Togg'un Avrupa yollarına çıkış tarihi belli oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yerli ve tamamen elektrikli otomobili Togg'un 2025 yılında Avrupa yollarında görüleceğini söyledi. Kacır, Tesla'nın yanı sıra Çinli şirketlerle de görüştüklerini belirtti.

GİRİŞ 17.11.2023 11:59 GÜNCELLEME 17.11.2023 12:21
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Kacır, Brüksel temasları kapsamında gazetecilerle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Ön siparişi verilen 20 bin Togg'un yıl sonuna kadar sahiplerine teslim edileceğini belirten Kacır, "2024 sonu itibarıyla Togg artık Avrupa Birliği'ne (AB) ihraç edilme noktasına gelmiş olacak ve 2025'te Avrupa yollarında her geçen gün artan sayıda Togg göreceğiz." dedi.

Mehmet Fatih Kacır

Bakan Kacır, Togg'un doğuştan akıllı ve elektrikli bir otomobil olarak tasarlandığını anımsatarak, "Aslında Togg başlı başına Türkiye'nin yeşil dönüşümünün ve karbon nötr vizyonunun en somut örneklerinden birisidir." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DEN YENİ YATARIM HABERLERİ GELECEK"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, elektrikli araçlar konusunda çok sayıda uluslararası firma ile görüştüklerini kaydederek, Türkiye'de günden güne bu alanda yeni yatırım haberlerinin alınacağını anlattı.

Tesla ve başka şirketler ile de irtibatta olduklarını dile getiren Kacır, "Çinlilerin de çok ciddi bir ilgisi var. Türkiye'ye değer katacak her yatırımcıya kapımızı açtık. Yeter ki bir kazan kazan anlayışıyla hareket etsinler. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde yeni haberler duyacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Toyota'nın şarj edilebilir hibrit üretiminde Avrupa'daki ilk adımını Türkiye'de attığını hatırlatan Kacır, "Geçtiğimiz haftalarda onun törenini gerçekleştirdik. Ford, elektrikli ticari araçlar üretmeye dönük yatırımı Yeniköy tesislerini tamamlamış oldu." şeklinde konuştu.

İKİ DEV AYNI TESİSTE ÜRETİM YAPACAK

Kacır, söz konusu tesisin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiklerini anımsatarak, "Tesisin kapasitesi 105 binden 400 binin üzerine çıktı. Çok muazzam bir yatırım oldu. Sadece Ford araçlar değil Volkswagen araçlar da orada üretilecek. Bütün bunlar Türkiye'nin yeşil dönüşümünün bir parçası." ifadelerini kullandı.

Ulaştırmada sadece kara araçlarında değil raylı sistemlerde de elektrifikasyonu hızlandırdıklarına işaret eden Kacır, "E5000 elektrikli lokomotifimiz bir başka kritik proje. Bütün bu projelerin önümüzdeki dönemde sayısı artacaktır." diye konuştu.​​​​​​​

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR

Elektrikli araçların gelişimini NTV'de yayınlanan Sektör Enerji programında değerlendiren Zorlu Enerji CEO'su Sinan Ak, "TOGG'un gelmesiyle beraber aslında dijitalleşme hız kazanacak. Yıl sonuna kadar yollarda 60 bin elektrikli araç olması bekleniyor. Önümüzdeki yıl ise beklentilerin de üzerinde bir seviyeye ulaşılması öngörülüyor. Türkiye, bu anlamda gerekli altyapıları çok hızlı oluşturabilen bir ülke. Geçen sene şarj için 3 operatördük, şu anda 25'e yakın operatör var. " dedi

Enerjide Dijitalleşme Derneği Başkanı Elif Düşmez Tek, elektrikli araçlara yönelik talebin hızla artacağını dile getirdi. Tek, "Yeni bir teknolojinin hayatımızı girmesinde kritk bir yüzde 5 eşiği var. Elektrikli araçlarda bu yüzde 5'i aştık. Bu tarihi bir dönüm noktası. Elektrikli araçlarda %6 seviyelerini görüyoruz. Hatta elektrikli araçların payı Eylül'de yüzde 13,5 oldu.  4 yıl içerisinde bu oran yüzde 25'lere çıkacak." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA, NTV
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 58
  • KERİM 5 ay önce Şikayet Et
    yahu bu üretimle hiçbirşey olmaz günde 20-22 togg yapıyorsun tam seri üretime geçememişsin geçmende çok zor avrupa şimdiden 45bin elektrikli araç satmış sen satmışsın 9 ayda 8000
    Cevapla
  • Veyselbey 5 ay önce Şikayet Et
    TOGG bu ülkede üretiliyor. Kendi ülkende üretileni sevmeyenler kendinizi seviyor musunuz? Şunu söyle bana Avrupaya ihracat yap güzel üretim kapasitesinide ona göre artır iç piyasayı ihmal etme. Orta kesimde binmeye başlasın.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    biz alalım bı de,ihracatı kalsın
    Cevapla
  • ... 5 ay önce Şikayet Et
    Bende Türk sanayisi hakkında şöyle bir kanaat var. Biz Türkler bir şirket kurarız geliştiririz , büyür, Türkiye nin büyük bir şirketi olur; tam dünya şirketi olacakken, olamaz. Satılır. Yabancı bir şirket bizim şirketi alır. Togg un akibeti böyle olmasın,
    Cevapla
  • Arslan 5 ay önce Şikayet Et
    TOGG halka arz edilse , toplanan paralarla üretim kapasitesi arttırılsa güzel olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle