Erdoğan imzayı attı! Kamu araçlarında yeni dönem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi’ doğrultusunda, artık kamunun otomobil ve otobüs gibi araç satın alımlarında elektrikli modellere öncelik verilecek.

GİRİŞ 10.11.2023 13:42 GÜNCELLEME 10.11.2023 14:30
Bu Habere 135 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ‘Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi’ hazırladı. ‘Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu’ başlıklı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi doğrultusunda hazırlanan rehber ile kamuda yeni otobüs, otomobil gibi motorlu araç alımlarında elektrikli araçlar öncelikli olarak değerlendirilecek.

Kamuda enerji maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla binalarda yüzde 15 tasarruf hedefi getirilmişti. 4 Kasım 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle yüzde 15 hedefi 2030 yılına kadar yüzde 30’a çıkarıldı. Genelgede, belirlenen tasarruf hedefine ulaşılması amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024-2030 yıllarını kapsayan bir rehber yayımlaması bekleniyordu. Enerji Bakanlığı da ‘Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi’ni yayımladı.

YALITIM UYGULAMASI

Rehberde enerji maliyetlerinin azaltılması için alınacak tedbirler sıralandı. Deprem riski taşımayan ve kiralık olmayan binalarda dış cephe yalıtımına ve pencere değişimine yönelik önlemlerin uygulanması sağlanacak. Kapı ve pencerelerden kaynaklanan kaçaklar tespit edilecek ve sızdırmazlığın sağlanmasına yönelik gerekli tamirat işlemleri yapılacak. İç ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda en fazla 22, soğutma sezonunda ise en az 24 derece olması sağlanacak. İç aydınlatmada kullanılan floresan armatürlerden ekonomik ömrü dolanların veya ekonomik ömrünün sonuna yaklaşanların LED armatür ile dönüşümü sağlanacak. Lavabo, koridor gibi yerlerde varlık veya hareket sensörü kullanımı değerlendirilecek.

ŞARJ İSTASYONU KURULUMU

Binalarda bulunan uygun gölgeleme, güney cephe gibi kriterler dikkate alınarak, çatı ve otopark alanlarına öz tüketimi karşılamak amacıyla fotovoltaik panel ile otoparklara elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulumu dönem sonuna kadar tamamlanacak. Kampus içi ulaşımda sürdürülebilir hareketliliği artırmak için gerekli düzenlemeler yapılarak bisikletli veya elektrikli araçlar ile ulaşım özendirilecek. Doğalgaz ve elektrik enerjisi tedarikinde serbest tüketici kriterlerini sağlayan binalarda ihale yöntemi ile en uygun fiyata enerji tedariki sağlanacak.

HANGİ BİNALAR KAPSAMDA

Rehber, Enerji Verimliliği Kanunu’na göre enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü olan kamu binalarını kapsıyor. Yıllık toplam enerji tüketimi 250 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) üzeri olan binalar veya toplam inşaat alanı 10 bin metrekare üzeri olan kamu binalarının Enerji Verimliliği Kanunu’na göre enerji yöneticisi görevlendirmesi gerekiyor. Mülkiyeti kamuya ait ve hakkında yıkım, taşınma veya elden çıkarma planı olmayan ve 1 Ocak 2024 itibarıyla en az 5 yılını tamamlamış binalar; ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, sıcak su tedariki ve diğer ekipmanlar için kullanılan enerji kaynakları ve verimli ekipman kullanımlarında yüzde 30 tasarruf sağlayacak.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 135
  • Tr yerli 5 ay önce Şikayet Et
    24 derece çok yüksek 21 derece olabilir
    Cevapla
  • Emrehan 5 ay önce Şikayet Et
    Makam aracını kaldırın tamamen en basit midirde bile araç var kardeşim
    Cevapla
  • Depremzede 2344 5 ay önce Şikayet Et
    Tasarruf belediyelerden ve afaddan başlamali herkesin altında araba gezmeye pikniğe devlet araçlari ile gidiyorlar.
    Cevapla
  • başgan 5 ay önce Şikayet Et
    ben de sayısı yarıya düşürülecek sandiydim. ne farkı var. kiralama maliyeti yükselecek bu sefer de.
    Cevapla
  • Tek 5 ay önce Şikayet Et
    Ilk uyan CHP oldu yine bir sürü put heykel yapmışlar kesin yüz milyon çöpe ordan direk gitti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle