Petrol fiyatlarını S. Arabistan belirleyecek

OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun arz kesintilerine ek olarak, S. Arabistan'ın gönüllü olarak uyguladığı günlük 1 milyon varillik üretim kesintisinin akıbeti petrol fiyatlarının gidişatına yön verecek.

Petrol fiyatlarını S. Arabistan belirleyecek
Petrol fiyatlarını S. Arabistan belirleyecek
GİRİŞ 22.11.2023 11:47 GÜNCELLEME 22.11.2023 11:47

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları piyasa koşullarını değerlendirmek ve üretim politikalarını gözden geçirmek üzere pazar günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya gelecek.

Piyasalar toplantıda, Suudi Arabistan'ın temmuzdan bu yana gönüllü olarak uyguladığı günlük 1 milyon varillik ek üretim kesintisine 2024'te de devam edip etmeyeceği sorusunun cevabını arayacak.

2024'TE PETROL FİYATLARI NASIL BİR SEYİR İZLER?

Suudi Arabistan ve Rusya'nın başı çektiği üretici ülkeler, her ne kadar üretim seviyelerine ilişkin kararları piyasaları sağlıklı bir dengede tutmak için aldıklarını söyleseler de arz kesintileri ülkelerin petrol fiyatlarını istenilen seviyede tutma ve böylece gelirlerini koruma amacını da taşıyor.

Petrol fiyatları, geçen hafta, piyasalarda oluşan zayıf talep ve arz fazlası endişeleriyle son 4 ayın en düşük seviyelerini gördü.

Brent petrolün varil fiyatı 76,60 dolara, WTI ham petrolün varil fiyatı ise 72,17 dolara kadar geriledi.

Uluslararası Enerji Ajansının son yayımlanan petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin gelecek yılın ilk çeyreğinde günlük ortalama 101,5 milyon varile ulaşması bekleniyor.

Aynı dönemde, OPEC+ grubunun mevcut anlaşması dikkate alındığında, küresel petrol arzının günlük ortalama 102,8 milyon varil olacağı öngörülüyor.

Bu, üretim kesintilerine rağmen günlük yaklaşık 1,3 milyon varillik arz fazlasına işaret ediyor.

Raporda, İkinci ve üçüncü çeyrekte arz fazlasının kademeli olarak azalacağını, son çeyrekte ise arzın talebin bir miktar gerisinde kalacağı öngörüldü. 

Rapora göre 2024'ün tamamı için talebin günlük ortalama 102,9 milyon varil, arzın günlük ortalama 103,4 milyon varil olacağı tahmin ediliyor.

Böylece, gelecek yıl için günlük ortalama 500 bin varil arz fazlası bekleniyor.

OPEC'in ekim ayına ilişkin aylık petrol piyasası raporuna göre de küresel petrol talebinin gelecek yılın ilk çeyreğinde günlük ortalama 103,6 milyon varil olacağı hesaplanıyor.

OPEC, küresel petrol arzının ekimde günlük ortalama 101,6 milyon varil olarak açıklamıştı.

OLASI SENARYOLARIN PETROL FİYATLARINA ETKİSİ

Rystad Energy Kıdemli Başkan Yardımcısı Jorge Leon, Suudi Arabistan'ın üretim politikasına ilişkin olası kararları ve bunların petrol fiyatlarına etkilerine ilişkin beş farklı senaryo üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Leon, "Suudi Arabistan'ın gönüllü üretim kesintisine 2024'te devam etmeyeceğini varsaydığımız senaryoda, piyasadaki düşüş eğiliminin devam edeceği ve petrol fiyatlarının gelecek yıl varil başına ortalama 80 doların biraz üzerinde olacağı öngörülüyor. Kesintilerin Nisan 2024'e kadar uzatıldığı ve daha sonra Ağustos 2024'e kadar kademeli olarak azaltıldığı tam tersi bir senaryoda ise petrol fiyatlarının gelecek yıl varil başına ortalama 96 dolar olacağı hesaplanıyor" diye konuştu.

Uluslararası Para Fonu'nun son tahminine göre, Suudi Arabistan için tercih edilir petrol fiyatının varil başına 86 dolar olduğuna dikkati çeken Leon, ülkenin bu fiyat seviyesine ulaşmak için en azından Haziran 2024'e kadar pazar payından feragat etmeyi göze alacağını da sözlerine ekledi.

 

 

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında