Ticaret Bakanı Bolat: Avrupa Birliği ile yapıcı işbirliğimizi sürdürmeye hazırız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AB Komisyonu ile Gümrük Birliğindeki ticari sorunlarla ilgili karşılıklı ilerleme sağlanması için yoğun çaba gösterdiklerini belirterek, "Avrupa Birliği Komisyonu ile yapıcı işbirliğimizi sürdürmeye hazırız." dedi

GİRİŞ 30.11.2023 10:49 GÜNCELLEME 30.11.2023 10:57
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AB Komisyonu ile Gümrük Birliğindeki ticari sorunlarla ilgili karşılıklı ilerleme sağlanması için yoğun çaba gösterdiklerini belirterek, "Avrupa Birliği Komisyonu ile yapıcı işbirliğimizi sürdürmeye hazırız." dedi.

Türkiye-Hollanda Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) kapsamında Hollanda'yı ziyaret eden Bolat, AB Komisyonunun "AB-Türkiye Siyasi, Ekonomik ve Ticari İlişkilerinin Durumu" başlıklı raporu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi'nin hazırladıkları raporun, Türkiye-AB ilişkilerinde son dönemde karşılıklı sağlanan ilerlemeyi tam olarak yansıtmadığını dile getirdi.

Bolat, "Diyaloğumuz doğrultusundaki pozitif bazı gelişmeleri görmezden gelmiş olsa da raporun Türkiye ile AB arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Gümrük Birliğinin güncellenmesi, Türk iş insanlarına vizenin kolaylaştırılması ve yüksek düzeyli ticaret diyaloğunun tesis edilmesine yönelik önerilerini not ediyoruz. Bu alanlarda ilerleme sağlanması herhangi bir şarta bağlanmamalıdır." diye konuştu.

"BEKLENTİMİZ RAPORUN SONUÇLARININ LİDERLER ZİRVESİNİN KARARLARINA YANSITILMASI"

Geçen yazdan bu yana AB Komisyonu ile Gümrük Birliğindeki ticari sorunlarla ilgili karşılıklı ilerleme sağlanması için yoğun ve yapıcı bir diyalog yürüttüklerini anlatan Bolat, "Bu doğrultuda uzun soluklu ticari sorunların çözümünde kararlı adımlar attık. Bu diyaloğumuzun çıktılarının bir kısmının ve Türkiye tarafından atılan adımların bazılarının rapora yansıtılmış olmasını pozitif değerlendiriyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Bolat, "Beklentimiz raporun sonuçlarının ve tavsiyelerinin aralık ayı ortasında gerçekleştirilecek AB Liderler Zirvesinin kararlarına yansıtılmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Önümüzdeki dönemde, Avrupa Birliği Komisyonu ile yapıcı işbirliğimizi sürdürmeye hazırız." diyen Bolat, söz konusu önerilerin, Türkiye'nin AB'ye üyelik perspektifiyle uyumlu olması ve değer zincirlerinin yeşil ve dijital ikiz dönüşümüne katkı sağlamasını ümit ettiğini aktardı.

Bolat, AB Komisyonunun dün açıkladığı raporun "ekonomik güvenliğimizi ve dayanıklılığımızı artıracak şekilde Türkiye-AB ticari ve ekonomik ilişkilerinde somut ilerleme kaydedilmesine zemin teşkil etmesini" umduğunu ifade etti.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 13
  • Kamil 4 ay önce Şikayet Et
    İsveç'le Jas 39 Gripen jet teknolojisi ve Jet paket alımı ticari işbirliği yapabiliriz . İyi , ilişkiler kurmayı arzuluyoruz . AB'ye katılım konusunda desteğinizi bekliyoruz , NATO üyeliğinize de destek vereceğiz diyelim .
    Cevapla
  • Kamil 4 ay önce Şikayet Et
    AB ye katılım istiyoruz . Bence , Kuzey Avrupa ülkelerinde Heyetler giderek , kulis yaparak bir değişim rüzgârı başlatmalıyız . İsveç , Norveç , Danimarka , Belçika ve Hollanda 'ya ılımlı mesajlar verelim , Ticari ortaklıklar kuralım . Sonra tekrar Avrupa Parlamentosunda , Türkiye , Yes , Oui Pankartları görebiliriz .
    Cevapla
  • azi 4 ay önce Şikayet Et
    Bu sayfada akil veren bayagi cok, devlete akil veriyorlar
    Cevapla
  • Mehmet 4 ay önce Şikayet Et
    Avrupa birliği çökmek üzere. Girsek bize yarardan çok zarar verir. Acilen bu politikadan vazgeçilmeli. Yoksa Avrupa Birliği'nin çökmesini geciktiririz. Sonra da onlarla birlikte biz de çökeriz.
    Cevapla
  • Aga mennan 4 ay önce Şikayet Et
    Göçmen geri kabul anlaşmasını imzalayın hemen hafıza kaybı devreye girer bahane üretme yarışına başlarlar siz vize ile değil gümrük birliğini güncelleyin ordan büyük kazık yiyor türkiye ve çinli firmaları türkiyeye çekin çok büyük sermaye gelecektir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle