Geri sayım başladı! Türkiye'nin mega projesinde kritik aşamaya geçiliyor

Dünyanın beşinci en yüksek, Türkiye'nin ise birinci yüksek mega projesi Yusufeli Barajı'nda geri sayım başladı. Türkiye'nin mega projeleri arasında yer alan Yusufeli Barajı'nda önemli bir aşamaya geçilecek.

Geri sayım başladı! Türkiye'nin mega projesinde kritik aşamaya geçiliyor
Geri sayım başladı! Türkiye'nin mega projesinde kritik aşamaya geçiliyor
GİRİŞ 31.10.2023 13:18 GÜNCELLEME 31.10.2023 15:58
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES’te su seviyesi yükselmeye devam ediyor.

TÜRKİYE'NİN MEGA PROJESİNDE GERİ SAYIM BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle geçen yıl 22 Kasım'da su tutmaya başlayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı. Su tutma işlemine başlamasıyla birlikte baraj gölünde depolanan su miktarı yükselmeye devam ederken, yıl sonu öncesi elektrik üretmesi planlanan barajda, test çalışmalarında sona gelindi.

YILLIK EKONOMİYE 4,1 MİLYARLIK KATKI BEKLENİYOR

Her biri 186 megavatlık 3 üniteden oluşan Yusufeli Barajı ve HES, toplamda 558 megavat kurulu gücüyle yılda 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek. Üretilen enerji ile ülke ekonomisine yıllık 4,1 milyar lira gelir sağlanması hedefleniyor. Rezervuarında 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri üzerinde kurulu Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarına hem su kaynağı olacak hem de nehrin getireceği rüsubatı önemli ölçüde tutarak taşkın riskini azaltacak.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • ismail. 5 ay önce Şikayet Et
    Tüm fabrikaları sattılar hiç bir şey yapmadılar dşyen azgın azınlık ıslah olmaz ebleh güruh bu heykel değil senin fabrika dediğin günümüz kümeslerine 1000 basar hadi bunuda eleştirin heykele tapan azgın azınlık.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    mahmuttr bu soru gerçek mi. ülkemizin ne kadar enerji ithalat ettiğine bir bak istersen. elektirik icin doğalgaz santrallerimiz var bu doğal gazı havadan gelmiyor ya. birde satsak ne olacak kullansak ne olacak aynı şey. ihtiyacın varsa satın almaz kullanırsın ihtiyacın yoksa satarsın.
    Cevapla
  • Mahmuttr 5 ay önce Şikayet Et
    Tamam yaptılar bitti de kazanç kime olacak Devlet millete mi satacak yoksa yurt dışına mı satacak bu enerjiyi.
    Cevapla
  • Ey allahım 5 ay önce Şikayet Et
    Sen alma, mum ışığında yaşa,
    Cevapla
  • hıghlander 5 ay önce Şikayet Et
    Evet,''bozkurt''doğru söylüyor.Yukarıya ilk etapta pompalanan su,yukarıdaki baraja çıkış yaptığı noktada boşalırken ,boruda pasif vakum oluşturup,kendiliğinden,az bir enerji desteği ile yeniden yukarıya dolmaya başlıyor.Ayrıca yukarıdan ilk salınan su,en aşağıya borularla ulaşıp,çıkışta türbinleri aşağıda çevirerek 3-10 kat fazla enerji üretir.İleride tadilat yapalım barajda.
    Cevapla
  • HASAN 5 ay önce Şikayet Et
    Siz bu akıl ile çok yaşarsiniz
    Cevapla
  • demirci 5 ay önce Şikayet Et
    Bu barajdan sonra 4 baraj daha var merak etme :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle