50 yıldır aynı işi yapıyor: Litresi 180 ila 200 liradan satılıyor!

Doğada kendiliğinden yetişen defne ağaçları, gelir kaynağı oluyor. Defne ağaçlarının meyvelerinin kaynatılması ile üretilen defne yağının litresi 180 ila 200 TL'ye alıcı buluyor.

50 yıldır aynı işi yapıyor: Litresi 180 ila 200 liradan satılıyor!
50 yıldır aynı işi yapıyor: Litresi 180 ila 200 liradan satılıyor!
GİRİŞ 18.11.2023 11:51 GÜNCELLEME 18.11.2023 12:06
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Hatay'ın Defne, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinde dağlık arazilerde kendiliğinden yetişen defne ağaçlarının meyveleri çırpma yoluyla veya elle toplanarak kazanlarda kaynatılıyor. Sabun yapımının yanı sıra kozmetik ürünlerin üretiminde de kullanılan defne yağı, binbir emek verilerek elde ediliyor.

71 yaşındaki Mehmet Söker 50 yıldır defne yağı yaparak aile geçimine destek oluyor. Defne yağının çok değerli olduğunu ve her zaman pazar sıkıntısı çekmeden alıcı bulduğunu dile getiren Mehmet Söker, "Yağı elde etmek çok zahmetli ve uzun bir süreç ama sonunda elde edilen yağ çok kıymetli ve çok doğal. Defne ağaçlarından topladığımız defne tohumlarını ayıklıyoruz. Sonra kazana koyup yaklaşık 2 gün süren bir kaynatma işleminden geçiriyoruz. Kazandan boşalttıktan sonra leğenlerin içine koyup eziyoruz ve çıkan yağı süzgeçten geçirip tekrar 2 saat boyunca kaynatıp, üste çıkan yağı alıyoruz” dedi.

Söker, defne yağının birçok yararı olduğuna da değinerek, "Eklem ağrılarına iyi geliyor, cildi yeniliyor. Saç dökülmesine karşı bu yağdan defne sabunu yapıyoruz. Saçların dökülmesini önlüyor, saçları besliyor. Defne yağı bu faydaları sayesinde Türkiye'nin her yerinde tanınıyor" ifadelerini kullandı.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 9
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Sendeki matematigi çözemedim:)
    Cevapla
  • Özgür 5 ay önce Şikayet Et
    Gerçekten de 10 dakikadır nasıl 900 lira kar elde ettiğini hesaplamaya çalışıyorum arkadaş matemetik dehasıymış
    Cevapla
  • zafergülten 5 ay önce Şikayet Et
    vaybe baharatçıların ettiği kara bak,litresini 180-299 tl ye al,100 gr lık minik tüpe koy,50-60 tl ye sat.1 litrede 900 tl kar et. gözünüzü kara toprak doyursun.
    Cevapla
  • ONUR 5 ay önce Şikayet Et
    çalışana ekmek var...
    Cevapla
  • Mesut 5 ay önce Şikayet Et
    Çalışana nasıl ekmek var topla yap bir hafta uğraş ver 200 liraya adam elini sürmeden 1000 e satsın onur çalışmayana para var çalışana yok
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Maalesef işi sebeblere yüklemek moda olmuş. Fail unutulmuş. Bilerek veya farkında olmadan şirke alet oluyoruz. Mesela "Yağmur yağdı" diyoruz
    Cevapla
  • Harun 5 ay önce Şikayet Et
    "Doğada kendiliğinden yetişen " diye bir tabir olmaz. Hiç bir şey kendi kendine olmaz.Allahın yeryüzünde yarattığı bir bitki deseniz daha doğru olir
    Cevapla
  • Fatih 5 ay önce Şikayet Et
    Sizde òyle anlayın
    Cevapla
  • MADEN 5 ay önce Şikayet Et
    kendiliğinden derken, insanların yetiştirmek için hiç zahmet vermediği anlamında kullanılan cümledir. tabi ki, yeryüzünde bir kuru yaprağın dahi Rabbimizin izni olmadan hareket etmeyeceği inancımızdandır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle