Rusya ile turizm ve tarımda işbirliği artacak

Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin yeni yol haritası sayılan 18. Dönem Karma Komisyonu Protokolü, Ankara'da imzalandı.

Rusya ile turizm ve tarımda işbirliği artacak
Rusya ile turizm ve tarımda işbirliği artacak
GİRİŞ 25.11.2023 17:09 GÜNCELLEME 25.11.2023 17:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye-Rusya Ticaret ve Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Karma Komisyonu 18. Dönem Toplantısı, Ticaret Bakanlığı'nda yapıldı.

Toplantının ardından 18. Dönem Karma Komisyonu Protokolü, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak tarafından imzalandı.

Bolat, imza töreninde yaptığı konuşmada, ortak çalışmaları sonucu ortaya çıkan protokol metninde yer alan maddeleri hayata geçirerek iki ülke ilişkilerini daha ileri bir seviyeye taşımak istediklerini belirtti.

Bakan Bolat, "Protokolde ticaret, gümrük, enerji, tarım, sanayi, standardizasyon, ulaştırma, turizm, müteahhitlik gibi birçok başlık bulunuyor. Protokolü, Türkiye ve Rusya ekonomik ilişkilerinin önümüzdeki yıllarda izleyeceği rotayı belirleyen bir yol haritası olarak nitelendirebiliriz" diye konuştu.

TARIM VE TURİZMDE İŞBİRLİĞİ ARTACAK

Novak, Türkiye'nin tarım alanında da Rusya'nın en önemli ortaklarından biri olduğunun altını çizerek, bu alanda karşılıklı ticaretin arttığını söyledi. Novak, Rusya'nın Türk tarım ürünlerinin ithalatını artırmaya yönelik adımlar attığını belirten Novak, Türk domatesinde ithalat kotasını Haziran 2023'te 150 bin ton artırarak toplamda 500 bin tona çıkarttıklarını anımsattı.

Turizmde de işbirliğini geliştirdiklerini belirten Novak, "Türkiye, bu yıl Rus turistlerin yurt dışı seyahatlerinde yüzde 20 payla lider konumda. Turist akışını daha da artırmak için ulaşım yollarının artırılması ve nakitsiz ödeme imkanları üzerinde çalışacağız. Geçen yıldan bu yana Soçi'den Türkiye'ye turistik gemi seferi düzenleniyor ve oldukça da popüler. Bu bağlamda Türkiye ile Karadeniz'de turistik gemi bağlantısının genişleyebileceğini görüyoruz" dedi.

Novak, metalurji, boru ve alüminyum endüstrisi alanında da işbirliğinin arttırılması yönünde önemli bir potansiyel gördüklerine işaret etti.

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 2
  • Hic 5 ay önce Şikayet Et
    Ruhlarını ukraynalilarida alıp ülkemizden giderlerse bize en büyük iyilikleri bu olur
    Cevapla
  • Gariban ciftci 5 ay önce Şikayet Et
    Suriyelileri de alsinlar
    Cevapla