285 milyar dolarlık altın saklı: Türkiye bulursa işler değişecek

'4 bin 500 ton yeraltında keşfedilmeyi bekleyen potansiyel altın rezervine sahibiz.' diyen Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, '4 bin 500 ton altının bugünkü piyasa değeri, yaklaşık 285 milyar dolar" dedi.

GİRİŞ 07.11.2023 09:10 GÜNCELLEME 07.11.2023 09:16
Bu Habere 193 Yorum Yapılmış

Hükümet cari açığın azaltılması için yerli kaynaklara yönelik arama, üretim ve Ar-Ge faaliyetlerini artırma kararı alırken, madencilik sektörü de özellikle altın üretiminin artırılması için harekete geçti.

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu, Türkiye'nin yer altında 285 milyar dolar değerinde 4 bin 500 ton potansiyel altın rezervi bulunduğunu söyledi.

Sabah'ın haberine göre, Emiroğlu bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'de şu anda tespit edilmiş, üretilebilir bin 500 ton altın rezervimiz var. Bunun dışında 4 bin 500 ton da yeraltında keşfedilmeyi bekleyen potansiyel altın rezervine sahibiz. 4 bin 500 ton altının bugünkü piyasa değeri, yaklaşık 285 milyar dolar. Bu değeri üretime dönüştürebilmemiz için önce arayıp bulmamız gerek. Bu arama faaliyetleri içinse yaklaşık 13-18 milyar dolarlık bir risk sermayesine ihtiyaç var" dedi.

Türkiye'nin bir fay coğrafyasında olduğuna dikkat çeken Emiroğlu, "İsviçre'den Hindistan'a uzanan ve özellikle altın, gümüş, bakır, çinko, kobalt, nikel bakımından zengin olan Tetis Metalojonik Kuşağı'nın tam ortasında bulunuyoruz. İşte bundan dolayı Türkiye coğrafyasının birçok bölgesinde altın var. Doğanın ülkemize bahşettiği bu zenginliği mutlaka değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

CARİ AÇIK MADENCİLİKLE KAPANIR

Türkiye'nin enerji ve madenlerden kaynaklanan dış ticaret açığının 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Emiroğlu, "Türkiye'nin toplam yeraltı kaynaklarının bugünkü piyasa değerinin 3.5 trilyon doların üzerinde. Dolayısıyla bu cari açığı kapatabilecek yegâne sektör madenciliktir" açıklamasını yaptı.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 193
  • Fahri 6 ay önce Şikayet Et
    Siz bu kafa ile gittikten sonra isterseniz elmas bulun farketmez. Turkiyeyi kalkı dırma değil yeme peşindesiniz. Nereden birşey bulsak ta nemalansak diye gözlüyorsunuz.
    Cevapla
  • Burak Hadiçoğlu 6 ay önce Şikayet Et
    O kaynağı da doğru kullanmadan mahvederiz
    Cevapla
  • Murat SONER 6 ay önce Şikayet Et
    Millet düğünde çeyrek takmıyor,sen 4500 ton altın var diyorsun vallahi olay çıkarırsın sus boş ver ...
    Cevapla
  • grçk 6 ay önce Şikayet Et
    Ne ile ve kimlere çikarttirilacak peki...
    Cevapla
  • Ramazan abi 6 ay önce Şikayet Et
    Üretmeyen bir toplum var her şeyi devletden bekliyoruz önce gayret edip çalişacaksın gerisi mevlama bırak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle