Rekabet Kurumu'ndan 2,15 milyar TL'lik dev ceza

Rekabet Kurumu, düzenleyici ve denetleyici tedbirler alıyor, yasaklara uymayanlar cezalandırılıyor. Kurum, sadece gıda ürünlerindeki ihlallere 4 yılda yaklaşık 3,7 milyar TL'lik ceza kesti. 4 yılda kesilen toplam ceza 10,4 milyar lira oldu

Rekabet Kurumu'ndan 2,15 milyar TL'lik dev ceza
Rekabet Kurumu'ndan 2,15 milyar TL'lik dev ceza
GİRİŞ 02.11.2023 15:21 GÜNCELLEME 02.11.2023 15:21
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Piyasayı bozucu hareketler Rekabet Kurulu tarafından denetleniyor.

Kurulun sadece temel gıda ürünlerindeki rekabet ihlallerini sonucunda son 4 yılda yaklaşık 3,7 milyar TL'yle cezalandırıldığı bildirildi.

Verilen bilgilere göre, 2023 yılında ise şimdiye kadar verilen ceza 2,15 milyar lirayı buldu.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kurumun bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı sunumda kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

"SORUŞTURMALARAMIZIN SAYISINI ARTIRDIK"

Hangi sektörde aksaklık varsa gözlemleyip, resen müdahalede bulunduklarını aktaran Küle, yapılan çalışmalar sonunda verilen cezaları şöyle açıkladı:

Eş zamanlı olarak bilişim teknolojilerine ve insan kaynağımıza yatırım yaptık. Dijital veriler üzerinde inceleme kapasitemizi artırdık. Soruşturma sayılarımızı artırdık. 2020'den bu yana soruşturma sayısında 2 kat artış, yerinde inceleme sayılarında ise yüzde 65 oranında artış sergiledik. Soruşturmalarımızın neticelerine gelecek olursak, özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşlarımızın harcamalarını etkileyen sektörlerdeki suni fiyat artışlarını engellemek üzere harekete geçtik. Un, maya, yumurta, ekmek üzerinden oynanan oyunları cezalandırdık. Ekmekten temizlik ürünlerine kadar çok sayıda tedarikçinin raf fiyatlarını belirlediğini tespit ettik. Bu ürünlerin satıldığı zincir marketlerin kartel oluşumlarını ortaya çıkardık.

"GIDA ÜRÜNLERİNDEKİ İHLALLERE 4 YILDA YAKLAŞIK 3,7 MİLYAR TL'LIK CEZA KESİLDİ"

Sadece temel gıda ürünlerindeki rekabet ihlallerini son 4 yılda yaklaşık 3,7 milyar TL'yle cezalandırdık. 2023 yılında ise şimdiye kadar verdiğimiz ceza 2,15 milyar lirayı buldu.

"REKABETİN ÖNÜNÜ AÇTIK"

Küle, kendi pazarlarında hakim durumdaki teşebbüslerin ihlallerini de tespit ettiklerini ve rekabetinin önünü açtıklarını aktararak, şu bilgileri verdi:

E-pazar yerleri, çevrim içi reklamcılık, ilaç, akaryakıt, hızlı tüketim malları perakendeciliği sektörlerini inceledik. Bu sektörlerde tespit edilen pazar aksaklıklarına karşı aksiyonlar aldık. Mobil ekosistemlere ve deprem bölgesindeki piyasalara yönelik de sektör incelemeleri başlattık. 2023'te gerçekleşen deprem felaketinin yaralarını sarmak üzere bölgedeki iş dünyası temsilcilerine şahsen başlattığım ziyaretler gerçekleştirdik. Aldığımız şikayetler doğrultusunda bu illerimizin yeniden inşasında önem arz eden hazır beton ve çimento sektörlerindeki incelemelerimize ve soruşturmalarımıza devam ediyoruz. Küresel çapta ses getiren kararlarımızdan elde ettiğimiz deneyimleri yurt dışındaki otoritelere de aktarıyoruz.

4 YILDA TOPLAM KESİLEN CEZA: 10,4 MİLYAR LİRA

Soruşturmalarımız sonucunda verilen cezalara bakarsak, son 4 yıl içinde 10,4 milyar lira para cezası vermiş bulunuyoruz.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 61
  • Cepni 5 ay önce Şikayet Et
    Zincir marketler yokkan birinden birinde ucuz buluyoduk simdi hepsi pahali zincir market pahalidan satiyo indirim ayagina milleti kazikliyo piyasayi bunlar belirliyo bunlar tamamen kapatilmasi lazim yada ilk acildigindaki gibi uygun fiyata cekin urunleri kimi kandiriyosinuz ona ceza koyarmi adam hemen zam yapiyo kafalarina gore buna kim dur diyecek daha guven kalmadi artik yeter
    Cevapla
  • D.ali 5 ay önce Şikayet Et
    Ben bunu niye hissetmiyorum da marketin hâla zam üstüne zam yapiyor bunu denetciler görmüyor bir saç boyası 8 ayda %110 zam yapiliyor buna dur diyen yok bütün toplumdan palette boyasini almayin 1.5 yilda %400 zam yapıldı almayınız ki 40 tl düşsün ki anlasın musterinin kiymetini
    Cevapla
  • Ali 5 ay önce Şikayet Et
    Bu cezalar itiraz ile erteleniyor ve curzi ücretle ödeniyor
    Cevapla
  • Emekli______*** 5 ay önce Şikayet Et
    Zincir marketler Milleti SOYDULAR Soğana Çevirdiler, Fiyatları 10 kat artırdılar Milleti inim inim İnlettiler Devlet sadece izledi Kestiği Ceza SAKIZ Parası Kimseye GÜVENİM KALMADI ARTIK...
    Cevapla
  • Cano 5 ay önce Şikayet Et
    Marketler Zinciri 2 Senede Köseyi Döndü Bu Cezalar Devede Kulak Gelir Son 2 SENEDE 1 ÜRÜN 5 LIRAYSA OLDU 200 TL Eflasyon Nayil Düser KIRALAR DÜSECEK Zincir Marketler FIYATLARI 2 SENE ÖNCEKI HALINE CEKECEK TOPDANCILARDA AYNI 2 SENE ÖNCEKI HALINE DÖNECEK KÖPRÜ OTOBAN GECISLERI DÜSECEK 2 SENEKI HALINE OZAMAN
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle