SGK haksız işsizlik ödeneğine yönelik harekete geçti

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işyerinden kendi isteğiyle istifa eden veya haklı sebeplerle işten çıkarılan işçilerin, sahtekarlığının önüne geçmek için harekete geçti.

SGK haksız işsizlik ödeneğine yönelik harekete geçti
SGK haksız işsizlik ödeneğine yönelik harekete geçti
GİRİŞ 21.11.2023 11:36 GÜNCELLEME 21.11.2023 15:35
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, haksız işsizlik ödeneği alımının önüne geçilmesi için İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından denetleme yapılacağını belirterek, “Yapılan denetlemede bunların sahte olduğu sonucuna varıldığında ise işsizlik ödeneği kesilerek, evrakta sahtecilikte suçundan da savcılığa suç duyurusunda bulunulacak” dedi.

Buna göre, kanuni şekilde işten çıkarılan bazı işçiler, işsizlik sigortası almak için anlaşmalı işverenlerle kısa süreli anlaşma yapıyor. Daha sonra bu işçiler, farklı bir işyerinde kendilerini haksız yere çıkarılmış gibi göstererek, haksız şekilde işsizlik ödeneği şartlarını karşıladığı için SGK’den işsizlik ödeneği alıyor. SGK ise söz konusu sahtekarlığın önüne geçmek için denetleme gerçekleştirecek. Bu sahteciliğin önüne geçmek için ise İŞKUR tarafından kısa süreli çalışıp işten ve o işten kovulan işçiler İŞKUR tarafından SGK’ye bildirilecek. SGK tarafından ise bu işçiler hakkında denetleme başlatılarak, denetleme sonucunda sahtekarlık tespit edilen kişiler hakkında işlem başlatılacak.

"YAPILAN DENETLEMEDE HAKIZ YERE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALDIĞI BELİRLENEN KİŞİLER HAKKINDA DUYURUSUNDA BULUNULACAK”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, işsizlik ödeneğinin, kişinin kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalması halinde ve en az 600 gün işsizlik sigortası yatırıp bunu son 120 günde çalışan işçilere ödendiğini belirtti. Karakaş, birçok kişinin işinden kendi isteğiyle veya haklı nedenlerle işinden ayrılıp anlaşmalı işverenle yanında kısa süreli çalışma ile 120 gün kesintisiz hizmet akdiyle çalışma şartını yerine getirerek İşsizlik ödeneği aldığını belirterek, “Bu kısa süreli çalışmalar, artık İŞKUR tarafından SGK’ya bildirecek ve SGK’da çalışan denetleme çalışanları da bu kişilerin fiili ve gerçek çalışmalarını incelemekte. Yapılan denetlemede bunların sahte olduğu sonucuna varıldığında ise işsizlik ödeneği kesilerek, evrakta sahtecilikte suçundan da savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Ayrıca sahte sigortalı işçi gösteren işverenler de hem idari para cezası hem de devletten alınan teşvikleri de riske edebilirler” açıklamasında bulundu.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    10.000 güne yakın prim ve 9.000-10.000 TL maaş özellikle belirli sektörlerde ve bu sektörün yan kollarında çift bordro sebebiyle emekli maaşı düşük bağlandı. yatacak yerleri yok. firmalara dava açmayı düşünüyorum kazanırmıyım bilmiyorum.. sade bir işyerinde 450.bin TL prim eksik yatmış. bu yaştan sonra birde mahkemelerle uğraşacağım.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    bence onun yerine gercekte yuksek maas alip asgari ucretten prim yatiran firmalar var .Bence bunlari arastirin suan butun isverenler bu sekilde yapiyor buda firmalarda haksiz rekabete sebep oluyor Ssk bence ihbarda bulunan ve kanitlayan kisilere ismini gizli tutmak kaydiyla odül vermeli hatta gizli elamlar gondermeli calismaya
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Keşke bu konuda işçinin hakkını arasalarda işçinin mağduriyetini giderseler ülke olarak bu sorunun çözülmesini sağlamaları gerekir haksız yere kazanç elde ediliyorsa içerde mutlaka o haksızlığa yol gösteren yardım eden birileri vardır yoksa kimse öyle bişey yapamaz zaten ...
    Cevapla
  • Musa 5 ay önce Şikayet Et
    Günaydın.
    Cevapla