Türkiye’nin ilk GES Kampüsü ALKÜ’ye kuruluyor

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) yerleşkelerinin tüm elektrik ihtiyacının karşılanmasıyla Türkiye’de bir ilk olan Güneş Enerji Santrali (GES) projesinde ilk panel takıldı.

Türkiye’nin ilk GES Kampüsü ALKÜ’ye kuruluyor
Türkiye’nin ilk GES Kampüsü ALKÜ’ye kuruluyor
GİRİŞ 13.11.2023 13:25 GÜNCELLEME 13.11.2023 13:25
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Türkiye’nin ulusal strateji hedeflerinin ve enerji politikalarının en önemli bileşenlerinden biri olmak adına önemli bir adım attı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen ve bu doğrultuda planlı adımlar atamaya devam eden ALKÜ, ülkemizde bulunan üniversitelere örnek olacak bir projeye başladı. ALKÜ, gelecek nesillere daha temiz ve kaliteli bir çevre emanet etmek, daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak amacıyla Kestel Yerleşkesinin tamamına Güneş Enerji Santrali kurulumu yaptırıyor. Üniversitenin çatı ile otopark üstlerine kurulacak ve 90 bin metrekare alanı kapsayacak GES projesi sayesinde ALKÜ, yerleşkelerinin bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

İLK PANEL MONTAJI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ALKÜ Kestel Yerleşkesinde çatı ve otopark üstlerine yapımı başlanan Güneş Enerji Santrali’nin (GES) ilk panel montajı Rektör Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan tarafından yapıldı. İlk panel montajına idari personel ve firma yetkilileri katıldı. İlk panel montajının yapılmasının ardından önemli açıklamalarda bulunan Rektör Türkdoğan, “Proje tamamlandığında yerleşkenin bütün elektrik ihtiyacını GES’ten karşılayabileceğiz.” dedi. Rektör Türkdoğan, Türkiye’de üniversiteler arasında yenilenebilir enerjide altın çağı başlatan öncü bir üniversite olmak için önemli bir projeye başladıklarını ifade ederek, “Bugün Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin ilk panel montajını tamamlamış olmanın ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmenin ALKÜ ailesi olarak gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Üniversitemiz sürdürülebilir enerji alanında önemli bir adım atmakla birlikte çevre dostu olduğunu da somut olarak göstermiştir. İhalesi ALKÜ Yapı İşleri ve Teknik İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan ve projede emeği geçen ekip arkadaşlarımı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.” diye konuştu.

YERLEŞKEDE 2 MİLYON 100 BİN KİLOWATT ELEKTRİK ÜRETİLECEK

ALKÜ’de kurulacak GES projesiyle yıllık 2 milyon 100 bin kilowatt elektrik üretilebilecek ve 1.1658 kilowatt saat gücünde güneş enerji santrali kazandırılacak. Projede yüzde yüze yerli ve milli ürün olan son teknoloji güneş panelleri kullanılacak. Tüm dünyanın kullandığı en üst sekmen olan paneller sayesinde üretilen elektriğin tüketilmesinde enerji kaybı en aza inecek.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • hasan 5 ay önce Şikayet Et
    ilk önce tıp fakültesinde Okuyan öğrenciler için bir tane bina yapsınlar
    Cevapla
  • Masum 5 ay önce Şikayet Et
    Hepiniz sınıfta kaldınız. Umudunuz bütünleme sınavında
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Güneş paneli en verimsiz enerji türü. Panel satmak için aldatmaca. Güneş enerjisinin çok küçük bir kısmını enerjiye dönüştürüyor. Güneş fırınları, güneş ocakları gibi ısıyla su buharı üreterek elektrik üreten sistemlerin kullanımı yaygınlaştırın. Güne ısını enerhiye dönüştüren sistemlerin yanında güne paneli maliyetli bir kandırmaca.
    Cevapla
  • Kul insan 5 ay önce Şikayet Et
    Akıllı adımlara devam barekallah.
    Cevapla
  • bülent duman 5 ay önce Şikayet Et
    evet çok güzel.rüzgar ve güneş.allahın bir nimeti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle