Uzak Doğu'dan Türkiye'ye yeni teklif: 'Birlikte geliştirelim'

Güney Kore Ticaret Bakan Yardımcısı Jang Youngjin, Türkiye ile altyapı, savunma ve enerji sektörlerinde işbirliğini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

GİRİŞ 07.11.2023 14:39 GÜNCELLEME 07.11.2023 14:44
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Güney Kore Ticaret Bakan Yardımcısı Jang Youngjin, Türkiye ile altyapı, savunma ve enerji sektörlerinde işbirliğini geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Dünya Fuarı 2030'a ev sahipliği yapmak üzere Busan'ın seçilmesi durumunda inşaat, ulaşım ve diğer altyapı alanlarında yeni projeler başlatılacak. Böyle bir durumda, inşaat alanında güçlü Türk firmalarıyla yapılacak yatırım ve işbirliklerinin büyük fayda sağlamasını bekliyoruz." dedi.

Jang, AA muhabirine, Güney Kore-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasından bu yana iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştiğine ve son 10 yılda istikrarlı büyüyerek 5,2 milyar dolardan 2022 sonunda 9,1 milyar dolarla rekor düzeye ulaştığına dikkati çeken Jang, Türkiye'den yaptıkları ithalatta başlıca ürünlerin ilaç, otomotiv parçaları ve hazır giyim olduğunu söyledi.

Jang, 2022 itibarıyla Kore pazarına giren 40'a yakın Türk firmasının ağırlıklı olarak otomotiv parçasına, dağıtım ve restoran gibi hizmet sektörüne odaklandığını belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye ile önümüzdeki dönemde altyapı, savunma sanayisi, nükleer santral inşası gibi çeşitli alanlarda işbirliğinin daha da geliştirilmesini öngörüyoruz. Dünya Fuarı 2030'a ev sahipliği yapmak üzere Busan'ın seçilmesi durumunda inşaat, ulaşım ve diğer altyapı alanlarında yeni projeler başlatılacak. Eski şehir merkezlerinin yeniden geliştirilmesi gibi kentsel dönüşüm projelerinin de devam etmesi bekleniyor. Böyle bir durumda, inşaat alanında güçlü Türk firmalarıyla yapılacak yatırım ve işbirliklerinin büyük fayda sağlamasını bekliyoruz."

DÜNYA FUARI İÇİN REKABET

Jang, Kore hükümetinin, gelişmiş sanayi rekabet gücünü artırabilecek, tedarik zincirlerini genişletebilecek, kaliteli işler yaratabilecek ve sonuçta yurt içi ekonomik büyümeye katkıda bulunabilecek her türlü yabancı yatırımı çekme çabalarına hız vereceğini dile getirerek, bu dönemde Türkiye ile ticareti ve yatırımı teşvik için yakın işbirliği yaptıklarını kaydetti.

Güney Kore, 2030 yılında düzenlenecek Dünya Fuarı'nın ülkede yapılmasını sağlamak için İtalya ve Suudi Arabistan ile yarışıyor. Nihai kararın bu ayın son haftasında açıklanması bekleniyor.

Güney Kore'nin en büyük ikinci şehri olan ve 3,3 milyon nüfusa ev sahipliği yapan Busan, plajları ve deniz yemekleriyle ünlü bir liman ve sanayi şehri olarak biliniyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 59
  • Beko 5 ay önce Şikayet Et
    G.koreliler ve Azeriler parayı çok sever.. Ticaret yaparken dikkat etmek lazım her an kazık atabilirler.
    Cevapla
  • Dokuz köy 5 ay önce Şikayet Et
    Adam size motor yapmayı ögretelim demiyor altyapi beton diyor.
    Cevapla
  • YARENOĞLU 5 ay önce Şikayet Et
    Kore halen Türkiye'ye Kore Savaşı'ndan bu yana her sene gemilerle karşılıksız yardım gönderir.. kan parası gibi düşünün onlar böyle söylüyor.. halen devam ediyor mu bilgim yok .. 2001 de devam ediyordu.. ticareti siyasetle karıştırmamak gerekir.. hayırlı olsun demek en iyisi
    Cevapla
  • Urfalı 5 ay önce Şikayet Et
    Güney Kore güven olmaz Endonezya yiyi kandırdılar uçağı bitirip çıkardılar ortaklıktan tıpkı ABD bize yaptığı gibi f 35 ten
    Cevapla
  • Osman bey 5 ay önce Şikayet Et
    Sen işine bak devlet işlerine senin aklın ermez
    Cevapla
  • Mert 5 ay önce Şikayet Et
    G. KORE ABD piyonu güvenilmez.
    Cevapla
  • Ali.E 5 ay önce Şikayet Et
    Bence tam tersi: Aklı olan dünya liderleri bu ülkeye yaklaşır. -- Hasan Önal beyefendiye sonuna kadar katılıyorum; bundan sonra Yeni Dünya Düzeni bitmiştir, TURK DUNYASININ YUCE DÜZENİ başlamışlamıştır...
    Cevapla
  • turistÖmer 5 ay önce Şikayet Et
    Aynen tam tersi, G. Kore dili Altay türkçesine ait olabilir ama America savaştan sonra bizzat Japonları gönderip gelişmelerini sağlamış ve America ile de 100 milyar dolarlık serbest ticaret tanımıştır ( Türkiye nin ABD ile olan hacmi daha düne kadar 25 milyardı), dünyada herkes ABD yi bırakır, G. Kore en son bırakır ve yanlış hatırlamıyorsam bir zamandan beri bizim İHA lara takmıştır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle