MB, faizi 500 baz puan artırdı

Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. MB, politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a yükseltti.

GİRİŞ 23.11.2023 16:03 GÜNCELLEME 23.11.2023 16:03
Bu Habere 103 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını duyurdu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizinde 500 baz puan artışa gitti.

Politika faizi böylece yüzde 35'ten yüzde 40'a yükseldi.

MERKEZ BANKASI FAİZİ 500 BAZ PUAN ARTIRDI

Merkez Bankası karar metninde, Ekim ayında bir miktar gerileyen manşet enflasyonun son Enflasyon raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyrettiğine dikkat çekildi. "Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin başladığına işaret etmektedir" denildi.

Karar metninde, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş kaydedildiğine de işaret edildi. "Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir. Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenmektedir. Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir" ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası, parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağını ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağını belirtti.

"Parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir" denildi.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 103
  • Yazık günah 5 ay önce Şikayet Et
    Dünya rekoru mu , faiz belası. Kart borçları şişti. Kredilendirmeyede izin yok. İcralık olduk, kölelik
    Cevapla
  • Yazık fakire 5 ay önce Şikayet Et
    Faize faizciye lanet olsun
    Cevapla
  • Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Parası olan döviz alacağına TL ye yatırır iyi taktik
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    iyi halt etmiş
    Cevapla
  • Reisx 5 ay önce Şikayet Et
    Yurtdışındaki paraları ülkeye çekmek için yine bir varlık barışı çıkartılmalı. Yurtdışında bir çok gurbetçi ve çalışan var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle