Merkez Bankası'nın faiz karar metninde kritik değişim! Son faiz artışı olabilir

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a yükseldi. TCMB'nin karar metinde parasal sıkılaşma ile ilgili değişen mesajı en dikkat çeken nokta oldu.

GİRİŞ 23.11.2023 14:16 GÜNCELLEME 23.11.2023 15:30
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası, piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. Piyasalar ve ekonomistler 250  baz puan artış puan artışı beklerken TCMB önden yüklemeli olarak 500 baz puan artırdı.

KARAR METNİNDE DİKKAT ÇEKEN DEĞİŞİM

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz aylarda açıkladığı faiz karar sonrası yayınladığı karar metninde 'Parasal sıkılaşma sürecek' mesajı bu kez değişti.

Faiz kararına ilişkin yapılan açıklamada "parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır." ifadesi en dikkat çeken nokta oldu.

FAİZ ARTIŞ HIZI YAVAŞLIYOR

Uzmanlar önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın faiz artış hızını yavaşlatarak, (hatta bu yıl için son artış olabilir) miktarsal sıkılaşma ya da kredi kanallarının kapatılması gibi araçların kullanılabileceğini düşünüyor.

İşte Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin duyurusu;

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 35’ten yüzde 40 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Ekim ayında bir miktar gerileyen manşet enflasyon son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin başladığına işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir. Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenmektedir.

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu değerlendirilirken, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin ve parasal sıkılaşmanın, aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileştirmeye devam edeceği öngörülmektedir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. 

Kurul politika kararlarını, parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 63
  • Turkiyeyi batiracak. 5 ay önce Şikayet Et
    Bu amarikali turkiye ekonomisini batiracak, faiz yuksetmenin ulkeye ancak zarari olur vakit varken mudahale edin. Geldi geleli faiz artiriyor, bu turkiyeyi guney amarika Ile karistiriyor
    Cevapla
  • Faruk 5 ay önce Şikayet Et
    Öncelikli olarak 1. Faiz haram . Amenna ve saddekna Fakat düşük faiz ile faizin haram olduğunu bilen dahi faiz çekti bi şekilde harama bulaştı. Hassasiyeti olmayan Fırsatçılarda fırsattan istifade ederek kredi ile zaruri ihtiyaç olan ev ve araç olarak piyasayı allak bullak ettiler. 2. Beşer zulm etti kader adalet etti.
    Cevapla
  • 7500lük 5 ay önce Şikayet Et
    Yılbaşını döndüğümüz anda faiz 55. Yazmadı demeyiniz. MB kesinlikle ekonominin en zayıf halkalarından birisi. EKONOMI ekibi olarak bizi batırmazdan başka hiç bir hamleleri olmadi. Sıfır denetim. Ama çok güzel oldu. Marketler çok yakında konkardota bile ilan edebilirler. Hele hele halka arz konusu çok düşünülmelidir. Stagflasyon tamamen sarmış, resesyona gitmiş bir dunyanin içinde tabiki
    Cevapla
  • anadolu 5 ay önce Şikayet Et
    Allah kuran-ı kerimde faizi haram kılmıştır. müslüman olarak bedeli ne olursa olsun faize karşıyım. kuran faiz malı azaltır diyor. faizi yükselttilerde ne oldu zenginledik mi? başımız göğe mi çıktı? bakın japonyada faiz ne kadar, ekonomisi güçlü zengin ülkelerin neredeyse tamamında faiz sıfır.
    Cevapla
  • Canacan 5 ay önce Şikayet Et
    TL de birgün bile kalınmaz elime geçeni 1 Gr da olsa altın alıyorum çünkü 3 gün sonra o da yapmıyor. Faiz indirelim dediler dolar uçtu şimdi de faiz yükseltiliyor.
    Cevapla
  • 1071 5 ay önce Şikayet Et
    Senin gibiler yüzünden dolar Euro altın yükseliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle