Bakanlık 464 milyar liralık 11 bin projeyi hayata geçirdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yerel yönetimlere verdiği destekler sürüyor.

Bakanlık 464 milyar liralık 11 bin projeyi hayata geçirdi
Bakanlık 464 milyar liralık 11 bin projeyi hayata geçirdi
GİRİŞ 16.11.2023 13:22 GÜNCELLEME 16.11.2023 13:22

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, çevre yatırımları için yerel yönetimlere son 21 yılda 22 bin 467 proje için 41 milyar 348 milyon lira destek sağlandı. Bu yıl içinde verilen destek 1 milyar 923 milyon lira oldu. Yıl sonu hedefi ise 2 milyar lira olarak belirlendi.

YEREL YÖNETİMLERE 464 MİLYAR LİRA DESTEK

Öte yandan İller Bankası (İLBANK) aracılığıyla yerel yönetimlerin ihtiyaçları için 2002-2023 yılları arasında içme suyundan atık suya, katı atıktan yenilenebilir enerjiye, şehircilikten diğer altyapıya kadar güncel değerlerle 464 milyar lira tutarında 11 bin proje hayata geçirildi. Yatırım bedeli 40 milyar lira olan 897 projede ise çalışmalara devam ediliyor.

ULUSLARARASI FİNANS KURULUŞLARI İLE İŞ BİRLİKLERİ 180 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

Ayrıca 2006 yılında Dünya Bankası'ndan temin edilen finansmanla başlayan uluslararası iş birlikleri, yıl sonu itibarıyla 8 farklı uluslararası finans kuruluşuyla 180 milyar lira olan bir portföye ulaştı.

Afetten zarar gören şehir merkezlerine ise ilk etapta İLBANK aracılığı ile altyapıları hasar gören yerel yönetimlerin acil ihtiyaçları için yaklaşık 5 milyar lira hibe tahsis edildi.

YENİLİKÇİ PROJELERE 116 MİLYAR LİRA FİNANSMAN DESTEĞİ

Bakanlık, Isparta ve Gaziantep Arıtma Tesisi projesi çerçevesinde yerel yönetimlere genel bütçeden 1,5 milyar lira aktardı. İklim duyarlı çevresel altyapı, sürdürülebilir kentsel hareketlilik, yenilenebilir enerji gibi yenilikçi ve farklı projelere 116 milyar liranın üzerinde uluslararası finansman desteği sağlandı.

229 AĞAÇLANDIRMA VE REHABİLİTASYON PROJESİ İLE AFETLERE KONTROL PROJESİ HAZIRLANDI

Bakanlığın çalışmaları çerçevesinde bunlara ek olarak iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması ve karbon emisyon salınım hedefine ulaşılması gayesiyle yaklaşık 2,7 milyon metrekare alanda yeni karbon yutak alanı oluşturuluyor. Ayrıca arazi örtüsünün yanı sıra çölleşme, erozyon ve toprak organik karbonunun belirlenmesine ve izlenmesine yönelik dinamik izleme sistemleri geliştirildi. Böylelikle Türkiye'nin çölleşmeye ve erozyona hassas alanları ortaya konularak, değişimleri takip edildi. Bu yıl dahil olmak üzere 229 adet ağaçlandırma ve rehabilitasyon projesi ile erozyon, sel, çığ ve heyelan kontrolü projesi hazırlandı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.