Ve bugün başladı: Konut ve otomobil ilanlarında yeni dönem!

Konut ve otomobilde yeni ilan düzenlemesi bugün devreye girdi. Artık TC kimlik, ad soyad ve telefon numarası Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ne yüklenecek. Aldatıcı ilana 100 bin TL'ye kadar ceza kesilecek.

GİRİŞ 01.11.2023 07:38 GÜNCELLEME 01.11.2023 09:37
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

İlan sitelerinde fahiş fiyatlar yazarak piyasayı yükseltmeye çalışanlara ilişkin Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı düzenleme bugün itibarıyla devreye girdi.

Konut ve otomobil fiyatlarında istenen seviyelere hızla gerileme başladı. Sektörlerdeki balon fiyatlar normalleşmeye başlarken gayrimenkul, araç satışlarına ilişkin yeni dönem başladı.

KONUT VE OTOMOBİL FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Otomobil fiyatları hem sıfır hem de ikinci elde yüzde 15-20 oranında gerilerken konut satışları da kredi imkanlarının azalması ve yatırım için konut alacaklara sadece konutun değerinin yüzde 22,5’i kadar kredi çıkmasından dolayı geriledi ve satışlar yavaşladı.

Hükümetin düşük faizle uzun vadeli konut kredisi paketi ise merakla beklenirken faizin yüzde 1,20 seviyelerinde vadenin ise 180 ay olacağı iddia ediliyor.

DÜZENLEME YÜRÜRLÜKTE

İlan sitelerinde ilan veren kişiden gayrimenkul veya araçla bağlantısı ya da yetkisini gösteren belge istenecek.

Yapılan düzenlemeyle e-Devlet ve Web Tapu uygulaması üzerinden ilanı doğrulayan belge bulunmadığı takdirde ilanlar web siteleri tarafından yayınlanmayacak. Aynı şekilde araç alım-satımlarında da ruhsat ya da ikinci el satış yetki belgesi sorguları yapılacak.

CEZALAR BÜYÜK

Yetki ya da doğrulama belgesi olmayanlar için her ilanda dair 10 ile 100 bin lira arasında ceza kesilebilecek.

Bu yöntemle sahte, fiyatları şişirilmiş, art niyetli fazla ilan girip fiyat manipülasyonu yapanların önüne geçilmiş olacak.

BAKAN BOLAT UYARDI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 1 Kasım'dan itibaren ilan sitelerine, ilan verenlerin kimlik ve yetki doğrulamalarını yapma yükümlülüğü getirileceğini belirterek, "Bu yeni düzenlemeye uymayan ilan siteleri veya taşınmaz satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan sosyal medya mecraları hakkında her bir aykırılık için 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilecektir" dedi.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 46
  • Dadaş 5 ay önce Şikayet Et
    Mevcut ilanlar yayından kaldırılsın gerçek ilanlar tekrar girilsin eski ilanlar devam ediyor
    Cevapla
  • Veli günyüz 5 ay önce Şikayet Et
    Biz tüketicilerin sesini duy ne olur araba fiyatlarının derhal düşürülmesini talep ediyorum
    Cevapla
  • Veli günyüz 5 ay önce Şikayet Et
    Engelli oğlum için bir binek araç alacaktım maalesef bu fahiş fiyatlarla mümkün değil. Her ay zam yapıyorlar. Eğer hükumet sıkı bir denetim yapmazsa araç almamız mümkün değil bu insafsızlara gereken yaptırım uygulanmalı
    Cevapla
  • Mazlum Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Bence en kısa sürede MUTAHITLERIN DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ RANTSAL DÖNÜŞÜME CEVIRMESINE İZİN VERİLMEMELİ VE BİR AN ÖNCE DURDURULMALIDIR... HALK GERCEKTEN ÇOK MADUR DURUMDA MAALESEF... DEVLET BİR AN ÖNCE VATANDAŞINA SAHİP ÇIKMALIDIR!!! AKSİ TAKDİRDE BU SON ÇIKAN %50 ARTI 1 KANUNU VATANDAŞIN MALINI KAYBETMESİNE SEBEP OLUYOR VE ASLA BİR DAHA ALAMAYACAĞI ÖMRÜNÜ VERDİĞİ YATIRIMI YUVASI YA YUVASI
    Cevapla
  • Mazlum Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Bence çok geç kalındı Türk Halkı çok zarar gördü maalesef !!!! En kısa sürede mutahitlere de takip konulsun insanların malına çökmeye çalışıyorlar yazıklar olsun haram zehir zıkkım olsun gözlerine dizlerine dursun inşaAllah... Neden diyorum çünkü Kentsel dönüşüm değil Rantsal dönüşüm yapıyorlar ve masum insanların malına göz koyuyorlar ve el koyuyorlar haram zehir zıkkım olsun inşaAllah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle