek uygulama bu Ülkede yüz kişiden 48 i ekonomi batsın diye elinden geleni yapıyor faiz düşürme girişimi iyi niyetli lakin parası olanlar eve arabaya dövize saldırıyor enflasyon artıyor.Asgari ücret artıyor halka giden her yüz Liranın 10 Lirası Koç Grubunun elinden geçiyor para onlarda toplanıyor Zor gerçekten
    Cevapla
  • Sinan ADAŞ 5 ay önce Şikayet Et
    Aynene öyle, faizi düşersen kötü mahluklu zihniyet dolar almaya koşuyor, dolar artıyor, doları düşürmek için faiz artıyor, aynı mahluk zihniyet bu defa faiz yemenin peşine koşuyor, bu durumda yeme içmeden tutta ekmekten tutta her şey 4 katına çıkıyor, ortalığı karıştıran doyumsuz mahluk zihniyette zararlı fakat farkında değil gözü dönmüşsün.
    Cevapla
  • Veysel 5 ay önce Şikayet Et
    Faizleri boyle madem arttiracaktiniz bugune kadar neden faiz dusurdunuz. Siz ne ayaksiniz. Enflasyonu patlatip ekonomik.kiriz cikardiniz ve simdide faiz arttiriyorsunuz. Hani nerde faiz haramdir diyenler.
    Cevapla
  • Iturur 5 ay önce Şikayet Et
    Haram koyma o zaman vadeliye
    Cevapla
  • Das 5 ay önce Şikayet Et
    Üretimi artircan faiz düsürcen yatirim artacak buna Zaman lazim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle