Almanya'da büyük panik! Hayatta kalamamaktan korkuyorlar

Ekonomik kriz ve resesyon tehdidinin ardından, Almanya'da yaklaşık 15 şirketten birinin ekonomik varlığının tehdit altında olduğu kaydedildi.

GİRİŞ 21.11.2023 15:50 GÜNCELLEME 21.11.2023 16:58
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Almanya'nın ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün (Ifo), Alman iş dünyası kasım anketine göre, ülkede şirketlerin yüzde 6,8’i ekonomideki zayıflık nedeniyle varlıklarını tehdit altında görüyor.

Ifo'nun ocak ayındaki anketinde kendilerini tehdit altında gören şirketlerin oranı yüzde 4,8 olarak duyurulmuştu.

İnşaat sektöründe söz konusu oran yüzde 5,1’den 8,9’a çıkarak, Haziran 2020'den beri en yüksek rakama ulaştı. Lojistik sektöründe bu oran yüzde 14, enerji yoğun kimya sektöründe yüzde 13,5 oldu.

Varlıklarını tehdit altında gören şirketlerin oranı perakende sektöründe ise yüzde 10,3 şeklinde kayıtlara geçti.

Ekonomik tehdit altında olduğunu bildiren şirketlerin yüzde 35'i, bunun nedeni olarak talep veya sipariş eksikliğini gösterirken, yüzde 27'si zor ekonomik ortamı, yüzde 24'ü enflasyonu, yüzde 14'ü ise mevcut siyasi gelişmeleri gerekçe olarak gösterdi.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Ekonomik zayıflık aynı zamanda artan kurumsal iflaslara da yansıyor. Ancak bunun daha büyük bir dalgaya dönüşeceğine dair henüz bir belirti yok." ifadesini kullandı.

Ülke ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde zayıf satın alma gücü ve yüksek faiz oranları nedeniyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daralmıştı. Alman ekonomisi son çeyrekte küçülürse, art arda iki olumsuz çeyrek olarak daralarak teknik olarak resesyona girmiş olacak.

Hükümet, 11 Ekim'de bu yıl için daha önce yüzde 0,4 olarak açıklanan büyüme beklentisini küresel ekonomideki durgunluktan dolayı eksi yüzde 0,4 olarak güncellemişti.

Uluslararası Para Fonu da Almanya için büyüme beklentisini yüzde eksi 0,3'ten eksi 0,5'e indirerek, bu yıl küçülen tek gelişmiş ülkenin Almanya olacağını bildirdi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 39
  • kimkine 5 ay önce Şikayet Et
    İlk okuldan olurmu ana olulundan mesun olanlar o kafar maaş alıyor
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 5 ay önce Şikayet Et
    ALMANYA ; ABD Kuzey doğalgaz akımı hattını havaya uçurduğunda gıkınız çıkmaz, Ülkenin "ABD postalları altında "kalmasından gocunmaz, ABD'nin "ABD kıtasında göbeğini kaşırken" Ukrayna konusunda Rusya ile AB'yi dalaştırmasında "gönüllü pilav yemeyi" seçerseniz sonuçlarına katlanırsınız..
    Cevapla
  • Kızıldereli 5 ay önce Şikayet Et
    Boṣuna sevinmeyin almanyanin batması bizim batmamız demektir.
    Cevapla
  • emrew 5 ay önce Şikayet Et
    sence umrumuz da mı ?
    Cevapla
  • Vatandas 5 ay önce Şikayet Et
    Almanya batmadan biz bataktan cikamayiz butun pazarlarini almamiz şart avrupacilik yapan en huyuk vatan hainidir
    Cevapla
  • zafergülten 5 ay önce Şikayet Et
    Almanya da şirketler battığındanmı ilkokul mezunu Türk işçiye 30 -40 bin tl maaş veriyorlar,ilkokul mezunu bi yakınım Almanya da karavan fabrikasında 35 bin aylıkla çalışıyor,altında araba,müstakil ev.
    Cevapla
  • Frankfurt 5 ay önce Şikayet Et
    35 bin TL = 1.100 Avro yapar bu miktar bir ailenin aylık geçinmesine yetmez. Almanya'da kişiler çalıştıkları iş koluna göre maaş alırlar. Yüksek okul mezunu inşaatta çalışmak isterse aynı ilkokulu mezunu inşaat işçisi gibi maaş alır. Maalesef az para kazanan bir kişinin ömrü o lüks arabaların borcunu ödemekle geçer.
    Cevapla
  • Bu na anca CHP klesi 5 ay önce Şikayet Et
    Atma ziya 1000€ asgarimaas ev kirası 1200€
    Cevapla
  • Metehan 5 ay önce Şikayet Et
    Almanyada tl mi geçiyorda bizim haberimiz yok hadi yürü alamanyaya o zaman ne duruyorsun.
    Cevapla
  • Dünya 5 ay önce Şikayet Et
    35 bin Euro mu yoksa aldigi maasi Türk parasinami cevirdin, Euro kazanip Euro harciyor, bir käse corba 7 Euro
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle