EBRD: Türkiye'de yatırım tutarı 2,4 milyar doları aşabilir

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Odile Renaud-Basso, Türkiye'de yatırım tutarında bu yıl 2,4 milyar doların aşılabileceğini söyledi.

EBRD: Türkiye'de yatırım tutarı 2,4 milyar doları aşabilir
EBRD: Türkiye'de yatırım tutarı 2,4 milyar doları aşabilir
GİRİŞ 21.11.2023 14:36 GÜNCELLEME 21.11.2023 14:38

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Odile Renaud-Basso, Türkiye'de yatırım tutarında bu yıl 2,4 milyar doların aşılabileceğini açıkladı. 

"EBRD'NİN OPERASYON YAPTIĞI EN BÜYÜK ÜLKE"

EBRD Başkanı Renaud-Basso, Türkiye yatırımları hakkında değerlendirmelerde bulundu. "Türkiye, EBRD’nin operasyon yaptığı en büyük ülke. 2009’da biz ilk yatırımımızı yaptık. Blokun dışında yatırım yaptığımız ilk ülke Türkiye. Biz biraz daha özel sektöre odaklanıyoruz dolayısıyla bizim yatırımlarımızın yüzde 90’ı özel sektöre ve sanıyorum ki operasyonlarımız başladığından bu yana 19 milyar dolar civarında bir yatırım yaptık. Bugün de bizim yatırımlarımızın daha da arttığı bir yıl olacak. 2,4 milyar dolar yatırım yaptık. Özel sektöre çok yatırım yapıyoruz, Türk şirketleri ile üretim yapan şirketlerle bir araya geliyoruz. Aynı zamanda finans kurumları ile çalışıyoruz ve bir şekilde KOBİ’leri destekleyici kanallarla ilerlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE YATIRIM TUTARI 2,4 MİLYAR DOLARI AŞABİLİR"

Renaud-Basso, Yatırımların toplam hacimleri hakkında ise 2,4 milyar dolar ve üzeri bir seviye çıkacaklarını belirtti. EBRD Başkanı, yıl sonunda yatırımların 2,5 milyar dolar seviyesinde olmasını beklediklerini söyledi. 

Renaud-Basso, "Biz üretim istiyoruz, özellikle de deprem konusunda. Büyük altyapı projeleri de var. Yeşil Şehir programımıza Türkiye’de 5 farklı şehir katılıyor. Örneğin İstanbul’da ya da Ankara’da bir şehir programımız var ve burada 5 farklı şehir dahil olacak. İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep gibi şehir belediyeleri ile çalışıyoruz. Onların yatırım süreçlerini ve burada bütün bu şehirleri nasıl daha kaliteli hale getirebileceğimizi değerlendiriyoruz" diye konuştu.

"EKONOMİ POLİTİKALARI İLE İLGİLİ DEĞİŞİMİ İYİ KARŞILIYORUZ"

EBRD Başkanı Renaud-Basso, Türkiye'de uygulanan ekonomi politikalarını da değerlendirdi. “Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında atılması gerekenler buydu ve iyi düşünülmüş şekilde adımlar atılıyor. Biz burada makro ekonomik yaklaşımı çokça destekliyoruz. Politikadaki değişimler ekonomiyi istikrara kavuşturmak için önemli. Biz doğru yönde adım atıldığını düşünüyoruz” dedi.

EBRD Başkanı, deprem ile ilgili yapılan ve yapılacak destekler hakkında da bilgi verdi. 2023-2024 yıllarını kapsayacak 1,5 milyar dolarlık bir paket hazırladıklarını hatırlattı. şimdiye kadar bölgede 700 milyon dolarlık yatırım için imzaların atıldığını belirten Renaud-Basso, "Bankalarla ilgili bazı şirketlere ve bireylere daha fazla kredi verilmesi konusunda projeler var. Aynı zamanda da belediyelerle yaptığımız projeler var" dedi.

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında