Akaryakıt sektöründe iki satış haberi daha gelebilir

Türkiye akaryakıt dağıtım sektöründe 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren BP’nin mevcut istasyonları ile depolama ünitesi ve limana sahip ATAŞ’taki hisselerini Petrol Ofisi’ne satmasının ardından, gözler bu sektöre çevrildi.

GİRİŞ 20.11.2023 10:42 GÜNCELLEME 20.11.2023 10:47
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Türkiye’de akaryakıt dağıtım piyasasında 110 yıldır faaliyet gösteren BP’nin 770 akaryakıt bayisi ve hali hazırda depolama ünitesi ve limanı bulunan ATAŞ’taki hisselerini satması dikkatleri sektöre çevirdi. EKONOMİ’nin görüştüğü sektör yetkilileri, karlılığın sınırlı olduğu akaryakıt dağıtımında iki yeni satın almanın son aşamada olduğu bilgisini verdi.

BP’nin Türkiye akaryakıt operasyonunun Petrol Ofisi tarafından satın alınmasının ticari yönünden çok stratejik karara dayalı olduğunu belirten sektör yetkilileri, bu noktada geçmişte rafineri olan ancak teknolojisinin eskimesinin ardından liman ve depolama tesisine dönüştürülen Mersin Akdeniz ilçesinde kurulu ATAŞ tesislerinin önemine dikkat çekti.

Sektörde karlılığın düşük olması nedeniyle hacmin öneminin ortaya çıktığını belirten sektör yetkilileri, BP’nin akaryakıt dağıtımında büyüyerek hacim oluşturma ya da satış yapma kararıyla karşı karşıya kaldığını ve sektörde bir süredir BP’nin satış yönünde karar aldığı bilgisinin yayıldığını vurguladı. Yabancı bir fonun sahip olduğu Petrol Ofisi’nin 1935 bayisinin bulunduğunu hatırlatan sektör yetkilileri, böylece BP satın almasıyla birlikte 2 bin 705 bayiye ulaşacak Petrol Ofisi’nin hacim oluşturabileceği ve cirosunun büyüyeceğini belirtti.

Bunun ötesinde, ATAŞ tesisleriyle operasyonel bir güce ulaşacağını, her türlü akaryakıt ürününün Güney’den Türkiye’ye getirilerek dağıtılmasında maliyetleri kontrol edebileceğini vurgulayan sektör yetkilileri, bu nedenle Petrol Ofisi’nin kararının kısa vadeli bir ticari hamle değil, stratejik bir karar olarak öne çıktığını savundu. Petrol Ofisi’nin özellikle ATAŞ ile önemli bir lojistik imkana kavuştuğunun altını çizdiler.

ORTA ÖLÇEKLİ İKİ ŞİRKET DAHA PAZARLIK YAPIYOR

Sektörde, orta ölçekte iki yerli akaryakıt dağıtım zincirinin daha pazarlık masasında olduğunu ve satışla sonuçlanabileceğini belirten sektör yetkilileri, bu yerli firmalardan birinin Rus şirketiyle, diğerinin de yerli bir zincirle görüşme halinde olduğunu kaydetti. Yetkililer bu görüşmelerin satışla sonuçlanacağı beklentisinin yüksek olduğunu iddia etti. Sektörde karlılık düşüklüğünün tartışma konularından biri olduğunu belirten yetkililer, gelecek dönemde dağıtım sektöründeki ana gündem konularından birinin bu olduğuna ve tartışmaların süreceğine işaret etti .

KAYNAK: EKONOMİM
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 58
  • FARUK TUNA 5 ay önce Şikayet Et
    Petrol Ofisi de yabancı Hollandalı Vitol !!! Dizel ve benzinli araç 30 yıl daha yollarda.
    Cevapla
  • Kadir 5 ay önce Şikayet Et
    Petrol ofisi avusturya şirketi. Vitol ise yahudi siyonun
    Cevapla
  • Beser 5 ay önce Şikayet Et
    Elektrikli donemi başlıyor bizimkiler atlıyor.
    Cevapla
  • Olası 5 ay önce Şikayet Et
    Bu boş yorum sen dünyaya değil Türkiye ye bak elektrik li araç % 1 bile yok ken bu neyin yorumu kardeş
    Cevapla
  • Hüseyin- 5 ay önce Şikayet Et
    British Petrol ! Ingilterede Petrol varmi ? yok.Afrikayi radikal olarak sömürüp petrollerini ellerinden RÜSVETLE aldilar.Defolmalarinin nedeni Petroldan para kazanilmiyor ! farkina varmiyanlar : Elektrikli arabalar cikti,elektrikle calisiyorlar :)Petrol öldü yasasin gaz.Gazdan sonra en büyük savas SU icin olacagindan süpeniz olmasin.-Türk maden suyu almanyada ne ariyor ? düsünün bakalim
    Cevapla
  • Kul insan 5 ay önce Şikayet Et
    Yüzde yüz milli yerli olmalı her sektör. Yurt dışına bir kuruş çıkmamalı. Devletin Milletimizin paraya ihtiyacı var.
    Cevapla
  • Zeydali 5 ay önce Şikayet Et
    Petrol Ofisi Yerli değil !!
    Cevapla
  • Fazıl 5 ay önce Şikayet Et
    Bu satışların nedeni elektrikli araçlar değil, muhtemelen duyumları var , zarar görmeden çekiliyorlar. İsrail savaşını büyütmeyi hedefliyorlar.
    Cevapla
  • Birisi 5 ay önce Şikayet Et
    İngiliz 10-20 yıl sonrasını düşünmeden hiç bir hamle yapmaz. Bunda var bir bit yeniği ama Allahu Teala plan yapıcıların en hayırlısıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle