Erkan: Enflasyonda aylık bazda gerileme devam edecek

Fiyatlama davranışlarında olumlu gelişmeler olduğunu belirten TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Kasım öncü göstergeleri aylık enflasyonda gerilemenin devam edeceğine işaret ediyor. Otomobil ve beyaz eşyada ilk defa indirimler başladı" dedi.

GİRİŞ 29.11.2023 13:53 GÜNCELLEME 29.11.2023 13:53
Bu Habere 145 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erka, İstanbul Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na konuştu.

Gaye Erkan, TL'ye geçiş zamanının geldiğini belirterek, TL tasarruf araçlarına ve vadeli mevduata talebin arttığını kaydetti.

Önceliklerinin dezenflasyon olduğunu vurgulayan Erkan, "Kasım öncü göstergeleri aylık enflasyonda gerilemenin devam edeceğine işaret ediyor." dedi.

Erkan, başta otomobil ve beyaz eşya olmak üzere fiyatlama davranışlarında bazı olumlu gelişmeler yaşandığına dikkat çekti.

Erkan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Önceliğimiz dezenflasyon, enflasyonla mücadelenin en önemli unsuru kararlılık. Toplum ve fiyat koyucular tarafından kabul görmesi. 

Enflasyondaki yükselişten sonra politika kararlarının devreye girmesiyle birlikte beklentilerde iyileşme işaretleri belirmeye baladı. 

İLK DEFA İNDİRİMLER BAŞLADI

Fiyatlama davranışlarında olumlu bazı gelişmeler yaşanıyor. Otomobil ve beyaz eşyada ilk defa indirimler başladı. Büyükşehirlerde kira artışlarında yavşama sinyalleri alıyoruz, parasal aktarım sürdükçe bu belirtiler artacak. 

DÖVİZ KURU İSTİKRARI ENFLASYONU OLUMLU ETKİLEYECEK

Kasım öncü göstergeleri aylık enflasyonda gerilemenin devam edeceğine işaret ediyor. Döviz kurundaki istikrarın aylık enflasyona olumlu etkisi olacak. 

Firmaların iki haftada bir fiyat değiştirdiği bir dönemden fiyatların daha uzun sürede değiştiği bir döneme geçeceğiz.

KİRALAR İÇİN TARİH VERDİ

Erkan, büyükşehirlerde kiralık ev ilanı fiyat artışlarında belirgin yavaşlama sinyalleri aldıklarını, kira ve eğitimde dezenflasyonun 2024 sonu ve 2025’te daha hissedilir hale geleceğini dile getirdi.

"FİYAT İSTİKRARI SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMENİN OLMAZSA OLMAZI"

Yatırım yapanlar yüksek enflasyon döneminde kısa vadeli perspektife odaklanıyor. Bu da büyüme üzerinde risk teşkil ediyor. Fiyat istikrarı sürdürülebilir büyümenin olmazsa olmazıdır. 

Dezenflasyonun büyümeyi örseleyeceği kaygısı ifade edilmekte. Oysa iyi tasarlanmış bir politikayla büyümeye asgari etki ederek dezenflasyon mümkün. 

Para politikası adımlarının hedeflediği etkilerin belli zaman alacağının bilincindeyiz. Bu adımların olumlu etkilerini güçlü şekilde gözlemlemeye başladığımızı ifade etmeliyiz. 

"BİREYSEL KREDİ BÜYÜMESİNDE NORMALLEŞME BAŞLADI"

Bireysel kredi büyümesinde normalleşme başladı. Adımlarımızın kredilerde yeterli finansal sıkılığı sağladığını düşünüyoruz.  Ticari kredi büyümesi süreklilik gösteriyor ve dengeli yapıda. 

Reeskont kredilerinin yüzde 75'inin firmalara ilave teminat maliyeti oluşturmadan verilmesini hedefliyoruz. Bu konuda önemli mesafe kaydedildi. Güçlendirilmiş YTAK ile cari dengeye katkı verecek, dolaylı etkileri kur ve fiyat istikrarında hissedilecek alanlarda üretim kapasitesinin artışını hedefliyoruz

TL'ye geçiş zamanı geldi. TL tasarruf araçlarına, vadeli mevduata talep arttı. 

"TL VARLIKLARA DIŞ TALEBİ TESİS EDECEĞİZ"

Yakın dönemde rezervlerde gözlenen artışta Batılı fon girişlerinin de etkisi görülmüştür. Önümüzdeki dönemde rezervlerdeki artışı kalıcı kılarak TL varlıklara olan dış talebin gelişimini ülkemiz için en iyi şekilde tesis edeceğiz. 

"ENFLASYONDA GEÇİCİ YÜKSELİŞE ŞAHİT OLUYORUZ"

Geçiş döneminde enflasyonda geçici bir yükselişe şahit oluyoruz. Dezenflasyon tesisi için parasal sıkılığa önemli ölçüde yaklaştık. Sıkılaşma adımlarının kısa zamanda tamamlanacağını öngörüyoruz.  Politika adımlarının birikimli etkilerini gözlemleyeceğimiz bir döneme girmekteyiz. Enflasyonu düşürmek için kısa vadede bazı maliyetler olabilir ama orta ve uzun vadede fayda daha fazla olacak. 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 145
  • Ümit 4 ay önce Şikayet Et
    arkadşlar markete çarşıya pazara gidip alışveriş yapmıyorlar ama enflasyonun gerilediğini düşünüyorlar. hangi ürünlere bakıpta geriliyor acaaba.yıl sonu ücret zammı gelemeden daha fiyat etiketleri değişmeye başladı.
    Cevapla
  • Analiz! 4 ay önce Şikayet Et
    Sayın Ümit Bey faiz artırması piyasa Enflasyon verilerini yarım sene sonra yansıyor! Japon MB Bank of Japan 70 lerde Japonyada çift haneli Enfkasyonu 5 senede düşürebildi kontroll altına aldı! (TCMB) Başkanı Hafize hanım uyguladığî Faiz artırma politikası doğrudur! Aslında Faizler Sayın Naci Ağbal zamanında artırılması gerekirdi! T. C. de Ekonomik dezenformasyon dehşet verici durumda!
    Cevapla
  • serdar 4 ay önce Şikayet Et
    bazı fiyatlarda indirim yapılması ile enflasyonun düşeceği mi sanılıyor. adamlar malları satamadıkları için indirim yapıyorlar. ayçiçek yağı örneğinde olduğu gibi. ayçiçek yağı fiyatı 2 senedir aynı enflasyon mu düştü. bu nasıl ekonomi bilgisi ya.. fiyatların yüksek veya düşük olması enflasyon değil hayat pahalılığı ile ilgilidir. bunu karıştırıyor ekonomistim diye gezmeyeceksin.
    Cevapla
  • Goca GONYALI 4 ay önce Şikayet Et
    belli oldu, Hafize ile Mehmet Şimşek İncir ağacını çok seviyorlar, Türkiye'nin her yerine, Mehmet Şimşek toprağı kazıyor, Hafize de İnciri dikiyor...sizdeki gerileme ne hikmetse Bizde dibe çöküş gerilemesi.
    Cevapla
  • Memur emeklisi 4 ay önce Şikayet Et
    Gaye hanım gıda enflasyonu var aracmis evmis bunlar lüks şeyler
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Ne düşmesi bunlar kesinlikle başka Türkiye'de yaşıyor
    Cevapla
  • Adil 4 ay önce Şikayet Et
    Onların aylık kazançları mal varlıkları sende olsa Sende onlar gibi başka dünyada yaşardın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle