Arjantin'in yeni lideri Milei Merkez Bankası'nı kapatıp dolara geçecek

Arjantin'in yeni lideri Milei, derin ekonomik krizde olan Arjantin için ürettiği çözüm politikaları arasında Merkez Bankası'nı kapatmak ve ülkesinin para birimi Peso yerine Amerikan doları kullanmak var.

GİRİŞ 20.11.2023 13:32 GÜNCELLEME 20.11.2023 14:04
Bu Habere 99 Yorum Yapılmış

Popülist liberal siyasetçi Javier Milei, Güney Amerika ülkesi Arjantin'in yeni devlet başkanı oldu.

Resmiyet kasanmayan sonuçlara göre oyların yüzde 56'ya yakınını Milei aldı. Peronist ittifakının adayı ve mevcut Ekonomi Bakanı Sergio Massa'nın oy oranı ise yüzde 44 civarında kaldı.

Seçime katılım oranı ise yüzde 76 olarak açıklandı.

Akaryakıt sektöründe iki satış haberi daha gelebilirAkaryakıt sektöründe iki satış haberi daha gelebilir

MERKEZ BANKASI'NI KAPATMAK İSTİYOR

Buna göre, ülkenin gelecek 4 yıldaki devlet başkanı Javier Milei oldu. Massa, rakibi Milei'yi arayarak tebrik etti. "Yarından itibaren sorumluluk yeni başkanın" dedi. Yeni başkanın yüzlerce destekçisi de Başkent Buenos Aires'te sokaklara döküldü.

Milei enflasyonun üç haneli rakamlara ulaştığı Arjantin'de Ekonomik Şok Terapisi sözü verdi. Planları arasında Merkez Bankası'nın kapatılması ve ülkenin para birimi pesoyu kaldırarak yerine Amerikan dolarını getirmek var.

Yeni Devlet Başkanının önündeki tablo ise ağır. Hem hükümetin hem de Merkez Bankası'nın kasası boş.

Baş etmesi gereken önemli konulardan biri de geçen yıl Uluslararası Para Fonu IMF ile yapılan 44 milyar dolarlık borç programı.

TRUMP VE BOLSONARO'YA BENZETİLİYOR

Milei, Aynı zamanda ülkede silah ve organ satışına izin vermek istediğini de belirtiyordu. Siyasette yeni olan 53 yaşındaki Milei, Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'la, Brezilya'nın popülist Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya benzetiliyor.

Kendisini tebrik edenler arasında Trump da yer aldı. "Seninle gurur duyuyorum" dedi.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva da sosyal medya hesabından Milei'yi tebrik etti. "Brezilya, Arjantinli kardeşlerimizle birlikte çalışmak için her zaman hazır" dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ise sosyal medyadan Milei'nin seçilmesini "Latin Amerika için üzücü" olarak tanımladı.

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 99
  • Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    i.oğluna ne kadar da benziyor.
    Cevapla
  • İsmail 5 ay önce Şikayet Et
    Dolara geçmek mi, bi şey üretmeden dolara geç te, ekonomin dümdüz olsun. Eğer üretebiliyorsan ve ürettiğini satabiliyorsan doları tuvalet kağıdı yaparsın.
    Cevapla
  • Cengiz 5 ay önce Şikayet Et
    turkiyede mal cok gecerler calismazlar ama her seyleri olsun hayal dunyasinin gencleri hepsi turkiyede neden acaba
    Cevapla
  • Diriliş 5 ay önce Şikayet Et
    Bende olsam dolara geçerim..izleyin Arjantin i görün
    Cevapla
  • Betim 5 ay önce Şikayet Et
    Ben
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle