"Türkiye ekonomisinde riskler azalmaya devam edecek"

Türkiye'nin CDS'leri yaklaşık 3 yılın ardından 350 puanın altına geriledi. Phillip Capital Yurt İçi Piyasalar Grup Başkanı Üzeyir Doğan, Türkiye'nin risk primlerinin önümüzdeki günlerde düşmeye devam edeceğini söyledi.

GİRİŞ 20.11.2023 14:20 GÜNCELLEME 20.11.2023 15:32
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Seçim sonrası siyasi belirsizliklerin son bulması ve yeni ekonomi yönetiminin politikaları Türkiye ekonomisinde olumlu etki yaratmaya devam ediyor. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, yaklaşık 3 yılın ardından ilk kez 350 baz puanın altına inerek 348,2 seviyesine geldi. Haber7'ye konuşan Phillip Capital Yurt İçi Piyasalar Grup Başkanı Üzeyir Doğan, Türkiye'nin risk primlerinin önümüzdeki günlerde de düşmeye devam edeceğini belirtti. Piyasalara ilişkin öngörülerini de paylaşan Doğan, borsa ve altının yatırımcılar için gelecek yılda güvenli yatırım araçları olacağını vurguladı. 

"SİYASİ İSTİKRAR, RİSK PRİMLERİNİ DÜŞÜRDÜ"

Seçimler birlikte siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasının, ekonomi politikalarının sonuçlarının öngörülebilirliğinin artmasının ve politikaların piyasa ile uyumlu hale getirilmesinin Türkiye'nin risk primlerinin düşmesini tetiklediğini belirten Doğan, "Ekonomi yönetiminin politikaları fiyat istikrarının sağlanması noktasında umut oluşturuyor, sadece bu da değil, cari açığın azalacağı beklentisi, 2024 Mayıs'ta dezenflasyonist sürecin başlayacak olması ve MB'nin rezervlerinin yeniden güçlendirilmesi hedefi, risk primlerinin düşmesinde etkili oldu" diye konuştu. Doğan, Türkiye'nin risk primlerindeki düşüşün önümüzdeki dönemde de devam edeceğini vurguladı. 

RİSK PRİMLERİNDEKİ DÜŞÜŞ BORSAYA YARADI

İskontonun getirdiği iştah, Merkez Bankası'ndan gelen mesajların küresel ölçüde olumlu algılanmış olmasının ve risk primlerindeki düşüşün borsa tarafında alım getirdiğini belirten Doğan, bu alımların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini söyledi. "Borsa İstanbul birkaç haftadır yükselen dipler yaptıktan sonra yükselen tepeler yapmaya başladı. Bu hareket trendin yukarı dönmüş olabileceğinin önemli bir işareti" dedi. Borsada kısa vadede direnç seviyesinin 8 bin 80 puan, geri çekilmelerde ise 7 bin 700 ve 7 bin 800 aralığının güçlü destek bölgesi olduğuna işaret eden Doğan, 8 bin 80 puanın geçilmesi halinde borsanın tarihin zirvelerini yenileyeceğini ya da yeni tarihi zirveler göreceğinin altını çizdi. Doğan, borsanın gelecek yılda yatırım için cazip bir alan olacağına dikkat çekti. 

ALTIN YATIRIMCISINA TAVSİYELER

İsrail'in Filistin'de başlattığı savaşın piyasalar tarafında en fazla borsa ve altını etkilediğine belirten Doğan, borsanın yavaş yavaş bu etkiyi üzerinden attığını, jeopolitik risklerin azalmasıyla da altında düzeltme hareketlerinin görüleceğini söyledi. Altını destekleyen temel unsurun doların değer kaybetmesi olduğuna dikkat çeken Doğan, Euro/Dolar paritesindeki toparlanmanın başlamasıyla altındaki düşüşün sınırlı olacağını ifade etti. Ons altın tarafında bin 700 - bin 800 dolar aralığının yatırımcı için alım fırsatı olacağını belirten Doğan, gelecek yılın ikinci yarısından itibaren ons altının 2 bin 300 dolar seviyesine yükselmesini öngördüğünü belirtti. Gram altın yatırımcısına da tavsiyelerde bulunan Doğan, "Gram altın tarafında yukarı yönlü görünüm korunacak, OVP'ye göre gelecek yıl Dolar/TL'nin 30 liraya yükseleceğini de hesaba katarsak gram altın 2024'te daha yüksek seviyeleri görecek" dedi.

 
KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 3
  • esnaf 5 ay önce Şikayet Et
    sizler bu altını doları yükselttikçe herşeyin fiyatı yükselir doları altını yükseltmek yerine alım gücünü ekonomiyi tl mizin değerini yükseltin ki insannar nefes alsın artık
    Cevapla
  • Mert 5 ay önce Şikayet Et
    He he ne demesin, ekonomist yöneticimiz ne diyorsa tersini yapıyor
    Cevapla
  • İBRAHİM 5 ay önce Şikayet Et
    Ya yaa ne demessiniz borsaya nasıl yaradı, battik borsada .
    Cevapla