Bakan Özhaseki: Maliye Bakanlığı tarafından bize kısıt yok

Bakan Özhaseki, deprem bölgesindeki projelerin bütçesiyle ilgili "Maliye Bakanlığı tarafından bize kısıt yok, Allah razı olsun. Bu bölgedeki projelerle ilgili hiçbir kısıt getirmemek için Cumhurbaşkanımızdan talimatı aldık" dedi.

GİRİŞ 26.11.2023 11:44 GÜNCELLEME 26.11.2023 13:40
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet, Başkent Kulisi'nde bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'yi ağırladı. 

Bakan Özhaseki'nin açıklamalarından satır başları:

Deprem konutlarında bu yapıları sadece bina olarak yapıp teslim edecek olsak, maliyeti 100 milyar doların üzerinde. Sadece yapım masrafları 100 milyar doların üzerinde. Her yerde hazine arazisi bulmak kolay olmuyor. Her hazine gözüken yerde inşaata başlayamıyorsunuz. Vatandaş şehrinden ayrılmak istemiyor. Bizim de aklımıza gelen şuydu, bu bölge deprem bölgesiyse başka bölgeye taşıyalım ama vatandaş istemiyor. 

"100 BİNE YAKIN KÖY EVİ 6 AY İÇERİSİNDE TESLİM EDİLECEK"

20'den fazla çarşı var, buralarda da inşaata başladık. Orijinaline uygun yapılması önemli. Başlayabildiğimiz inşaat sayısı bağımsız birim olarak 250 bine yaklaştı. Bunların her birinin teslim süresini de bir sene olarak gördük. Biz inşaatlara Nisan ayında başlamıştık, Ocak ayında vermeye başlıyoruz. Ayrıca bu kadarla kalmıyor, daha başka türlü de çalışmalar lazım. Köy evleri için deprem şurasında alınan bir karar vardı. Bundan sonra çelik yapalım dedik. Kaç ton çelik kullanılacağıyla ilgili standartları geliştirdik. 100 bine yakın köy evini de 6 ay içerisinde bitireceğiz. Çelikten evleri köylüler de çok sevdi. 4-5 ton civarında çeliği birbirine tutturulmuş şekilde koyuyorsunuz, onu devirebilmeniz mümkün değil.

3. bir faydası da bu işin yalımı daha esaslı oluyor, daha sıcak oluyor. Önümüzdeki yaza kadar kırsaldaki tüm depremzedelerin mağduriyeti giderilmiş olacak.

YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ

Yerinde dönüşüm projesine 245 bin başvuru var. 1,5 milyon lirayı biz veriyoruz. Vatandaşlar 3-4 sene sonra ödemeye başlayacaklar. Orta hasarlı binalarda güçlendirme isteyen vatandaşlarımız var. Biz isterseniz ağır hasarlı görelim yeniden inşa edelim diyoruz.

Vatandaşın bir kısmı benim evim hasarlı yazılmış ama değil diyor. Memurlar gelip baktılar ama öyle değil diyorlar. İşte öyle değil, giden arkadaşlar tecrübe sahibi kişiler. İtirazlar değerlendirildi ama itirazlar sürüyor. Orta hasarlı binalardaki vatandaşlar yerinde güçlendirme istediler, biz de saygı duyuyoruz. Bilim adamları tarafından önce incelenecek sonra güçlendirme çalışmaları yapılacak. 

Büyükşehir belediye başkanlarımız da söyledik, aradaki formaliteleri çok hızlı şekilde bitmesi için yardımcı oluyorlar. 

500 binden fazla insan konteynerda yaşıyor. Bazen evine güvenemiyorlar orada kalıyorlar. 

HATAY'DA SON DURUM

Hatay'da çok tescilli eser var, onlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ele alındı. O süreç, tarihi eserlerin restorasyon süreci Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda. 

Ağır hasarlı binalar yıkılacak, molozlar kaldırılacak, zemin etütü yapılacak. Bunlar statik mühendislik hesapları. Bunların yapılmadığı bir yerde inşaata başlayamazsınız. Binaların yıkılması, taşınması da kolay değil. Bizim o bölgelerde geç başlamamızın sebebi var, o da zeminin bize teslim edilememesi. Kahramanmaraş'ta Azerbaycan mahallesiyle ilgili Azerbaycan hükümeti destek vereceklerini açıkladı. 

Fay hattıyla ilgili bilim adamları diyor ki 65 metre kadar. Biz fay hattının geçtiği yerle ilgili 100 metre bıraktık. Fayın üzerini yeşil alan yaptık. 

"CUMHURBAŞKANIMIZDAN TALİMATI ALDIK"

Maliye Bakanlığı tarafından bize kısıt yok, Allah razı olsun. Bu bölgede yapılan projelerde kimseyi para sıkıntısı ile uğraştıramayız. Binbir türlü zorluklarda çalışan işçiler. Bu konuda hiçbir kısıt getirmemek için Cumhurbaşkanımızdan talimatı aldık. İşin ağırlıklı tarafı 2024'te. En hızlı inşaat nereden baksanız 1 sene sürer. Cumhurbaşkanımız da başladığı tarihten itibaren 1 sene sonra teslim ederiz diyor. ,

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

Kentsel dönüşümü hızlandıracak yasalar çıkardık. Şimdi 50+1 yeter diyoruz, beka meselesi bu. Ekibimiz İstanbul için çalışıyor, yol haritamızı 15 gün sonra açıklarız. Bir daha önce ilan edilmiş olan yarısı bizden kampanyası var. Devlet diyor ki "Evinizi riskli görüyorsanız siz yapın evinizi yarısınız biz verelim." Bu müthiş bir kolaylık, 60 bin bina var. Bu bir yol bizim için buradan devam edeceğiz. 

 

KAYNAK: HABER7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 27
  • Hayrettin amca 5 ay önce Şikayet Et
    150 TL lik çimento,her şehire OKUL DEĞİL ÇİMENTO FABRİKASI YAPIN
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Binanızda birşey yoksa, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nden gelen hasar tespit uzmanlarına neden itiraz etmediniz.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Zaten Belediyelerde değil. Belediyeler sadece ruhsat belgesini dolduruyor. Bütün yetki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Yapı Denetim Firmalarında.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Ülkemizde mutlaka bir kanun var ama yeterli değil. İnşaat izin, ruhsat, iskan, denetleme gibi izinler belediyelere bırakılmamalı , Çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından bu izinler verilmeli. Ayrıca binalar 4 katı geçmemeli.
    Cevapla
  • Fatih 5 ay önce Şikayet Et
    İstanbul için geç kalmayın, belediye insiyatifine bırakmayın. Gerekirse binalara vurun muhurleri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle