Eski doğalgaz sayaçları için yeni karar

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş doğalgaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülerek, yerine geçerli muayenesi olan sayaç takılmasını kararlaştırdı.

GİRİŞ 23.11.2023 10:05 GÜNCELLEME 23.11.2023 14:40
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikle elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayeneleri ile bu muayenelerin kimler tarafından, nerelerde ve nasıl yapılacağı, aykırılık durumunda hangi idari yaptırımların uygulanacağına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, elektrik, su ve gaz sayaçları, ilk muayene, periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesi gibi farklı kontrol türlerine tabi tutulacak.

Sayaç muayeneleri Bakanlığın il müdürlükleri tarafından, kullanıcının kurduğu veya anlaştığı servislerde yapılacak. Servislerin kullanımından dolayı Bakanlıktan ücret talep edilmeyecek.

Muayenede, sayacın tip onayının olmadığının veya tip onayını etkileyecek değişiklik yapıldığının tespiti halinde, sayacın muayenesine devam edilmeyecek ve bu durum söz konusu sayaca yönelik düzenlenecek muayene raporunda belirtilerek gerekli işlemler başlatılacak.

Muayenesi yapılacak sayacın takılı bulunduğu yerden sökülüp servise getirilmesinden kullanıcı sorumlu olacak.

Sayaçların muayene müracaatı, kullanıcısı veya kullanıcı tarafından yetkilendirilen servis tarafından ilgili il müdürlüğüne yapılacak.

İlk, periyodik veya stok muayeneleri sonucu uygun bulunan sayaçlar damgalanacak.

DOĞALGAZ SAYAÇLARINDA DEĞİŞİM SÜRECİ

1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş veya son muayenesi bu tarihler arasında yapılmış gaz iletim şebekesinde veya iletim şebekesine doğrudan bağlı gaz sayaçları listesinin, kullanıcı tarafından ilgili il müdürlüğüne gelecek yılın şubat ayı sonuna kadar iletilmesi ve 2025 sonuna kadar sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılması gerekecek.

Aksi takdirde sayacın kullanıcısı hakkında damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı idari işlemler uygulanacak.

Listeyi belirtilen süre içinde bildirmeyen, eksik veya hatalı bildiren kullanıcılar hakkında da idari yaptırım devreye alınacak.

Öte yandan, Bakanlığın Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklikle elektrik, su ve gaz sayaçları bu yönetmelik kapsamından çıkarıldı.

Bakanlığın, Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Tamir ve Ayarını Yapacak Kişilere Verilecek Yetki Belgesi Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetlerini yapacak kişilere verilecek yetki belgesi ve iş yeri uygunluk belgesi/sicil ve muayene kartı ile ilgili usul ve esaslar düzenlendi.

Yönetmelikler, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.

GAZBİR: VATANDAŞA MALİ YÜK GETİRMEYECEK

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz sayacı değişikliğine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile doğal gaz dağıtım şirketleri arasında gazın el değiştirdiği şehir giriş istasyonlarında yer alan sayaçların periyodik kalibrasyon sürelerinin 10 yıldan 5 yıla indirildiğini hatırlattı.

Bu kapsamda yürütülecek tüm işlemlerin doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından yapılacağını ifade eden Arslan, sayaç değişimine ilişkin bedellerin dağıtım şirketlerince karşılanacağını söyledi.

Arslan, doğru ve hassas ölçüm için ideal periyodik kalibrasyon süresinin önemli olduğuna işaret ederek, "Yapılan değişiklik vatandaşa mali bir yük getirmeyecek. Ölçüm güvenliğinin sağlanması açısından 10 yılda bir doğal gaz sayaçlarının periyodik kalibrasyona tabi tutulması ile ilgili süreç adımlarında detaylandırma yapıldı. Tüm tüketici gruplarında sayaç ölçüm hassasiyetinin en üst seviyede sağlanması adına tüketim miktarına bağlı olarak abone sayaçlarının da periyodik kalibrasyon sürelerinin 5 ile 7 yıl arasına indirilmesi gerekmektedir." diye konuştu.

Avrupa'daki gelişmiş doğal gaz piyasalarında bu standartların uygulandığını ifade eden Arslan, şunları kaydetti: "Sektör büyüklüğü açısından Türkiye dünyada ilk 20 içinde, Avrupa'da ise dördüncü sırada bulunuyor. Böylesi büyük bir sektörün mevzuat ve düzenlemeler açısından üst düzey standartları içermesi elzemdir. Dağıtım şebekesinde yer alan sayaçların da talep ettiğimiz sürelere indirilmesi, sürdürülebilir doğru ölçüm için önemlidir. Biz dağıtım şirketleri olarak bu sorumluluğu almaya hazırız."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Pandora 4 ay önce Şikayet Et
    Yeni bir rant kapısı açıldı anlaşıldı vatandaşın cebinde gözleri var. Yeni sayaçların parası vatandaşdan aşınıcak.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Vatandaşa yüklerler bunu. oysaki sayaçlar şirketler için gerekli ürünler vatandaşa sayaç lazım değil. Her sayaç hangi şirketinse değişim maliyeti de o şirkete ait olmalıdır. Kolayını seçip vur abalıya yapılıyor tabi ki..
    Cevapla
  • emin tekeoğlu 5 ay önce Şikayet Et
    kullanıcı kim vatandaş mı gaz dağıtım şirketi mi?
    Cevapla
  • dumrul 5 ay önce Şikayet Et
    Söz konusu döneme ait kullanılan sayaçların "geçerli muayene"si yok mu?
    Cevapla
  • VMem 5 ay önce Şikayet Et
    Evet şirketlere bir gelir kapısı daha açılmış bulunmaktadır. Yeni sayaç ve sökme takma işlemi için talep edilecek tutar vatandaştan çıkacak.. Vatandaşa geçmiş olsun. Doğalgaz çoğu şehre yeni yeni geldi geliyor. Eski sayaçları neden o zaman onay verildi.. diyerekten düşüncelerimi paylaşıyorum..
    Cevapla