Memur maaşlarında yüzde 50 artış öngörülüyor

Milyonlar memur ve emeklisi için yapılacak zam, Ocak ayında netlik kazanacak. Yeni yılda maaşlara yüzde 50 zam alacaklarını öngörülüyor. Peki, yıl sonu enflasyon öngörüsüne göre en düşük memur maaşı ne olacak?

GİRİŞ 19.11.2023 10:09 GÜNCELLEME 19.11.2023 14:40
Bu Habere 136 Yorum Yapılmış

Kasım ayının sonlarına doğru gelirken yeni yılda memurlara yapılacak zam oranı merak ediliyor. 

Memur ve emeklisinin zam oranı, toplu sözleşme ve enflasyon verilerine göre belirleniyor.

4 aylık enflasyon rakamlarına göre yüzde 40,39'luk zam oranı kesinleşti. 

Sonraki 2 ayda gelebilecek enflasyon rakamlarına göre memur maaşları 2024'te yeniden hesaplandı. 

Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram, Haber7'ye yaptığı açıklamada yeni yılda memur maaşlarına yüzde 50'ye yakın bir artış olacağını öngördüklerini belirtti.

YENİ YILDA MEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 38'lik bir enflasyon farkı kadar zam alacağını söyleyen Bayram, memurların Haziran'da yüzde 6 olan toplu sözleşme zammının 2024'te yüzde 9 olarak uygulanacağını belirtti. Bayram, "Memurlar ve memur emeklileri yüzde 38'lik enflasyon farkı, yüzde 9 toplu sözleşme zammı alacak, artı refah payı alacaklar. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda yüzde 50'ye yakın bir zam yapılmasını öngörüyoruz" diye konuştu. Bayram, son dönemlerde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına, memur ve memur emeklisine yapılan zam kadar bir artış yapıldığını hatırlattı. "SSK ve Bağ-Kur emeklisinin de maaşlarına yüzde 50'ye yakın bir artış yapılmasını bekliyoruz" dedi. Memur ve memur emeklilerinin maaşında yüzde 50'ye yakın bir artış gerçekleşmesi durumunda, şu anda 22 bin 17 lira olan en düşük memur maaşının, 33 bin liraya yaklaşacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA DÜZENLEME GELİR Mİ?

Geçen sene en düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL'den 5 bin 500 TL'ye yükseltilmiş, en düşük emekli maaşı Nisan ayı itibariyle 7 bin 500 TL'ye çıkarılmıştı. Kök maaşların asıl maaşlara dengelenmesi gerektiğini belirten Bayram, en düşük emekli maaşı alan vatandaşların, oransal artışlardan hak ettiği zam oranını alamadığını vurguladı. En düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi gerektiğine işaret eden Bayram, Önümüzdeki günlerde konu ile ilgili bir reformun hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi. Bayram, bu düzenleme ile en düşük emekli maaşlarının kök maaş seviyesine yükseltileceğini ifade etti.

KÖK MAAŞ NEDİR?

Kök maaş, en düşük emekli maaşı sınırlaması sonrası getirilen ek zamlar olmaksızın emekli maaşının ham halidir.

Bilindiği üzere en düşük emekli maaşı sınırlaması ile sınırın altında kalan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eklenen zamla alt sınıra yükseltiliyor. 

Bu farkların eklenmemiş halindeki emekli maaşı kök maaş olarak betimleniyor.

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 136
  • Misafir01 4 ay önce Şikayet Et
    Keşke zam falan yapmasa da hayat kalitemizi alım gücümüzü yukseltse markete gittim bugün hepsi eminim ki asgari ücret zammiyla beraber giydirmeye başlayacaklar etiketlerin rakamlariyla oynayarak kira desen almış başını gitmiş elektrik su dogalgaz derken tek kişinin çalıştığıni var sayarsak vayy haline. denetim şart lakin yapan yok.. Allah herkesin yardımcısı olsun yaşam şartları çok ağır
    Cevapla
  • cafer 5 ay önce Şikayet Et
    memur yine iyi zam alıyorken emekliler yine düşük zam olacak görüntü böyle sanki. neden ayrımcılık yapılıyor . bir kesim % 80 zam alırken diğer kesim % 25 ile geçiştiriliyor. oda kök ücrete takılıyor ve çoğu insan zam alamıyor . adalet bunun neresinde ,çok yazık.
    Cevapla
  • Emekli Memur 5 ay önce Şikayet Et
    Emekli Memurun verilmeyen 8077 TL si ahirete mi kaldi?
    Cevapla
  • Ramazan 5 ay önce Şikayet Et
    Kamu Şeflerine 3600 ek gösterge verilmelidir Onlar yönetim kademelerinin temel taşıdılar. Hastalarımıza dahi verilen 3600 ek gösterge Şeflere niye verilmiyor.
    Cevapla
  • Kaan 5 ay önce Şikayet Et
    Emekli memura 8077 TL seyyanen ne olacak ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle