2008 krizini bilen ekonomistten korkutan tahmin: Emlak balonu patlamak üzere

2008'deki mortgage krizini doğru tahmin etmesiyle tanınan ekonomist Gary Shilling'den finans sektörüne ilişkin yeni bir uyarı geldi.

GİRİŞ 21.11.2023 17:24 GÜNCELLEME 21.11.2023 17:31
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Pandemi sonrası ofis ve ticari gayrimenkul sektörü alt üst olurken pek çok ekonomist bu alanlardaki sorunlara dikkat çekmeye başladı. Sektöre ilişkin son uyarı ise 2008'de konut sektörünün çöküşünü tahmin eden ekonomist Gary Shilling'den geldi. Shilling, "Bence şu anda en büyük balon ticari gayrimenkul" dedi.

"BALON ÇATLAMAYA BAŞLADI"

Shilling 2008'de birçok Wall Street bankasını çökerten ve küresel mali krize yol açan temerrütlere atıfta bulunarak, "Bu, ipotekli konut kredisi çılgınlığı kadar büyük değil ama bence çatlamaya başlayan bir balon" dedi. Konut piyasası kahini olarak bilinen Shilling, çöküşten önce riskli kredilerin ABD ekonomisi için "en büyük finansal sorun" olduğu uyarısında bulunmuş ve Ocak 2006'da "Konut Balonu Muhtemelen Patlayacak" başlıklı bir makale yazmıştı.

"ÇOK YÜKSEK FAİZ ORANLARI İSTİYORLAR"

Pandeminin ardından yaygınlaşan ve pek şok şirkette model olarak uygulanan uzaktan veya hibrit çalışmanın ticari gayrimenkulleri etkileyeceğini belirten Shilling, "Şimdi boş olan ofis binaları var ve sorunlardan biri bu ofis binalarının vadelerinin yaklaşıyor olması. Mortgage kredisi verenler ya kredileri yenilemek istemiyor ya da bunu yapmak için çok daha yüksek faiz oranları istiyorlar" ifadelerini kullandı.

"KISA SÜRE İÇİNDE RESESYONA GİRECEĞİZ"

"Bir süredir sıkıntıda olan oteller ve alışveriş merkezleri gibi diğer ticari gayrimenkuller de var" diyen Shilling ayrıca borsaların pandemiden bu yana en düşük seviyesine gerileyebileceğini belirterek, "Eğer zaten içinde değilsek, muhtemelen kısa süre içinde bir resesyona gireceğiz" tahmininde bulundu.

"BORSA SERT DÜŞECEK"

Shilling "Hisse senetlerinin zirveden dibe yaklaşık yüzde 30 ila yüzde 40 düşeceği görüşündeyim. Resesyonların güvenilir bir şekilde habercisi olan başlıca göstergelerin çoğuna bakarsanız, resesyondan kaçmak oldukça zordur" dedi.

VERİLER DOĞRULAR NİTELİKTE

Ticari gayrimenkul piyasalarındaki veriler de Shilling'i doğrular nitelikte. Mortgage Bankacıları Birliği'ne (MBA) göre, ofis, apartman ve diğer ticari mülkleri içeren ticari ipoteklerin temerrüt oranları dört çeyrektir art arda yükseliyor. Üçüncü çeyrekte ofis kredilerinin yüzde 5'inden fazlası, perakendeci kredilerinin ise yüzde 5'i temerrüde düştü.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 35
  • Türk 5 ay önce Şikayet Et
    Önce patlatirlar, sonra borsa düsee, sonra zenginler uciz fiyata parlak sirketleri toplarlar, sonra 5-10-20 sene sonra büyük kar edip köseyi daha iyi dönerler. Ondan sonra gene hersey telrarlanir. Öylemi?
    Cevapla
  • selam 5 ay önce Şikayet Et
    Hayır, la galibe illallah
    Cevapla
  • VATANSEVER 5 ay önce Şikayet Et
    Tahmin falan değil bilerek yapılan küresel siyonist planı bunlar .Rabbim siyonistlerin köklerini yeryüzünden kazısın inşallah
    Cevapla
  • Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Plan ise adam planını neden açıklasın.
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    inşallah, her zaman onlar kötü senaryoları konuşur, olaylar müslümanların başına patlar
    Cevapla
  • ALID 5 ay önce Şikayet Et
    İçimizdeki abd ve israi luşaklarıda batarlar inşallah...
    Cevapla
  • Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Onlar ekonomimize öyle girdiler ki damarda ki kan gibiler. Tohumlarıda yerli bankalar da sahtekarlığın önünü açtılar mevduatlara devlet garantisi verdiler. Bunu üzereine Özel bankalar kasalarını boşalttı. Ve yolsuzluk yapılıyor diye düzgün çalışan yerli bankalarıda kapattılar. Şimdi ipler hep yabancı bankaların elinde. Aynı şeyi akaryakıt satışında yaptılar yabancı şirketler satıyor.
    Cevapla
  • Knk 5 ay önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Okur 5 ay önce Şikayet Et
    Biri çatlatır diğerleri tüm bendleri yıkarak sızar. Vahşi kapitalin özgür girişimci ruhu bu olsa gerek. Ayda su bulundu haberi yapıp dünyada suyun fiyatını yeniden değerleyecek bir sistem bu. Görünürde işçi çalışan ücretinin yeniden değerlemesi iken arka planda teşvik kredi banka vergi vs ile belli kesimlere para akışı sağlayan bir sistem.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle