Döviz girişini arttırmak için yeni düzenleme! Bakan Şimşek duyurdu

Bakan Şimşek, ülkeye döviz getirilmesini teşvik etmek üzere, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışındaki bazı faaliyetlerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranını artıracaklarını belirtti.

GİRİŞ 22.11.2023 11:31 GÜNCELLEME 22.11.2023 11:31
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AA muhabirine, hayata geçirecekleri yeni reform paketine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Uygulanan ekonomi programıyla daha dengeli, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme ile kalıcı refah artışını hedeflediklerini vurgulayan Şimşek, programla, fiyat istikrarını kalıcı tesis etmenin, yatırımları, istihdamı, üretimi, ihracatı ve rekabet ortamını desteklemenin, cari işlemler dengesini iyileştirmenin ve bütçeyi sürdürülebilir ve sağlıklı kaynaklarla finanse etmenin, öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

Şimşek, bu çerçevede, para, maliye ve gelirler politikasını eş güdüm içinde yürütecek üretim, rekabet ve verimliliği artırıcı yapısal reformları hayata geçireceklerine işaret ederek, vergi alanında da Orta Vadeli Program'da belirttikleri politikalara yönelik çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

"KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ UYGULAYACAĞIZ"

Bu çalışmaların bir kısmını önceliklendirdiklerini ve konunun yakın zamanda Meclis gündemine geleceği bilgisini veren Şimşek, şöyle konuştu:

"Paketle ekonomik program hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamak amacıyla ihracatın desteklenmesi ve ülkemize döviz girişini teşvik edecek düzenlemeler öngörüyoruz. Ülkemize döviz getirilmesini teşvik etmek üzere, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerimizin yurt dışındaki bazı faaliyetlerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranını kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla artıracağız. İhracatın desteklenmesi amacıyla imalatçı ve tedarikçi ihracatçıların faaliyetlerine ilişkin kazançlara 5 puanlık kurumlar vergisi indirimi uygulayacağız. Uygulama, imalatçı veya tedarikçi kurumların, aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetleri için geçerli olacak."

"KAR PAYININ TÜMÜNÜN ÜLKEYE GETİRİLMESİ ŞARTI"

Şimşek, dövizin ülkeye getirilmesini teşvik edecek uygulamanın detaylarına ilişkin de bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Yurt dışına hizmet olarak sunulan mimarlık, mühendislik, yazılım, tasarım, veri işleme, çağrı hizmetleri ile eğitim ve sağlık faaliyetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan yüzde 50 kazanç istisnasını, kazancın Türkiye'ye getirilmesi şartıyla yüzde 80'e çıkarıyoruz. Böylece kurumlar vergisi mükelleflerimizin vergi yükünü bu kazançlar için yüzde 5'e düşürüyoruz."

Şimşek, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince, yurt dışından elde edilen kar paylarının tamamının Türkiye'ye getirilmesi şartıyla bu kazançların yüzde 50’sini gelir ve kurumlar vergisinden istisna edeceklerini de ifade etti.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 53
  • Analiz! 5 ay önce Şikayet Et
    Sayın Mehmet Şimşek Bey ve TCMB yeni başkanı Gaye hanım gayet başarılı çalışma sonucu kredi risk primi CDS düştü! Içimizdeki Çin Ekonomik Dezenformasyon ile beyni yıkanmış çok bilmiş sivri zekalılar daha hale kendi kalesine gol atalım diye habire koşturuyorlar ve sayın Mehmet Şimşek bey ve Gaye Hanımın doğru kararlarını eleştirip topa tutuyorlar bunları yüce yaradan akıl ve fikir versin!
    Cevapla
  • Aklı yarım biri 5 ay önce Şikayet Et
    Ülke nin temel sorunu çok ağır yanlış lar içinde olması, bunları burda dile getirmek istesem, saatler sürer, ve başım derde girer, insanlar çok ciddi ekonomik sorunları var. Kimileri için olmaya bilir,
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Serbest piyasada sıcak para candır siz kdv desteğinizi artırın ve borç yapılandırmasını en kısa zamanda açın bu kasaya nakit girişi demek ekonomiye kan getirir can getirir
    Cevapla
  • Trakyali 5 ay önce Şikayet Et
    Faize ve kredilere tama devam ettikçe bu millet ve devlet selamete erişemez nokta.
    Cevapla
  • vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    kurumlara indirim vatandaşa uyguladığınız ötv kdv harç haraç herşeye bindirim. yürüyün kim tutar sizi.
    Cevapla
  • İnce HESAP 5 ay önce Şikayet Et
    ya niçin merkez bankasını dövize endexliyorsunuz yarın batı veya abd, doları yuroyu devre dışı koysa elinizde yanacak kağıt kalır, rezervlerini altına bağlayın merkez bankası bağımsızsa abd oyunundan vazgeçilsin.
    Cevapla
  • Zafer 5 ay önce Şikayet Et
    Altın ithal etmek için önce dolar/Euro bulman gerek. Her yıl altın ithalatına milyarlarca dolar ödüyoruz. Sen altını yastık altına atarken o altını sana satan ülkeler zengin oluyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle