5 TL'ye alınıp 45 TL'ye satma dönemi bitecek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar üretici ile market arasında fiyat farkının bazı ürünlerde yüzde 683'e kadar çıktığını belirtmişti. Yeni hal yasasının hayata geçirilmesi bu soruna çözüm sunacak.

5 TL'ye alınıp 45 TL'ye satma dönemi bitecek
5 TL'ye alınıp 45 TL'ye satma dönemi bitecek
GİRİŞ 02.11.2023 09:39 GÜNCELLEME 02.11.2023 09:40
Bu Habere 234 Yorum Yapılmış

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: “Ziraat Odaları Birliği üretici ile raftaki fiyat farklarının yüksekliğinden bahsetmiş. Biz tüketici olarak bunu zaten görüyoruz. Limondaki fark, mandalinada da görüldü. 5 TL’den alınan mandalina tüketiciye 15-25 TL bandında satıldı. Hatta bir ara 45 TL’ye kadar fiyatın çıktığını gördüm ve fotoğrafladım.

‘TÜKETİCİ AÇISINDAN BİR ANAHTAR’

Burada hal kayıt sisteminin tüketici açısından bir anahtar olduğunu, hal kayıt künyesinin akıllı telefonlara indirilerek tüketicilerin satın aldıkları manav reyonundaki sebze, meyvelerin alış fiyatlarını görebilme imkanı olduklarını hatırlatmak isterim.

Yeni hal yasasının hayata geçirilmesi soruna çözüm sunacaktır. Yeni hal yasa taslağında haldeki alanların yaklaşık 3’te 1’inin üretici kooperatifleri ve birliklerine ücretsiz tahsisi öngörülüyor.

YENİ YASADA ZİNCİR MARKET DETAYI: ONLAR DA HALDEN YAPACAKLAR

Çok mağazalı zincir marketler tarladan, tüccardan veya halden dilediği yerden satın alma imkanı olmasına karşılık yeni kanunla birlikte onlar da sebze, meyve haline gelerek satın almayı oradan yapacaklar. Böylelikle haksız rekabet büyük ölçüde önlenmiş olacaktır.

Tüketicinin temel gıda ürünlerinden olan sebze ve meyve fiyatlarında fahiş kazançların önüne geçilmesi için vatandaşların Ticaret Bakanlığı’nın müfettişi gibi fiyatları takip edip, hal kayıt künyelerinde gördükleri fiyat farklılıklarını Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikayet etmeleri yararına olacaktır.

FİYATLARDAKİ YÜKSEKLİĞİ NEYE BAĞLIYORSUNUZ?

Aracıların fahiş fiyat ve kazanç uygulamalarına bağlıyorum. Ben açıkçası halkın temel gıda ürünlerinde fahiş fiyata izin verilmemesi için denetiminin sıkılaştırılması ve gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinin yararlı olduğunu kanaatindeyim. Bu sadece limonda, soğanda değil, patateste de elmada da bunu görüyoruz.

FİYATLAR NE ZAMAN DENGEYE GELİR?

Hal yasasının avantajı, herkes halden satın alabilecektir. Zincir marketlerin kendi toptancı şirketlerinin tarlada ürün ekilmeden üreticinin nakit sıkışıklığı ve darboğazından istifade ile düşük fiyatlardan aldıkları ürünün daha sonra yüksek fiyatlarla tezgaha koymalarını büyük ölçüde önleyecektir.

‘ÜRETİCİ KENDİ MALINI KENDİ SATACAK’

Tabi ki hal alanında üretici birliklerine ücretsiz yer tahsis edilmesi de üreticinin istismarını önleyeceği gibi fiyatlarda da denge unsuru sağlayabilecektir. Yani üretici kendi malını kendi satacaktır.

Buna müdahale edilmediği taktirde üretici kazanç sağlayamayacak böylelikle üretim azalacak hatta bazı üreticiler üretmekten vazgeçebileceklerdir. Böyle bir tehdit söz konusudur.”

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 234
  • Poyraz 5 ay önce Şikayet Et
    Halden alacaklar,haldeki tüccarları da satın alacaklar,o da olmadı üreticiyi satın alacaklar,bunlar para için babalarını satarlar, onlar için herşey mubah. Yasa garibanlara işler, bugüne kadar bu hep böyle oldu,iki senedir,bir çare bulunamadı, bumu işe yarayacak,bu durumu çözüm olarak görmüyorum halk nasıl bu zamana kadar ezildiyse bunlarında öyle ezilmesi lâzım ki birşeyler olsun...
    Cevapla
  • İhtiyar 5 ay önce Şikayet Et
    Şimdi ye kadar nerdeydiler
    Cevapla
  • Donsuz savasci 5 ay önce Şikayet Et
    Maske fiyatını 1 gece açıkladın düzelttin kira vs niye duzeltemedi
    Cevapla
  • Halk 5 ay önce Şikayet Et
    Herşeye bir kılıf uydurdukları gibi mutlaka bunada bir kılıf bulurlar...
    Cevapla
  • İsmail 5 ay önce Şikayet Et
    Değişen hiç bir şey olmayacak hal yasası denildi yıllardır ne oldu
    Cevapla
  • Necip 5 ay önce Şikayet Et
    Hal yasasını çıkarmak çokmu zor senelerdir çıkmadı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle