Türkiye İsrail’in elini kolunu bağlandı! İsrail'in büyük hayaline darbe

İsrail, 2010 yılında keşfettiği doğal gazı Avrupa'ya taşımak için 13 yıldır çözüm ararken, projenin tek olası rotası olan Türkiye boru hattı projesi Gazze'deki katliamlar sonrası askıya alınınca İsrail'in eli kolu bağlandı.

GİRİŞ 08.11.2023 12:16 GÜNCELLEME 08.11.2023 13:20
Bu Habere 154 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

İsrail 2010 yılında Laviathan ve Tamar'da doğal gaz keşfetti. Ancak İsrail uzun süredir Doğu Akdeniz’den çıkarılacak gazı Avrupa’ya taşınması için çözüm arayışında.

'TÜRKİYESİZ' PROJE HAYALİ HAYAL OLDU
 

İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan, ABD'nin desteğiyle ve Türkiye'yi proje dışında bırakarak Doğu Akdeniz'de keşfedilen gazın Avrupa'ya taşınmasını amaçladı.

2020 yılında Atina’da Zappion Sarayı'nda düzenlenen imza töreninde  Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades anlaşma imzalayarak ‘Türkiyesiz EastMed’ için harekete geçti.

ABD destekli ve Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in projesine göre İsrail’den çıkarılacak doğal gaz, su altı borularıyla önce Güney Kıbrıs’a gelecek, oradan Girit adasına ve son olarak Yunanistan ve İtalya üzerinden Avrupa’ya gidecek. Projenin odak noktası ise Türk kara sularını herhangi bir şekilde kullanmamaktı.

İsrail'in 'Türkiye'siz' projesine kimse yatırım yapmadı. Proje hayal oldu

KİMSE 'TÜRKİYESİZ' PLANA YATIRIM YAPMADI
 

İmzalanan anlaşmaya göre bu proje için bin 900 kilometrelik doğalgaz boru hattı çekilecek ve bunun bin 300 kilometresi deniz altına döşenecekti. Türkiye’yi aradan çıkarmayı planlayan proje bu haliyle dünyanın en uzun ve en derin doğal gaz boru hattı olmaya adaydı ve bu da maliyeti ciddi şekilde yükseltiyordu. Ekonomik olarak yapılabilirliği olmayan projeye kimse yatırım yapmak istemedi.


LİBYA MUTABAKATI PLANLARINA DARBE VURDU
 

Tabi bir de Türkiye-Libya mutabakatından dolayı hukuki süreçler vardı… Türkiye, Libya ile Kasım 2019'da deniz yetki alanı anlaşması imzalayarak EastMed boru hattının geçeceği deniz sınırına sahip oldu.

PROJEYİ İLK SATAN ABD OLDU

Anlaşma duyurulur duyurulmaz tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzmanlar, EastMed projesinde Türkiye’yi devre dışı bırakmanın, maliyeti 3 katına çıkaracağı, uygulanma şansının ise neredeyse imkansız olduğu açıklarken ABD’den gelen kararla proje başlamadan hayal oldu.
 

Washington, Trump döneminde Türkiye’yi baypass eden projeyi destekleyerek Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nu kurdu. Ancak projeyi ilk terk eden yine tabi ki ABD oldu.
 

İsrail gazını Avrupa'ya taşıyacak olan ve Türkiye'den geçmesi planlanan doğal gaz boru hattı projesi askıya alındı

İSRAİL’İN TEK SEÇENEĞİ TÜRKİYE

İsrail’in büyük umutlar bağladığı bu proje rafa kalkınca, Türkiye-Libya mutabakatından doğan hukuki süreç ve maliyet yüksekliğinden dolayı hayalini kurduğu Türkiyesiz projeden vazgeçerek Türkiye’ye yöneldi.
 

