Bakan Bayraktar'dan Sakarya Gaz Sahası açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerinde vatandaşların gaz tüketiminde devletçe karşılanan miktarı açıkladı.

GİRİŞ 17.11.2023 11:59 GÜNCELLEME 17.11.2023 12:06
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bakanlığının bütçesine ilişkin yaptığı sunumda şunları kaydetti:

Sakarya Gaz Sahası'ndan halihazırda günlük yaklaşık 4 milyon metreküp üretime ulaştık. Bu üretim 1,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılamaktadır.

"DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSLERİMİZ BÜYÜK AVANTAJ SAĞALAMAKTADIR"

Artan doğal gaz talebinin karşılanması noktasında; 19 bin kilometre iletim ve 192 bin kilometre dağıtım doğal gaz boru hatlarımız, 3’ü FSRU olmak üzere 5 LNG tesisimiz, halihazırda 5,8 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip 2 yeraltı doğal gaz depolama tesisimiz büyük avantaj sağlamaktadır.

Geçen yıl vatandaşların elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar lirası devlet tarafından karşılandı.

"PETROL ÜRETİMİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK SONDAJ OPERASYONLARINA DEVAM EDİYORUZ"

Bugün Gabar bölgesinde günlük 23 bin varil ham petrol üretiyoruz. Bölgede üretimi artırmaya yönelik sondaj operasyonlarına da devam ediyoruz.

Hedefimiz sadece Gabar’da 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşarak yurtiçi üretimimizi toplam günlük 200 bin varilin üzerine çıkarmaktır. Bu da tüketimimizin yaklaşık yüzde 20’sinin kendi kaynaklarımızdan karşılanması anlamına gelmektedir.

"AKKUYU NGS YILLIK ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10'UNU KARŞILAYACAK"

Akkuyu Nükleer Güç Santrali bütün ünitelerin faaliyete geçmesiyle ülkemizin yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak, yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ve 35 milyon ton karbon salımının da önüne geçecektir. Üzerinde çalıştığımız Sinop ve Trakya nükleer güç santrali projelerine yönelik teknoloji sahibi ülkelerle görüşmelerimiz devam etmektedir.

Bir ilk olarak toplam 5 bin megawatt deniz üstü rüzgâr kurulu gücünü enerji sepetimize dahil edeceğiz.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • canturk 5 ay önce Şikayet Et
    kosgep bana gıcık yapıyor sanırım bı oncekınde alamamıstım bana para vermemek ıcın benı ıspartaya kaydırmıslar oyle vermedıler 2 . dede 75000 sartı getırmısler gecen yıl 75000 kazamadın dıye vermedıler dusunemedılerkı bız eglence mekanlarını 2 yıl kapattık musterılerı dagıttık bu adam nasıl kazansın demedıler 2 yıl ıs yerımızı pandemı dıye kapattınız cepten yedık musterılerı dagıttık
    Cevapla
  • Adlar 5 ay önce Şikayet Et
    Dünya deyiṣiyor Yakinda Saldiracaklar Amarğo koyuyorlar bakin biraz
    Cevapla
  • Adlar 5 ay önce Şikayet Et
    Millete verinde Telefon alsinlar Yerli telefon kulansinlar
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Doğalgaz kullanmayan evlere de kömür indirimi yapılmalı adaleti sağlamalı. Adam apt oturuyor Doğalgaz ücretini devlet karşılıyor fakir kömür yakıyor kendi karşılıyor.
    Cevapla
  • candadaş 5 ay önce Şikayet Et
    Misafir bey efendi, devlet kömür yakan vatandaşın kömürünü de veriyor SYVakfı aracılığıyla. galiba bu konuda bilginiz eksik.
    Cevapla
  • Hakan er 5 ay önce Şikayet Et
    Alış verislerinizi fiş alabileceğiniz yerden yapın KDV devletin kasasına gitsin fiş almadan para ödemeyin vergi kaçırmak hainliktir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle