MB faizi kaç kez daha artırır? Piyasaların kafası karıştı

Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı. MB'nin karar metninde verdiği mesajlar ise piyasaların kafasını karıştırdı. Ekonomist Doç. Dr. Eryılmaz, kararı Haber7'ye değerlendirdi

GİRİŞ 23.11.2023 17:24 GÜNCELLEME 23.11.2023 17:38
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı.

Merkez Bankası karar metninde, parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağını ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağını belirtti. 

Bu ifade piyasalarda "MB faiz artırımını durdurdu mu?" düşüncesinin oluşmasına neden oldu.

Haber7'ye konuşan ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışının yerinde bir karar olduğuna dikkat çekti. Eryılmaz ayrıca, Merkez Bankası'nın faiz artırımını durdurmadığını, Aralık ayında da  faiz artışına gitmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.

"MERKEZ BANKASI BİR KEZ DAHA FAİZİ ARTIRACAK"

Merkez Bankası'nın bugün pozitif anlamda bir sürpriz yaptığına dikkat çeken Eryılmaz, "MB, önden yüklemeli bir faiz artışı yaptı. beklentilerin üzerinde olan bu artışın enflasyonun kontrol altına alınması noktasında çok önemli" dedi. Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağına dair ifadesinin MB'nin faiz artırımlarına ara vereceği anlamına gelmediğini ifade eden Eryılmaz, bu ifadenin Merkez Bankası'nın faiz artırımını durdurduğu anlamına gelmediğini belirtti. "Merkez Bankası, Aralık'ta mutlaka bir faiz artışı daha yapacak ama bu artış 500 baz puanın altında olacak" diye konuştu. Merkez Bankası, karar metninde ek bir faiz artışı daha yapıldıktan sonra bekle ve gör patikasına geçeceğinin sinyalini verdiğini belirten Eryılmaz, Merkez Bankası sadece faiz artışlarını durduracağını ancak miktarsal sıkılaşma adımlarıyla parasal sıkılaşmaya devam edeceğini belirtti. 

MB'NİN MESAJLARI PİYASALARA NASIL YANSIYACAK?

"Piyasa beklentilerin üzerinde olacak bir Merkez Bankası var artık" diyen Eryılmaz, Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerinde faizi artırmasının borsa tarafına olumsuz yansıyacağına dikkat çekti. MB'nin faiz kararına borsada ilk etapta satışla karşılandığını gördüklerini belirten Eryılmaz, Faizlerin artmasının borçlu şirketlerin borçlanma maliyetlerinin artacağı anlamına geldiğine işaret etti. Dolayısıyla da bu durumun borsada baskı oluşturabilecek etkenlerden biri olacağını ifade Eryılmaz, "Politika faizinin artması mevduat faizlerini de yükseltir, yatırımcı bu kez mevduat faizlerine yönelebilir, bu durum da borsa baskı oluşturur" diye konuştu.

 

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 31
  • Ayşe Yıldız 5 ay önce Şikayet Et
    Bence sırf Konutlar ölsün diye yapıldı bütün bunlar ve başardılar Balon fiyattan aldığım yeri satamıyorum
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    valla Reis,in yerine ben utanıyorum... Bu nasıl faiz artışları... hayret.. akibetimiz hayr olsun .
    Cevapla
  • Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Küfür düzeninden huzur gelmez bize.. dünyanın ekonomik dengesini bu faiz muhabbeti yön veriyor. Çok zor bir zamanda yaşıyoruz. Allah c.c hepimize yardım etsin. Amin
    Cevapla
  • Mustafa Akın 5 ay önce Şikayet Et
    Tayyip Kısıklıdaki evinde ailesine karşı yaptığı açıklamada politika faizini % 3 e düşürdüğünü söylemiş. Tayyip yine haklı çıktı. Bankaların bundan haberi yok ama sorun değil.
    Cevapla
  • Emekli 5 ay önce Şikayet Et
    Bu merkez bankası bir tiyatro oynuyor altınları sürekli kontrol etmek lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle