Kiracılara önemli uyarı! Yazılı izin almayan yanar

Son dönemde ev arkadaşı arayan kiracıların sayısındaki artış dikkat çekiyor. Ancak alt kiralama için ev sahibinin yazılı iznini almak şart. İzin almayan kiracı mahkeme yoluyla tahliye olabilir

GİRİŞ 31.10.2023 17:50 GÜNCELLEME 31.10.2023 17:50
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu uygulamasının başladığı 1 Eylül'den bu yana yaklaşık 32 bin dosyadan 4 bin 200'ü anlaşmayla sonuçlanırken, 3 binin üzerinde dosya ise mahkemeye taşındı. Arabulucuya taşınan dosyalar arasında ev arkadaşı aldığı için kirası artırılan, evi boşaltması istenen kiracılarla ev sahibi uyuşmazlıkları da bulunuyor. Ev arkadaşı almak isteyenlerin ev sahibinin yazılı iznini alması gerekiyor. Kiracının kira kontratında yazılı olarak alt kiralama hakkı olmadan, ev sahibinden yazılı izin almadan ev arkadaşı alması durumunda ev sahibi kiracıları mahkemeye yoluyla tahliye ettirebiliyor. Ev arkadaşı almayı ya da alt kiralama yapmayı düşünenlerin kira sözleşmesine ev sahibinden muvafakat alarak "ev başka biriyle paylaşılabilir" ibaresi eklemesi gerekiyor. Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz ev arkadaşı alacak olanların kira kontratında yazılı olarak alt kiralama hakkı alması gerektiğini söyledi.

'YA ZAM YA ÇIK' YOK

Yeni ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklar da arabulucuya taşınan konuların başında geliyor. Borçlar Kanunu'na göre yeni ev sahibi, kiralanan evi satın aldıktan sonra kira sözleşmesinin tarafı kabul edilir. Evi satın alanın kiracıya "Kirayı istediğim gibi artırırım. Artırmazsan çık" deme hakkı yok. Gelecek yılın temmuz ayına kadar yasal olarak yüzde 25 artırımın üzerine çıkamayacağı gibi kendisi ya da çocukları oturmayacaksa kiracıyı tahliye etme hakkı bulunmuyor. Ev sahibinin kiracının beş yıllık süreyi doldurması durumunda rayiç bedel üzerinden artırma hakkı bulunuyor. Diğer yandan kiracının kirayı eksik yatırması ya da bir aylık sürede ödememesi durumunda ev sahibinin tahliye davası açıp evden çıkarma hakkı bulunuyor. Bir yıllık peşin ödeyeceğini taahhüt eden kiracının mülk sahibi ile yeni kontrat imzalanmadan aylık ödeme imkanı bulunmuyor.

EV SATILIRSA 6 AY SÜRE

Evde kiracı varken, taşınmazın satılması halinde yeni mal sahibi, kiracıya 1 ay içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu durumda satın alma tarihinden itibaren altıncı ayın sonuna kadar kiracı içeride kalmaya devam edebilir. Altıncı ayın sonunda da çıkmazsa tahliye davası açılabilir. Eski mal sahibi ile yapılan kira sözleşmesinin sonunda da direkt dava açarak, tahliye talep edilebilir.

EN FAZLA 10 YIL UZATILABİLİR

Borçlar Kanunu'na göre sözleşme uzama süresi en fazla 10 yıl olarak kabul ediliyor. Bu sürenin sonunda mal sahibinin haklı bir gerekçe sunmasına gerek olmadan kiracısını tahliye hakkı bulunuyor. Bu nedenle tahliye davası açmanız gerekmiyor.

DEPOZİTODA SINIR VAR

Depozito bedeli 3 aylık kiradan fazla olamaz, bu tutarı kiracı banka hesabına yatırabilir, ev sahibinin onayı olmadan çekemez.

KAYNAK: SABAH/HAZAL ATEŞ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Karaze 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletin bir an önce sosyal evler yapmasi lazim. Almanya'da oldugu gibi bu evleri uygun fiyatlarla kiralamasi lazım. En azindan parasi olan ev yatirimi degilde en azindan reel piyasaya yatirim yapar veya is kurar. Ayrica birden fazla ev sahibi olmanin zorlaştırılmasi lazim.
    Cevapla
  • zafergülten 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk ahlakına uymayan bir davranış,hele bir ailenin başka bir aileyle yaşaması,ve bekar bir erkeğin kendi gibi bekar bir erkekle yaşaması,çarpık ilşki bereberlekliklerine yol açabilir.
    Cevapla
  • Ozca n 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimse kicmseyi kandirmasin magduriyeti oynayan cok kiraci var bunu neden yazdim cok dusuk kirada kalmis yuzde 25 tehdit edenler bu 5 yila sginanlar yeni kiraya verenler fahis kira istiyor bunun nedeni kiranin bir kac sene sonra dusuk kalacagindan ama eski kiracilar ev sahiplerine kan kusturuyorlar adalet nerde
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    çok takan var sanki. insanları mecbur ettiniz. namus ahlak kalmadı. yatay mimari inadı yüzünden yeni ev yapılmıyor. imar izni verilse 2 ayda ev sorunu çözülür. evi dönüşecek olanlarda açıkta kalacak çünkü 600 bin boş konut yok istanbulda. o zaman anlarsınız yatay mimari nasıl oluyor
    Cevapla
  • Musa 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanları buna mecbur ettiniz. Bu kiralar nasıl ödenecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle