Fed işi batırdı: ABD’de iflas dalgası başladı

Yüksek faiz oranları sonucu artan borçlanma maliyetleri zor durumdaki Amerikan şirketlerini iflasa zorluyor. Ülkedeki iflas eden şirketlerin sayısı şimdiden önceki yıllara göre tehlikeli bir hızla artıyor

GİRİŞ 29.11.2023 13:20 GÜNCELLEME 29.11.2023 13:57
Bu Habere 132 Yorum Yapılmış

ABD’de yükselen politika faizleri sonucu artan borç maliyetleri şirketleri iflasa sürüklemeye başladı. Insider haberine göre Amerikan şirketleri için ufukta kara bulutlar görünüyor.

Habere göre Apollo Management’ın ekonomistleri ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışları sonucu ülkede bir iflas dalgasının başlamakta olduğunu belirtiyor.

BORÇLANMA MALİYETİ ÇOK YÜKSEK

Baş ekonomist Torsten Sløk liderliğindeki ekonomistler Amerikan kredi piyasasına ilişkin yorumlarını açıkladı. Ekonomistler, “FED’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmasıyla, daha yüksek borç maliyetleri önümüzdeki çeyreklerde bilanço ve Faiz karşılama oranları üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek ve hem yatırım notlu hem de yüksek getirili şirket tahvilleri için daha yüksek yeniden finansman maliyetlerine sebep olacak” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre tüm bu gelişmeler şirketler için kredi almanın çok daha maliyetli hale geldiğini gösteriyor.

İFLASLAR ARTARAK DEVAM EDECEK

Ekonomistlerin açıklamasında, “İflas başvuruları artıyor, bir temerrüt dalgası başladı ve temerrüt oranları özellikle orta sermayeli halka açık şirketlerde önümüzdeki çeyreklerde artmaya devam edecek” ifadelerine yer verildi.

Baş ekonomist Sløk şirket blogunda, “Temerrüt oranlarında devam eden artış sadece bir 'normalleşme' değildir. Bu, FED faiz artırımlarının doğrudan sonucudur. FED ekonomiyi yavaşlatmaya çalışıyor” açıklamasında bulundu.

Moody’s verilerine göre, ABD’deki kurumsal temerrütler 2022’nin tamamını %53 gibi büyük bir oranda aştı. S&P Global verileri ise bu yılın eylül ayına kadar toplamda 516 iflas başvurusu yapıldığını gösterdi. Bu rakam 2021 ve 2022’deki rakamların tamamından daha fazla. Bu yılın başından itibaren olan temerrütler, pandeminin küresel ekonomiyi sarstı 2020’nin ilk üç çeyreğindeki 518 iflas başvurusunun hemen altında.

Sløk daha önceki bir açıklamasında da FED’in faiz artırımlarının iflaslardaki artıştan sorumlu olduğunu söylemişti. Baş ekonomist son açıklamasında ise, tüketicilerin de zorlanmaya başladığına dikkat çekti:

KREDİLRİN BÜYÜMESİ YAVAŞLADI

“Para politikasının gecikmeli etkileri, otomotiv kredileri ve kredi kartlarında temerrütlerin artması bankaların kredi koşullarını sıkılaştırıyor ve tüketici kredilerinin büyümesini yavaşlatıyor. Tüm bunlar da kredilerin genel büyümesinde önemli bir yavaşlamaya yol açarak tüketicileri ve zayıf bilançoları olan firmaları etkiliyor."

DataTrek Research'ün Kurucu Ortağı Nicholas Colas, pazartesi günü yayınladığı bir notta, yüksek getirili tahvillerin alım-satım marjının yükselmediğini söyledi. Colas kurumsal tahvil piyasasının da "yerel ekonominin sağlam bir şekilde büyüme modunda kaldığına borsalar kadar ikna olduğunu" gösterdiğini söyledi.

Ancak Apollo’ya göre yakın zamanda vadesi gelecek olan büyük miktarda riskli borç var ve bu borçlar ABD’deki borç piyasasının %20’sini Avrupa’nınsa yaklaşık %45’ini oluşturuyor. Geçen ay Moody's, 2024 ile 2028 arasında vadesi dolan 1,87 trilyon dolarlık çürük dereceli tahvil olduğunu söyledi. Bu rakam geçen yılki 2023-2027 çalışmasında kaydedilen 1,47 trilyon dolardan %27'lik bir artışı işaret ediyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 132
  • Hakan 4 ay önce Şikayet Et
    Gerçekte Abd yi batıran İsrail finansörlüğü,keza diğer batı ülkeleri de öyle..
    Cevapla
  • Vatandaş 4 ay önce Şikayet Et
    Biz de de aynı olabilir. Krediyle dönen şirketler yüksek faizli krediler nedeniyle zor duruma düşebilir.
    Cevapla
  • özlü yorum 4 ay önce Şikayet Et
    2024 yılında büyük finansal kriz olacak
    Cevapla
  • Gariban 4 ay önce Şikayet Et
    Dünya ısınıyor ve ısı yükselisi durdurulamiyor kurbağa gibisiniz ısınmadan nasıl kurtulacağını değil para düşünüyoruz ısı artışı şu anda 1.5 hala para yüzünden önlem alinmiyor 3 dereceye gelince o kıymetli paralar hiç bir işe yaramayacak galiba yüce Allah'ın kibirli yaratıklar için hazırladığı sona gidiyoruz
    Cevapla
  • Selcuk 4 ay önce Şikayet Et
    Beter olsunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle