Türkiye tüketim ve yatırımlarla büyüdü

Doç. Dr. Özgür Bayram Soylu, Türkiye'nin üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme performansını ve son çeyreğe ilişkin beklentileri Haber7'ye değerlendirdi.

GİRİŞ 30.11.2023 12:41 GÜNCELLEME 30.11.2023 12:56
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 ile beklentilere paralel olarak büyüdü. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Bayram Soylu, Türkiye'nin büyüme performansını Haber7'ye değerlendirdi. 2023 yılının tamamına ilişkin büyüme beklentisinin ise yüzde 4 - 4,5 aralığında olduğunu belirtti.

TÜRKİYE EKONOMİSİ YÜZDE 5,9 BÜYÜDÜ

Türkiye ekonomisinin büyüme performansı açısından her dönem direnç gösterdiğine dikkat çeken Soylu, Türkiye'nin büyüme performansı olarak OECD ve Avrupa ülkelerinden pozitif ayrıştığını belirtti. Beklentilere paralel bir büyüme gerçekleştiğini söyleyen Soylu, inşaat sektöründe ve sanayi tarafındaki büyümenin ve hanehalkı tüketim harcamalarının büyümeyi tetiklediğini vurguladı. Soylu, "Net ihracatın etkisine baktığımızda her ne kadar eksi 2.6'lık bir negatif etkisi olsa da 2. çeyrek büyümeye nazaran pozitif bir gelişme olduğunu gözlemliyoruz" diye konuştu. Tüketime dayalı büyüme performansının üçüncü çeyrekte de devam ettiğine işaret eden Soylu, önümüzdeki süreçte cari dengenin ve yatırımın büyümeyi teşvik edeceği bir döneme girileceğinin altını çizdi.

TÜRKİYE 2023'ÜN TAMAMINDA NE KADAR BÜYÜR?

OECD ve IMF'nin Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini değerlendiren Soylu, yüzde 4 - 4,5 aralığında bir büyüme ile Türkiye'nin 2023 yılını tamamlayacağını belirtti. 2024 yılında da Türkiye ekonomisinin 2023'e benzer bir büyüme performansı sergileyeceğine işaret eden Soylu, "2023'ü tüketim talepli bir büyüme ile kapattık ancak 2024'te hedeflenen cari dengenin sağlanması ve yüksek teknolojik ürünlerin ihracatına önem verildiği bir dönem yaşanacak" dedi. Enflasyonla mücadele noktasında büyümeyi desteklemek için ihracatı artırıcı politikaların önemli olduğuna dikkat çeken Soylu, "Türkiye ekonomisinin büyümeden taviz verecek bir lüksü yok" diye konuştu.

 

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 5
  • Murat 4 ay önce Şikayet Et
    30 yıllık tek maaşlı öğretmenim. 4 evim 1 arabam var. Çok şükür borcum yok. İlk evimi 18 yıl önce aldım. 2 evimi ise 5 ve 3 yıl önce aldım. Bir diğeri ise kabası bitmiş Nisan 2024 te teslim olacak. Onun da hiç borcu yok. Özel dersim yok. Hepsi devletimin verdiği maaşla alınmıştır. Ekonomi benim baktığım yerden böyle. Arızi yorum yapan arkadaşlar, işinize odaklanın.
    Cevapla
  • Mizah 4 ay önce Şikayet Et
    Tüketim ve inşaat ile büyüdü ve tabii TUİK ile. TUİK'in talimat ile rakam değiştirdiğine hepimiz defalarca şahit olduk. Enflasyonu düşük göster ülke büyümüş olsun. Yani batarak büyüyoruz. Yalancının mumu söndü ama hala konuşuyor.
    Cevapla
  • volkan halil 4 ay önce Şikayet Et
    Milletin cebine giren biyümüyor.Rant ve faize dayalı % 20 lik zengin dahada zenginleşiyor
    Cevapla
  • Mizah 4 ay önce Şikayet Et
    Boş değil az konuşmuş. Ülkenin büyük çoğunluğu ev almayı artık hayal dahi edemiyor. İşçi bitti. Asgari ücret kiraya yetmiyor. Bunlar daha önce yapılabiliyordu. Demek ki küçüldük hemde yarı yarıya. Öbür zengin azınlık ise iki kat büyüdü.
    Cevapla
  • Türkiye 4 ay önce Şikayet Et
    Boş konuşma, nefsine iradene sahip ol görürsün nasıl büyüdüğümüzü...
    Cevapla