Tarihler Mart 2022’yi gösterdiğinde İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için Türkiye’ye geldi. Bu ziyaret 2007 yılından bu yana Türkiye ile İsrail arasındaki en üst düzey ziyaretti. Bu görüşmede ana gündem maddelerinden biri Türkiye’den geçecek doğal gaz boru hattı projesiydi.

Türkiye ile İsrail arasında başlayan normalleşme süreci temkinli ama somut adımlarla ilerlerken Eylül 2023’te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi uzun süredir üzerinde çalışılan enerji işbirliğinde somut adımların hızlandırılması kararıyla sonuçlanmıştı.

EKONOMİSİ ZORDA OLAN İSRAİL İÇİN CAN DAMARI PROJE ASKIYA ALINDI
 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamlar sonrası Türkiye İsrail'le Doğu Akdeniz'de yürüttüğü doğal gaz arama faaliyetleri ile boru hattı çalışmalarının askıya aldı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da Tel Aviv’e yapacağı ziyareti iptal etti.

Son olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 488 milyar dolarlık ekonomisi sarsılan ve ekonomik olarak zorda olan İsrail’in Türkiyesiz hayata geçiremeyeceği proje için Gazze'de ateşkes yapılmadan, Türkiye'nin İsrail ile hiçbir enerji projesini görüşmeyeceğini açıkladı.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 154
  • kenan 5 ay önce Şikayet Et
    eğer devlet stratejisi de böyle ise (inş değildir) sçtık o halde.. yahudiye ticaret ve ekonomi üzerinden baskı kuramazsın, batıramazsın, çizik dahi atamazsın. onların sistemleri diğer hiç kimsenin sistemine benzemez ve başa çıkamazsın. tek yapabileceğin askeri düzlemde korkutmak ve sindirmek olabilir.
    Cevapla
  • Burak 5 ay önce Şikayet Et
    Kenan Bey'in Yahudi ticaretine hiçbir şekilde baskı kuramayacak görüşüne kesinlikle katılıyorum. Bunu düşünen daha doğrusu hayal eden kişiler ve zihniyetler, sanirsam Yahudi Lobisinin varlığından habersizler.
    Cevapla
  • Gaggoş 5 ay önce Şikayet Et
    Düşmanı görmeden teslim olmaya benzedi yahudi okadar paragozki bundan başkası onları sarsamaz
    Cevapla
  • RAMAZAN KARAKAYA 5 ay önce Şikayet Et
    Kangran olmuş uzuva pansuman yapılmaz kesilir.kimse eli kanlı katil bir komşu istemez,akıl hastası,paronayak aç gözlü israiloğulları o topraklardan sürülmedikçe filistinli mazlum müslümanlar huzur bulamaz.
    Cevapla
  • Malatyalı 5 ay önce Şikayet Et
    Hele chpkk zillet ittifakı iktidar olsun katil siyonisti nasıl bağrına basarlar gör. Katil uzuvları kangren olmuş derdine derdine derman olmak için, guruh sürüsü nün siyonist İsrail için yapmıyacakları hiç bir şey yoktur.
    Cevapla
  • AsBay71 5 ay önce Şikayet Et
    israil deki Yahudilerin tamamını Amerika'ya sürgüne göndermeli o toprakların tamamı Filistinlilere ayittir.
    Cevapla
  • cennet 5 ay önce Şikayet Et
    Çok komik bir haber şuan çok güzel al gülüm ver gülüm oluyor ama Filistinli ve diğer ülkelerde yaşanan müslümanlarin kanlarının hepsi Allah katında sorulacak ve Rabbim bize o hesabın aynısını burada da görmemizi nasip etsin amin
    Cevapla
  • Cehennem 5 ay önce Şikayet Et
    Anlamadın sem Rabbim bize o hesabın aynısını burada da görmemizi nasip etsin amin derken Türkiyede yani burda damı savaş çıksın daha çok insan ölsünmü demek istedin
    Cevapla
  • İğneci 5 ay önce Şikayet Et
    Ateşkes olsa bile bu terörist İsraile geçit vermeyin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle